Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.8°C16.8°C
3 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.3°C14.9°C
0 BF 83%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 81%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C13.3°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.7°C12.9°C
1 BF 74%
Γαλλία / Με μαθηματική επιβεβαίωση η κραυγαλέα ανισότητα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γαλλία / Με μαθηματική επιβεβαίωση η κραυγαλέα ανισότητα

132884969_Arnault.jpg

Αν είστε 50 ετών και από την ημέρα που γεννηθήκατε κερδίζετε στο Λόττο 2 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα, δεν θα είχατε ούτε καν το ένα τέταρτο της περιουσίας του Μπερνάρ Αρνό». Τα λόγια ανήκουν στη γενική διευθύντρια της Oxfam Γαλλίας Σεσίλ Ντιφλό. Μια τοποθέτηση που έγινε με αφορμή την καθιερωμένη συνάντηση, στα μέσα του μήνα, στο Νταβός των ολιγαρχών του πλούτου και πολιτικών αρχηγών.

Η Oxfam υποστηρίζει τη μείωση κατά 50% ως το 2030 των δισεκατομμυριούχων μέσα από τη φορολόγηση που πρέπει να έχει «κομβικό ρόλο» και να αφορά τα εισοδήματα και το κεφάλαιο των περισσότερο εύπορων. Παράλληλα, στην ετήσια έκθεσή της για τις ανισότητες προτείνει νέους φόρους στις μεγάλες περιουσίες, στο κεφάλαιο, στα μερίσματα. «Κάθε εκατομμυριούχος εκπροσωπεί μια αποτυχία δημόσιας πολιτικής» τονίζει η ΜΚΟ στην έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 16 Ιανουαρίου, υπογραμμίζοντας ότι «οι οικονομικές ανισότητες έχουν φθάσει σε ακραία και επικίνδυνα επίπεδα». Στα 100 δολάρια πλούτου που δημιουργούνται τα 54,40 πήγαν, την τελευταία δεκαετία, στις τσέπες του 1% των πιο εύπορων, ενώ 70 λεπτά πήγαν στο 50% των λιγότερο ευκατάστατων, σύμφωνα με τη ΜΚΟ. Όπως σημειώνει η έκθεση, «η ακραία συγκέντρωση του πλούτου υπονομεύει την οικονομική ανάπτυξη, διαφθείρει τους πολιτικούς και τα ΜΜΕ, σαπίζει τη Δημοκρατία και αυξάνει την πόλωση», προσθέτοντας ότι οι ανισότητες έγιναν «υπαρξιακή απειλή για τις κοινωνίες μας, παραλύοντας τη δυνατότητά μας να ορθώσουμε μέτωπο κατά της φτώχειας» και θέτοντας «το μέλλον του πλανήτη υπό απειλή».

Η περίπτωση της περιουσίας της οικογένεια Αρνό είναι απολύτως αντιπροσωπευτική των τερατωδών αυτών ανισοτήτων. Συγκεκριμένα, ο 73χρονος Μπερνάρ Αρνό, επικεφαλής του ομίλου ειδών πολυτελείας LVMH, κατέχει τη Νο 1 περιουσία παγκοσμίως, με 194 δισ. ευρώ (208,2 δισ. δολάρια), που τον φέρνουν μπροστά από τον Έλον Μασκ της Tesla, της SpaceX και του Twitter στην κατάταξη του Forbes. Η περιουσία του Αρνό ξεπερνάει κι εκείνες των Γουόρεν Μπάφετ (106 δισ. δολάρια) και Μπιλ Γκέιτς (101,7 δισ. δολάρια), που για πολλά χρόνια θεωρούνταν ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη.

Αντίδραση Αρνό: Δεν γνωρίζουν από οικονομία

Ο Αρνό, αντιδρώντας στη συζήτηση που έχει ανοίξει για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη φορολόγηση των πλούσιων, δεν δίστασε να αποδώσει αυτές τις απόψεις σε ανθρώπους που «δεν γνωρίζουν καλά την οικονομία», ενώ φρόντισε να πει ότι υπολογίζει σε 160.000 τα άτομα που εργάζονται στον όμιλό του. «Μια θέση εργασίας στον όμιλό μας δημιουργεί τέσσερις στους προμηθευτές μας, γεγονός που σημαίνει ότι έχουμε 160.000 άτομα που εργάζονται εμμέσως για τον όμιλο LVMH» εξήγησε, εξαίροντας τη συμβολή του ομίλου του στη γαλλική οικονομία. «Διαπιστώνω με λίγη έκπληξη, αν και στη Γαλλία δεν πρέπει κανείς να εκπλήσσεται ποτέ, ότι οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν καλά την οικονομία και έτσι δεχόμαστε κριτική από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν καλά το αντικείμενο στο οποίο αναφέρονται» δήλωσε συγκεκριμένα. Διευκρίνισε, πάντως, ότι ο όμιλός του «πληρώνει 5 δισ. φόρους τον χρόνο παγκοσμίως, από τα οποία τα μισά στη Γαλλία, ενώ το 90% της παραγωγής μας πωλείται στο εξωτερικό». Τίποτε από αυτά, πάντως, δεν αλλάζει τη διαπίστωση της Σεσίλ Ντιφλό σε σχέση με ένα υποτιθέμενα πολύ τυχερό άτομο! Παρά τις διάφορες αντιρρήσεις που ακούστηκαν, ότι δηλαδή πρόκειται δήθεν για fake news ή ανακρίβεια, ο ισχυρισμός της είναι ορθός!

Η επιβεβαίωση

Τον έλεγχο έκανε το δημόσιο ειδησεογραφικό κανάλι France Info. Αν, λοιπόν, πολλαπλασιάσει κανείς το ποσό του τζάκποτ, δηλαδή τα 2 εκατ. ευρώ, με τις 365 ημέρες του χρόνου και μετά πολλαπλασιάσει ξανά το αποτέλεσμα του πρώτου πολλαπλασιασμού με τον αριθμό των ετών του τυχερού πολίτη, το αποτέλεσμα είναι 36,5 δισ. ευρώ! Το ποσό αυτό, όμως, είναι πολύ μικρότερο από το 1/4 της περιουσίας του Μπερνάρ Αρνό. Η Oxfam υπολογίζει την περιουσία του δισεκατομμυριούχου σε 179 δισ. ευρώ. Το 1/4 του ποσού αυτού είναι περίπου 45 δισεκατομμύρια. Και τα χρήματα αυτά μπορεί να είναι περισσότερα γιατί η Oxfam έχει κάνει συντηρητικό υπολογισμό. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Forbes, στις 18 Ιανουαρίου φέτος ανεβάζει την περιουσία του Αρνό στα 194 δισ. ευρώ. Εννοείται ότι ο Μπερνάρ Αρνό δεν έχει τα 194 δισ. ευρώ στον τραπεζικό του λογαριασμό. Είναι επικεφαλής μιας πραγματικής οικονομικής αυτοκρατορίας, του πασίγνωστου ομίλου LVMH, που περιλαμβάνει 75 μάρκες πολυτελείας και στον χώρο της μόδας, όπως Louis Vuitton, Guerlain ή Sephora. Η περιουσία του δισεκατομμυριούχου προέρχεται κυρίως από τις μετοχές που κατέχει στον όμιλό του. Πρόσφατα η χρηματιστηριακή αξία του ομίλου LVMH ξεπέρασε τα 400 δισ. ευρώ. Είναι, μάλιστα, η πρώτη φορά που μια ευρωπαϊκή επιχείρηση ξεπερνάει αυτό το όριο.

Η επικεφαλής, λοιπόν, της Oxfam είπε μια αλήθεια, που προκύπτει ότι είναι απόλυτα τεκμηριωμένη. Μια αλήθεια που ενόχλησε κάποιους, οι οποίοι, όχι τυχαία, έσπευσαν να στραφούν... εναντίον της με τα γνωστά μέσα -χυδαιότητα και fake news-, επιχειρώντας να αντιπαραθέσουν τον... μισθό της Ντιφλό με την «προσφορά» των δισεκατομμυριούχων στον πλανήτη κ.λπ. Ακόμη και μια απλή μαθηματική διαπίστωση ενοχλεί τους στυλοβάτες του συστήματος, επιβεβαιώνοντας ακριβώς τις αναλύσεις για τις καταστροφικές ανισότητες όχι μόνο της Oxfam αλλά και κορυφαίων οικονομολόγων, όπως ο Τομά Πικετί. Όχι μόνο σούπερ πλούσιοι, αλλά και προκλητικοί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL