Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.6°C
1 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.1°C15.6°C
2 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.1°C19.4°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
26 °C
25.8°C25.8°C
7 BF 41%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.5°C14.5°C
0 BF 100%
Κατάρ / Η συμμαχία με τη Γαλλία και ο ρόλος των Γάλλων προέδρων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κατάρ / Η συμμαχία με τη Γαλλία και ο ρόλος των Γάλλων προέδρων

132728169_Macron.jpg

Εφτασε μεν στον τελικό του Μουντιάλ η Εθνική Γαλλίας, νερό δεν ήπιε δε. Αν είχε καταφέρει να κερδίσει την κούπα, η Γαλλία θα είχε προσθέσει άλλον έναν κρίκο στην αλυσίδα των σχέσεών της με το Κατάρ. Μια ιστορία μισού αιώνα, που χρονολογείται από το 1971, όταν το Κατάρ γύριζε τη σελίδα των «ειδικών συμφωνιών» που το έδεναν με τη Μεγάλη Βρετανία και αναζητούσε στη Γαλλία μια νέα, ισχυρή σύμμαχο. Γιατί η μικρή ουαχαμπιτική μοναρχία (έκτασης όσο η Κορσική!) βρίσκεται περιτριγυρισμένη από πολλούς και ισχυρούς εχθρούς, και αισθάνεται διαχρονικά ανασφαλής. Στη Γαλλία, λοιπόν, είδε μια χώρα από την οποία μπορούσε να αγοράσει... ασφάλεια. Έγινε έτσι η μόνη χώρα του Περσικού Κόλπου που πρόσκειται στο Παρίσι.

Από την πλευρά της, η Γαλλία, σε διαρκή αναζήτηση των περασμένων μεγαλείων για τη διατήρηση του status της μεγάλης δύναμης του παρελθόντος, θεωρεί ότι το ντιλ την ευνοεί. Η μισού αιώνα σχέση Γαλλίας-Κατάρ χτίστηκε με την ενεργή συμμετοχή και παρουσία των Γάλλων Προέδρων. Κομβικό ρόλο, πάντως, έπαιξε ίσως ο πιο διεφθαρμένος, ο Νικολά Σαρκοζί. Τυχαίο;

Πρώτος ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Κατάρ στις 4 και 5 Μαρτίου του 1980, ύστερα από πρόκληση του εμίρη, Χαλίφα Ιμπν Χαμάντ Αλ Θάνι. Η γαλλική πλευρά εξέφρασε την «ικανοποίησή της για τα βιομηχανικά σχέδια που έχουν ξεκινήσει οι Αρχές του Κατάρ» για την εκμετάλλευση και τη διαχείριση του φυσικού αερίου κ.ά. Έκτοτε οι διμερείς σχέσεις απογειώθηκαν. Πέντε χρόνια μετά ήταν η σειρά του Φρανσουά Μιτεράν να υποδεχθεί στο Παρίσι τον εμίρη του Κατάρ. Ο πρώτος σοσιαλιστής Πρόεδρος της Γαλλίας είχε παρατηρήσει τότε, στο επίσημο δείπνο κι ενώ τα κοιτάσματα φυσικού αερίου γέμιζαν τα ταμεία του Κατάρ, ότι η χώρα του ήταν έτοιμη «να προσφέρει τη βοήθεια της τεχνολογίας της».

Η αλληλένδετη σχέση των δύο χωρών βαθαίνει. Και το Παρίσι είναι πλέον από το 2000 στην πρώτη σειρά εκείνων που ωφελούνται από τις επενδύσεις του Κατάρ, που πολλαπλασιάζονται και διαφοροποιούνται: από ακίνητα ως τη βιομηχανία. Οι Καταριανοί γίνονται δεκτοί με ανοιχτές αγκάλες, απαλλάσσονται μάλιστα φόρων στα ακίνητά τους.

Η συνηγορία Σαρκοζί και οι παλιές σκιές

Οι επενδύσεις τους μπαίνουν σε νέα τροχιά επί Προεδρίας Σαρκοζί, για τη χρηματοδότηση των προεκλογικών εκστρατειών του οποίου υπάρχουν σκιές και δικαστικές έρευνες σε εξέλιξη. Ο δημοσιογράφος Κριστιάν Σενό, συγγραφέας του βιβλίου «Κατάρ, τα μυστικά μιας πλανητικής επιρροής», εξηγεί: «Η πρώτη διπλωματική ενέργεια του Σαρκοζί είναι η απελευθέρωση των Βούλγαρων νοσοκόμων, με τα λύτρα να τα πληρώνει το Κατάρ και τον Σαρκοζί να αντιλαμβάνεται ότι η χώρα αυτή σε περίοδο οικονομικής κρίσης, όπως το 2008, έχει επιλέξει να επενδύσει στη Γαλλία». Δεν είναι τυχαίο ότι φέτος τον Οκτώβριο ο «Σαρκό» υπερασπιζόταν το Κατάρ για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, λέγοντας ότι «το ποδόσφαιρο δεν ανήκει στους Δυτικούς»...

Σιγά-σιγά η μικροσκοπική αλλά ζάπλουτη μοναρχία έγινε ο καλύτερος πελάτης των στρατιωτικών εξοπλισμών της Γαλλίας. Κυρίως των Rafale. Ενδεικτική είναι η αγορά το 2015 από την Ντόχα 24 μαχητών Rafale αντί 6,3 δισ. ευρώ. Η παρουσία της έχει παγιωθεί σε ομίλους, όπως ο Vinci, εταιρείες, όπως οι LVMH και Vivendi. Οι Καταριανοί έχουν αγοράσει το εμβληματικό πολυκατάστημα Printemps στο κέντρο του Παρισιού. Και, βέβαια, από το 2011 έχουν στην ιδιοκτησία τους την κορυφαία ποδοσφαιρική ομάδα Παρί Σεν Ζερμέν, τη βιτρίνα τους.

Καταριανά κεφάλαια στα γαλλικά ΜΜΕ

Ομως πόσοι γνωρίζουν για την παρουσία καταριανών κεφαλαίων σε παραδοσιακά γαλλικά ΜΜΕ; Όπως, π.χ., στον Όμιλο Λαγκαρντέρ (Paris Match, Le journal du dimanche, το ραδιόφωνο Europe 1 κ.ά.) με 13,03% του κεφαλαίου. Είναι μεγαλομέτοχοι, με 10,3%, πίσω από τον κινεζικό όμιλο JinJiang International Holdings, στον ξενοδοχειακό όμιλο AccorHotels, έχουν αγοράσει εμβληματικά παρισινά ξενοδοχεία, όπως τα Concorde Lafayette, Peninsula και το Ξενοδοχείο του Λούβρου, στις Κάννες το Martinez και το Carlton, το Παλάτι της Μεσογείου στη Νίκαια. Ούτε στο real estate πάνε πίσω. Έχουν πολλές επενδύσεις σε ακίνητα πολλών τετραγωνικών στα Ηλύσια Πεδία στο Παρίσι, πέρα από καζίνο, ιππικούς αγώνες, καθώς και το αθλητικό κανάλι BeIn Sports. Ενώ είναι και εταίροι σε άλλους λιγότερο γνωστούς τομείς, όπως στο Επενδυτικό Ταμείο 300 εκατ. ευρώ για τις καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σε κάποια φάση, μάλιστα, οι Καταριανοί είχαν εκφράσει την πρόθεση να δημιουργήσουν ένα ταμείο για τη χρηματοδότηση σχεδίων στα γαλλικά προάστια, μια ιδέα που είχε προκαλέσει έντονη πολεμική, καθώς συνέπεσε με την προεκλογική εκστρατεία του 2012, που έχασε ο τότε Πρόεδρος από τον σοσιαλιστή υποψήφιο Φρανσουά Ολάντ.

Εκτοτε η γαλλική διπλωματία άλλαξε φορά, στρεφόμενη προς τη Σαουδική Αραβία. Τον Απρίλιο του 2017 ο τότε υποψήφιος Μακρόν εξέφραζε την άποψη ότι θέλει «να βάλει τέλος στις συμφωνίες που ευνοούν το Κατάρ στη Γαλλία». Λόγια... Γιατί σήμερα η Γαλλία είναι η δεύτερη χώρα στην Ευρώπη όπου το Κατάρ επενδύει περισσότερο -25 δισ. ευρώ το 2019-, όπως η Γερμανία και πίσω από τη Βρετανία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL