Live τώρα    
Φιλανδία / Στο στόχαστρο η ελευθερία του Τύπου, δημοσιογράφοι κατηγορούνται για εσχάτη προδοσία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φιλανδία / Στο στόχαστρο η ελευθερία του Τύπου, δημοσιογράφοι κατηγορούνται για εσχάτη προδοσία

Το επίμαχο άρθρο της εφημερίδας Helsingin Sanomat που δημοσιεύθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2017

Τρεις δημοσιογράφοι της μεγαλύτερης εφημερίδας της Φινλανδίας, της της Helsingin Sanomat ,δικάστηκαν την Πέμπτη με την κατηγορία ότι δημοσίευσαν απόρρητες αμυντικές πληροφορίες, με τον εισαγγελέα να ζητά ποινές τουλάχιστον 18 μηνών με αναστολή σε περίπτωση που κριθούν ένοχοι.

Σε μια πρωτοφανή υπόθεση για τη χώρα που φημίζεται για την ελευθερία του Τύπου της, ο εισαγγελέας ισχυρίζεται ότι οι δύο δημοσιογράφοι της εφημερίδας και ο πρώην αρχισυντάκτης τους αποκάλυψαν μυστικά της εθνικής άμυνας σε ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε το 2017.

Το άρθρο είχε τίτλο «Το πιο μυστικό μέρος της Φινλανδίας» και περιείχε αποκαλύψεις για την τοποθεσία αλλά και το αντικείμενο εργασίας μιας μονάδας πληροφοριών των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, ενώ το κοινοβούλιο συζητούσε για το αν θα επεκτείνει τις εξουσίες του για την παρακολούθηση των ιδιωτικών δεδομένων στα ψηφιακά δίκτυα.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, το άρθρο περιείχε επιβλαβείς πληροφορίες η δημοσίευση των οποίων ήταν παράνομη.

Ο αρχισυντάκτης της Helsingin Sanomat Kaius Niemi, εναντίον του οποίου αποσύρθηκαν οι κατηγορίες σε σχέση με την υπόθεση λόγω έλλειψης στοιχείων, δήλωσε ότι οι δημοσιογράφοι δεν παραβίασαν το νόμο. «Μπορούμε να αποδείξουμε για κάθε δημοσιευμένη φράση ότι οι πληροφορίες μπορούσαν να βρεθούν στο διαδίκτυο ή σε βιβλία πριν από τη δημοσίευση του άρθρου μας. Οι δημόσιες πληροφορίες δεν μπορούν να διαβαθμιστούν», δήλωσε στο Reuters.

Η Φινλανδία συγκαταλέγεται εδώ και χρόνια στις χώρες με την καλύτερη παγκόσμια κατάταξη στην ελευθερία του Τύπου, η οποία δημοσιεύεται κάθε χρόνο από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα. Ωστόσο το 2021 υποχώρησε στην πέμπτη θέση, εν μέρει λόγω της δικαστικής υπόθεσης, σύμφωνα με το φινλανδικό παράρτημα της δημοσιογραφικής ένωσης.

Οι δημοσιογράφοι δεν ήταν παρόντες στην προπαρασκευαστική συνεδρίαση στο περιφερειακό δικαστήριο του Ελσίνκι την Πέμπτη.

Η πρόεδρος της Ένωσης Φιλανδών Δημοσιογράφων, δήλωσε ότι η υπόθεση ήταν η πρώτη στο είδος της στη χώρα «είναι εντελώς πρωτοφανές το γεγονός ότι Φινλανδοί δημοσιογράφοι κατηγορούνται για εσχάτη προδοσία», δήλωσε στο Reuters.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα σύμφωνα με στοιχεία της δικογραφίας προκύπτει ότι οι ένοπλες δυνάμεις γνώριζαν για το υλικό των δημοσιογράφων και τα στοιχεία που είχε στην κατοχή της η εφημερίδα, έξι μήνες πριν από τη δημοσίευση καθώς είχαν ενημερωθεί από δημοσιογράφο της.

Σύμφωνα με την υπεράσπιση των δημοσιογράφων, οι Ένοπλες Δυνάμεις, ήταν υποχρεωμένες να παρέμβουν για το άρθρο από τη στιγμή της συγγραφής του, εάν θεωρούνταν ότι έθετε σε κίνδυνο θέματα εθνικής άμυνας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0