Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.6°C21.2°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C21.0°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.5°C23.6°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C16.2°C
0 BF 100%
Politico / Πληρωμένα ταξίδια από το Κατάρ για ανώτατο αξιωματούχο της ΕΕ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Politico / Πληρωμένα ταξίδια από το Κατάρ για ανώτατο αξιωματούχο της ΕΕ

αεροπλάνο της Qatar airwais την ώρα που πετάει
Qatar Airways/Facebook

O επικεφαλής μεταφορών της ΕΕ φέρεται να ταξίδεψε δωρεάν με την Qatar Airways, την ώρα που οι Βρυξέλλες εργαζόντουσαν πάνω σε μια αεροπορική συμφωνία με τη Ντόχα.

Μετά την αποκάλυψη του Politico ότι ο αξιωματούχος της Κομισιόν έλαβε δωρεάν πτήσεις από την κυβέρνηση του Κατάρ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι τώρα αντιμέτωπη με αιτήματα για διεξαγωγή έρευνας αναφορικά με τις πληροφορίες. 

Ο Henrik Hololei, ο γενικός διευθυντής του τμήματος μεταφορών της Επιτροπής, πέταξε δωρεάν με την Qatar Airways εννέα φορές από το 2015 έως το 2021, σύμφωνα με στοιχεία που έλαβε το Politico.

Έξι από αυτές τις δωρεάν πτήσεις πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια σύναψης της συμφωνίας πρόσβασης στην αγορά και τέσσερις από αυτές πληρώθηκαν από την κυβέρνηση του Κατάρ ή από έναν όμιλο που έχει δεσμούς με το Κατάρ.

Ο Hololei αρνήθηκε να σχολιάσει. Ένας εκπρόσωπος της Επιτροπής σημείωσε ότι «όλες οι αποστολές που περιγράφονται λεπτομερώς... εξουσιοδοτήθηκαν και διεξήχθησαν σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες. Πρόσθεσε επίσης ότι πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων «εξετάστηκαν προσεκτικά και αποκλείστηκαν».

Η αποκάλυψη του Politico ακολουθεί τις αποκαλύψεις ότι το Κατάρ και το Μαρόκο φέρονται να πλήρωσαν μεγάλα ποσά σε μετρητά για να δωροδοκήσουν βουλευτές της ΕΕ, με σκοπό να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντά τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - ισχυρισμοί που έχουν βλάψει σοβαρά τη φήμη του μπλοκ και την αξιοπιστία των θεσμών της ΕΕ. 

Ανώτατα στελέχη των Βρυξελλών - συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, νυν και πρώην ευρωβουλευτών - έχουν γίνει στόχος ερευνών, ενώ οι αστυνομικές έφοδοι απέφεραν 1,5 εκατ. ευρώ σε μετρητά. Η Maria Arena, μια ευρωβουλευτής που συνδέεται με την έρευνα - αν και δεν κατηγορείται για αδικήματα - παραιτήθηκε από την προεδρία της επιτροπής λίγες ώρες αφότου το Politico αποκάλυψε ότι είχε δεχτεί δωρεάν πτήσεις και καταλύματα που πλήρωνε το Κατάρ και στη συνέχεια δεν τα δήλωσε.

Τα στοιχεία του FOI από την Επιτροπή, που είδαν το φως της δημοσιότητας, περιγράφουν αναλυτικά όλες τις πτήσεις που πραγματοποίησαν ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 2015 και 1ης Ιανουαρίου 2022, στο πλαίσιο της αεροπορικής συμφωνίας. Η Επιτροπή έλαβε εντολή να εργαστεί για τη συμφωνία τον Ιούνιο του 2016 και υπέγραψε την τελική συμφωνία τον Οκτώβριο του 2021.

Τον Ιανουάριο του 2017, λίγους μήνες αφότου η ομάδα του Hololei στην Επιτροπή άρχισε να εργάζεται πάνω στη συμφωνία, ο ίδιος δέχθηκε δωρεάν πτήσεις business class με την κρατική αεροπορική εταιρεία Qatar Airways, από τις Βρυξέλλες στη Ντόχα και πάλι πίσω. Τα έγγραφα έδειξαν ότι το ταξίδι πληρώθηκε από την κυβέρνηση του Κατάρ.

Η τελική αεροπορική συμφωνία παραχώρησε σε αεροπορικές εταιρείες με έδρα το Κατάρ, συμπεριλαμβανομένης της Qatar Airways, δικαιώματα προσγείωσης στους περισσότερους προορισμούς της ΕΕ, προσφέροντας μια προσοδοφόρα πρόσβαση σε μια αγορά 450 εκατομμυρίων καταναλωτών. Σε αντάλλαγμα, οι αεροπορικές εταιρείες της ΕΕ έλαβαν αμοιβαία δικαιώματα για μια αγορά λιγότερων από 3 εκατομμυρίων ανθρώπων, αλλά μέσω ενός κόμβου αεροδρομίου της Ντόχα που βρίσκεται σε στρατηγική τοποθεσία μεταξύ των μεγαλουπόλεων της Ευρώπης και της Ασίας.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν είπε ότι η επίσκεψη του Hololei στο Κατάρ δεν ήταν μέρος των διαπραγματεύσεων, προσθέτοντας ότι ο τελευταίος δεν ήταν «ποτέ μέλος της ομάδας που διαπραγματευόταν τη συμφωνία». Ωστόσο, ο Hololei διηύθυνε το τμήμα που εργαζόταν για τις διαπραγματεύσεις και προώθησε τη συνεργασία με το Κατάρ δημόσια.

«Σε ορισμένες περιπτώσεις, τρίτα μέρη μπορεί να προσφερθούν να καλύψουν το σύνολο ή μέρος των αντίστοιχων εξόδων αποστολής», είπε ο εκπρόσωπος προσθέτοντας ότι εάν συμβαίνει αυτό «πρέπει να αποκλειστούν όλες οι μορφές πιθανής σύγκρουσης συμφερόντων, ως προϋπόθεση για την εξουσιοδότηση της αποστολής».

Εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρείας σε δήλωση που εστάλη μέσω email στο Politico ανέφερε ότι: «Η Qatar Airways μπορεί να επιβεβαιώσει ότι, ως η αεροπορική εταιρεία υποδοχής των δύο συνεδρίων AACO και CAPA που πραγματοποιούνται στη Ντόχα, οι καλεσμένοι/ομιλητές μεταφέρθηκαν από την αεροπορική εταιρεία στα συνέδρια ως προσκεκλημένοι των δύο οργανισμών, όπως συνηθίζεται όταν ζητείται από τους διοργανωτές τέτοιων εκδηλώσεων».

Η κυβέρνηση του Κατάρ δεν απάντησε στα αιτήματα για σχολιασμό. Ένας εκπρόσωπος της AACO είπε ότι ήταν κοινή πρακτική η παροχή δωρεάν ταξιδιών business class για ομιλητές στις εκδηλώσεις της.

Ένας εκπρόσωπος της CAPA είπε ότι ο οργανισμός κανονίζει τη μεταφορά των ομιλητών «όπως είναι η συνήθης πρακτική». Ο εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι ο Hololei ήταν ομιλητής στην εκδήλωση της Ντόχα και γι' αυτό παρασχέθηκαν πτήσεις. Η Qatar Airways ήταν «ένας από τους πολλούς χορηγούς μας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της CAPA.

Οι αποκαλύψεις για τα δωρεάν ταξίδια του Hololei έθεσαν την Επιτροπή εκ νέου, υπό έλεγχο σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι επικεφαλείς για την πολιτική της ΕΕ χειρίστηκαν τα λόμπι με την κυβέρνηση του Κατάρ, εν μέσω του σκανδάλου του Qatargate.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL