Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C18.8°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.1°C17.3°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C16.0°C
0 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.8°C18.3°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.5°C15.7°C
0 BF 67%
ΝΑΤΟ / Το «βούτυρο ή κανόνια» επανέρχεται...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΝΑΤΟ / Το «βούτυρο ή κανόνια» επανέρχεται...

ΝΑΤΟ

Οι μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις στο Βέλγιο και στη Βρετανία, που καταγράφουν και ένα κίνημα ανυπακοής στην πληρωμή των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, η εκτίναξη του πληθωρισμού σε διψήφια ποσοστά και ο κίνδυνος να οδηγηθούν μεγάλες δυτικές οικονομίες σε ύφεση δεν ανησύχησαν τους μεγάλους επιτελείς του νέου ΝΑΤΟ και ειδικά τον οικοδεσπότη της συνόδου κορυφής Πέδρο Σάντσεθ, παρόλο που η τιμή του ελαιολάδου στη χώρα του αυξήθηκε κατά 34%, του καφέ κατά 12%, των αυγών κατά 25% και του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 40% σε έναν χρόνο, εκτινάσσοντας τις ανισότητες και οδηγώντας σε κρίση πολλούς τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας.

Η προοπτική ενός θερμού φθινοπώρου στην Ευρώπη δεν απασχόλησε το νέο, χωρίς σύνορα και όρια ΝΑΤΟ, αφού επισημοποίησε και έναν ετήσιο φόρο στην αμερικανική αμυντική βιομηχανία που θα απορροφά μεγάλο τμήμα του 2% του ΑΕΠ των μελών του σε στρατιωτικές δαπάνες. Μια απόφαση που οδηγεί αναπόφευκτα σε μεγάλους κλυδωνισμούς, εάν όχι σε κρίση, την κυβέρνηση του οικοδεσπότη της συνόδου κορυφής της Μαδρίτης, αλλά και σε τριβές το νέο σχήμα της γαλλικής Αριστεράς NUPES και τις σχέσεις του με τον Εμανουέλ Μακρόν, δεδομένου ότι οι Σοσιαλιστές βρίσκονται πολύ πιο κοντά στον Γάλλο Πρόεδρο παρά στην Ανυπότακτη Γαλλία και στο Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ.

Ο πολέμαρχος της Ουάσινγκτον

Με τη συνέπεια που τον διακρίνει, ο Τζο Μπάιντεν επανήλθε επανειλημμένα στην ανάγκη αυτοάμυνας της Ουκρανίας και δεν αναφέρθηκε ούτε μια φορά κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη στην ανάγκη να επικρατήσει ειρήνη και να συμφωνηθεί εκεχειρία στην Ουκρανία ή να αρχίσουν διαπραγματεύσεις, καθιστώντας σαφές ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτέλεσε μια αφορμή και μια πρώτης τάξης ευκαιρία για να εξαπολυθεί ένας νέος ψυχρός πόλεμος κατά της Μόσχας στην Ευρώπη και κατά της Κίνας στην Ασία και στον Ειρηνικό. Η σύνοδος κορυφής άνοιξε και επισήμως τα τρία νέα μέτωπα του ΝΑΤΟ στην περιοχή του Μαγκρέμπ, του Σάχελ και της  Άπω Ανατολής.

Ο βασιλικότερος του βασιλέως Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε ότι η Βρετανία θα αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες της στο 2,5% του ΑΕΠ της έως το 2030, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ διευκρίνισε ότι το 2% του ΑΕΠ σε στρατιωτικές δαπάνες δεν είναι η οροφή, αλλά το ελάχιστο ποσοστό. Η Λιθουανία έχει αυξήσει κατά 239% τις στρατιωτικές δαπάνες της από το 2014, αποτελώντας προφανώς το παράδειγμα.

Ο Σάντσεθ, νέος Σολάνα

«Ο κόσμος άλλαξε και πρέπει να το καταλάβουμε. Η Σουηδία άφησε 200 χρόνια ουδετερότητας. Εάν το έκανε η Σουηδία, γιατί δεν μπορούν να το κάνουν άλλες πολιτικές δυνάμεις στην Ισπανία; Ζητάμε μια συμφωνία για τη χώρα που θα υπερβαίνει τα ιδεολογικά ζητήματα» τόνισε ο Π. Σάντσεθ απευθυνόμενος εμμέσως στους Unidas Podemos και αφήνοντας ανοιχτή την πόρτα της συνεργασίας με το Λαϊκό Κόμμα. Για τον Σάντσεθ, η συμφωνία με τις ΗΠΑ πρέπει να κάνει «ορισμένους πολιτικούς σχηματισμούς να σκεφτούν ότι ίσως πριν από αυτήν την εισβολή είχαν διαφορετική άποψη για το ΝΑΤΟ και πως για να αμυνθούν από αυτές τις απειλές θα πρέπει να ενεργήσουν ανάλογα… Γνωρίζουμε σε ποιον χώρο ανήκουμε και πρόκειται να υπερασπιστούμε αυτήν τη θέση στο Κοινοβούλιο». Εκτίμησε, μάλιστα, ότι η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών στο 2% του ΑΕΠ είναι το μόνο ανοιχτό θέμα της Ισπανίας με το ΝΑΤΟ, αποτελώντας στην πράξη έναν πραγματικό πολιτικό κληρονόμο του Χαβιέρ Σολάνα.

Σύμφωνα με τον Σάντσεθ, η μόνιμη αύξηση των στρατιωτικών δαπανών στο 2% του ΑΕΠ θα πραγματοποιηθεί έως το 2029, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή  Ένωση, γιατί η σύνοδος «ενίσχυσε τον συμπληρωματικό ρόλο ανάμεσα στους δύο οργανισμούς», στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ.

Η Αριστερά του κοινωνικού κράτους

«Φιλοδοξώ να πείσω όλους τους εταίρους, συμπεριλαμβανομένου και του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ότι αυτό που χρειάζεται η Ισπανία είναι περισσότερο εγγυημένο εισόδημα, περισσότερους γιατρούς και περισσότερους εκπαιδευτικούς, δεν έχουμε ανάγκη από άλλα τανκς και άλλα όπλα» του απάντησε η υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων και γενική γραμματέας των Podemos Ιόνε Μπελάρα, εκτιμώντας ότι ο Σάντσεθ απομακρύνει την κυβέρνηση από την «προοδευτική ατζέντα», και προειδοποίησε ότι το Λαϊκό Κόμμα θέλει να ρίξει την κυβέρνηση. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του υπουργού Κατανάλωσης και συντονιστή της Ενωμένης Αριστεράς Αλμπέρτο Γκαρθόν. Η ηγεσία της Αριστεράς εκτιμά ότι η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή, όπου ο Σάντσεθ δεν φαίνεται να έχει τη στήριξη της προοδευτικής πλειοψηφίας που τον οδήγησε στο πρωθυπουργικό μέγαρο.

Μικρές κινητοποιήσεις Αριστεράς και αναρχικών

Την προηγούμενη Κυριακή περίπου 2.000 άτομα, σύμφωνα με την αστυνομία, πραγματοποίησαν ειρηνική διαδήλωση στο κέντρο της Μαδρίτης -η μόνη που είχε πάρει άδεια-, την οποία διοργάνωσαν η Λαϊκή Συνέλευση κατά του Πολέμου, η Κρατική Πλατφόρμα για την Ειρήνη και η Συνέλευση της Μαδρίτης «Όχι στο ΝΑΤΟ».

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν στελέχη των Unidas Podemos, των Podemos, της Ενωμένης Αριστεράς και του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ισπανίας, με επικεφαλής τον γραμματέα του και βουλευτή των Unidas Podemos Ενρίκε Σαντιάγκο, τον ευρωβουλευτή της Ενωμένης Αριστεράς Μανουέλ Πινέδα και την υπουργό Κοινωνικών Δικαιωμάτων και Ατζέντας 2030 και γενική γραμματέα των Podemos Ιόνε Μπελάρα.

Με το σύνθημα «Λιγότερα στρατόπεδα, περισσότερα κοινωνικά κέντρα» ακτιβιστές του εξωκοινοβουλευτικού και αναρχικού χώρου πραγματοποίησαν την Τρίτη δύο πορείες χωρίς άδεια, στη μία εκ των οποίων συμμετείχαν ακτιβιστές από την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Ελλάδα, διαδηλώνοντας σε μικρή απόσταση από τον χώρο του δείπνου των διπλωματικών αποστολών κοντά στο Μουσείο του Πράδο.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι απομάκρυνε πολλούς ακτιβιστές που κατευθύνονταν στη Μαδρίτη, υποχρεώνοντάς τους να επιστρέψουν στους τόπους κατοικίας τους. Είκοσι οκτώ ακτιβιστές ταυτοποιήθηκαν και θα υποχρεωθούν να καταβάλουν πρόστιμα για παράνομη συγκέντρωση και γιατί έγραψαν ειρηνιστικά συνθήματα στην πρόσοψη της Σχολής Πολέμου του Στρατού. Η ταξιαρχία ενημέρωσης της αστυνομίας, επίσης, ανακοίνωσε ότι απομάκρυνε περίπου 100 άτομα από την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Ελλάδα που θα συμμετείχαν σε διαδήλωση των Black Block και τα οποία διέμεναν σε καταλήψεις στη Μαδρίτη, ενώ ταυτοποιήθηκαν άλλα 60 άτομα που κατευθύνονταν στη Μαδρίτη με αμυντικά εργαλεία, καπνογόνα, πυροτεχνήματα και μπουλόνια. Οι Αρχές κινητοποίησαν περισσότερους από 11.000 άνδρες της εθνικής και δημοτικής αστυνομίας της πολιτοφυλακής με τη χρήση δεκάδων εκπαιδευμένων σκυλιών και περίπου 60 αλόγων.

ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

Όταν το ΝΑΤΟ βομβάρδιζε την πρώην Γιουγκοσλαβία

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι καταστροφές πόλεων και οι βομβαρδισμοί αμάχων ξύπνησαν αρκετές μνήμες στην Ευρώπη, που βλέπει για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις δεκαετίες μια χώρα της να καταστρέφεται.  Ήταν Μάρτιος του 1999 όταν οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις ξεκίνησαν σφοδρούς βομβαρδισμούς στην πρώην Γιουγκοσλαβία, οι οποίοι κράτησαν 78 ημέρες, αφήνοντας πίσω τους 2.500 νεκρούς και τεράστιες καταστροφές στις πόλεις και τις υποδομές

Ανταπόκριση από το Βελιγράδι

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι καταστροφές υποδομών και οι βομβαρδισμοί αμάχων, αλλά και η αντίδραση των δυτικών χωρών, και κυρίως του ΝΑΤΟ, ξύπνησαν αρκετές μνήμες στην Ευρώπη, που βλέπει για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις δεκαετίες μια χώρα της να καταστρέφεται.

Η αρχή έγινε με τους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς στην πρώην Γιουγκοσλαβία, που ξεκίνησαν στις 24 Μαρτίου του 1999 και κράτησαν 78 ημέρες. Το ΝΑΤΟ είχε ζητήσει από την πρώην Γιουγκοσλαβία να στείλει 30.000 άνδρες ειρηνευτικών στρατευμάτων στο Κόσοβο, ελεύθερο δικαίωμα διέλευσης για τα στρατεύματά του στο γιουγκοσλαβικό έδαφος, δικαίωμα χρήσης τοπικών δρόμων, λιμανιών, σιδηροδρόμων και αεροδρομίων χωρίς πληρωμή και την επίταξη δημόσιων εγκαταστάσεων για δωρεάν χρήση. Η πρώην Γιουγκοσλαβία αρνήθηκε και η άρνηση αποτέλεσε τη δικαιολογία για να ξεκινήσουν οι βομβαρδισμοί.

Απεμπλουτισμένο ουράνιο

Το ΝΑΤΟ έριξε 420.000 βόμβες βάρους 22.000 τόνων, συμπεριλαμβανομένων 15 τόνων απεμπλουτισμένου ουρανίου, χωρίς κυρώσεις από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Οι βομβαρδισμοί αυτοί προκάλεσαν περισσότερους από 2.500 νεκρούς, εκ των οποίων 89 παιδιά, και 1 εκατομμύριο πρόσφυγες. Πολλά άτομα, και παιδιά, καταδικάστηκαν σε αργό θάνατο από λευχαιμία και άλλες μορφές καρκίνου από την επαφή τους με το απεμπλουτισμένο ουράνιο, μεταξύ των οποίων δεκάδες Αμερικανοί, Βρετανοί, Ιταλοί και άλλοι στρατιώτες.

Η ολλανδική αεροπορία ήταν ίσως η πρώτη που χρησιμοποίησε βόμβες διασποράς με απεμπλουτισμένο ουράνιο, αλλά, παρ’ όλο που η Ολλανδία φιλοξενεί το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη, κανείς δεν λογοδότησε για τα θύματα. Ακόμη και σήμερα οι Ιταλοί ψαράδες στο βόρειο τμήμα της Αδριατικής ψαρεύουν τις βόμβες που έριξαν επιστρέφοντας τα ΝΑΤΟϊκά αεροσκάφη.

Στόχος, πολιτικές υποδομές και άμαχοι

Στο Βελιγράδι, εκτός από βασικές πολιτικές υποδομές, βομβαρδίστηκαν ο Πύργος των Τηλεπικοινωνιών και η δημόσια ραδιοτηλεόραση RTS, προκαλώντας τον θάνατο 16 ατόμων, και η κινέζικη πρεσβεία, προκαλώντας 3 νεκρούς, με το ΝΑΤΟ να ισχυρίζεται πως είχε μετατραπεί σε κέντρο επικοινωνίας της κυβέρνησης του Βελιγραδίου. Ο βομβαρδισμός του άδειου Γενικού Επιτελείου του γιουγκοσλαβικού στρατού είχε απλώς συμβολικό χαρακτήρα.

Ο διπλός βομβαρδισμός του Νις άφησε πίσω του 16 νεκρούς και 39 τραυματίες, αφού οι βόμβες υποτιθέμενης υψηλής ακρίβειας των ολλανδικών αεροσκαφών, αντί για το αεροδρόμιο, κατέληξαν χιλιόμετρα πιο μακριά, πλήττοντας το κέντρο της δεύτερης σε μέγεθος πόλης της Σερβίας, προκαλώντας ζημιές σε κλινικές, σχολεία και κατοικίες.

Το Νόβι Σαντ, δίπλα στην Ουγγαρία, δέχθηκε 38 διαδοχικούς βομβαρδισμούς, βλέποντας δύο από τις μεγάλες του γέφυρες να βυθίζονται στον Δούναβη, ενώ, εκτός από το διυλιστήρια της περιοχής, καταστράφηκαν σχεδόν όλες οι υποδομές μεταφορών της περιοχής. Η γέφυρα του Βαρβαρίν στο Νόβι Σαντ βομβαρδίστηκε δύο φορές σε διάστημα λίγων λεπτών, με αποτέλεσμα στον δεύτερο βομβαρδισμό να χάσουν τη ζωή τους και αυτοί που πήγαν βοηθήσουν τους τραυματίες. Συνολικά σκοτώθηκαν 10 άτομα και τραυματίστηκαν με σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους άλλα 17 άτομα. Το γερμανικό Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε το 2013 ότι τα θύματα στρατιωτικών επιχειρήσεων δεν είχαν δικαίωμα προσωπικής-ατομικής αποζημίωσης, παρ’ όλο που το ΝΑΤΟ δεν είχε άδεια από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο βομβαρδισμός της μικρής σιδηροδρομικής γέφυρας της Γκρελίκα αποτέλεσε ίσως τον πιο τραγικό βομβαρδισμό, γιατί στη μέση του πουθενά προκάλεσε 55 νεκρούς ανάμεσα στους πολίτες του μικρού και ήσυχου χωρίου, που καλλιεργούν ακόμη και σήμερα καλαμπόκι και ηλιοτρόπια. Η συχνή παρουσία ανθρώπων και κεριών στην απομονωμένη σήμερα γέφυρα δείχνει ότι οι άνθρωποι του χωριού δεν ξεχνούν τους αδικοχαμένους νεκρούς τους…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL