Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.2°C23.5°C
4 BF 30%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
21.3°C26.0°C
2 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.9°C27.0°C
4 BF 26%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.8°C22.7°C
4 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.3°C24.6°C
0 BF 35%
Ουκρανία / Μάχη για το Ντονμπάς και τον τελευταίο κόκκο σιταριού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ουκρανία / Μάχη για το Ντονμπάς και τον τελευταίο κόκκο σιταριού

ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Η κατάληψη του Ντονμπάς από τις ρωσικές δυνάμεις συνεχίζεται παρά τη σθεναρή αντίσταση των Ουκρανών, με τη Μόσχα να υποστηρίζει πως οι δυνάμεις της στο στρατηγικής σημασίας Σεβεροντονέτσκ είναι δεκαπλάσιες από αυτές του Κιέβου, με τον στρατιωτικό διοικητή της πόλης να δηλώνει ότι δεν θα παραδοθεί κανείς, ενώ δύο νοσοκομεία καταστράφηκαν από τις ρωσικές βόμβες. Την ίδια στιγμή, η Μόσχα προσπαθεί να κερδίσει τη διεθνή κοινή γνώμη, και κυρίως αυτή των χωρών της Αφρικής και των φτωχών χωρών, ρίχνοντας την ευθύνη για τη διακοπή των ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών κατευθείαν στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και την κυβέρνησή του και επιμένοντας ότι αφού ναρκοθέτησαν τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, αλλάζουν συνεχώς γνώμη για την επίλυση του θέματος.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεγκρέι Λαβρόφ δήλωσε στην  Άγκυρα ότι η Μόσχα συμφωνεί στη διεξαγωγή μιας τετραμερούς με τον ΟΗΕ, την Ουκρανία, τη Ρωσία και την Τουρκία για τη δημιουργία διαδρόμων για τις εξαγωγές σιτηρών και ότι έχει ζητήσει από την Ουκρανία την αποναρκοθέτηση των λιμανιών, που, σύμφωνα με τους ΝΑΤΟϊκούς στρατούς, μπορεί να γίνει το αργότερο σε μία εβδομάδα έως δέκα ημέρες. Η Μόσχα, παράλληλα, ξεκίνησε να μεταφέρει με τρένα σιτηρά από τις περιοχές που έχει καταλάβει στην Κριμαία και έχει ήδη φορτώσει το πρώτο πλοίο με σιτηρά που θα αποπλεύσει από το απονακροθετημένο λιμάνι του Μπερντιάνσκ που ελέγχει.

Αρκετές οργανώσεις στήριξης των αγώνων των Κούρδων κατήγγειλαν ότι ο Τσαβούσογλου και ο Λαβρόφ συζήτησαν στην  Άγκυρα και για την επικείμενη εισβολή του τουρκικού στρατού εναντίον των Κούρδων στη βόρια Συρία και ότι η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει το βέτο των δέκα σημείων που έθεσε στην είσοδο της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ για να πάρει από τη Μόσχα το πράσινο φως της εισβολής στη Συρία.

Φόβοι για λιμό στην Αφρική

Σε πολλές χώρες της Αφρικής, και κυρίως στη Σομαλία και στο Κέρας της Αφρικής ή ακόμη και στη Συρία, υπάρχουν έντονες ανησυχίες για λιμό και στην Παλαιστίνη πραγματοποιούνται διαδηλώσεις για την ακρίβεια των τροφίμων και την ίδια στιγμή ο Λαβρόφ υποστηρίζει πως η Δύση καλλιεργεί τους φόβους για επισιτιστική κρίση για να φορτώσει τις ευθύνες στη Μόσχα. Πέρα όμως από την προπαγάνδα των δύο αντιπάλων στρατοπέδων, το γεγονός ότι στην Ουκρανία υπάρχουν 22 εκατ. τόνοι σιτηρών αποτελεί μια τεράστια πρόκληση. Από την πλευρά της, η τουρκική κυβέρνηση ελπίζει πως θα καταφέρει να οδηγήσει σε μια συμφωνία για τις εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών και την πιθανή άρση των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας για τις εξαγωγές των δημητριακών, των τροφίμων και τω λιπασμάτων της, που θα άνοιγε τον δρόμο για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις και την κατάπαυση του πυρός, όπως ευελπιστεί ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Για την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ο Πούτιν μετέτρεψε τα τρόφιμα σε τμήμα του οπλοστασίου τού τρόμου εναντίον των πιο ευάλωτων του κόσμου, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλς Μισέλ υποστήριξε από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου ότι η Ουκρανία έχει άμεση ανάγκη 5 δισ. ευρώ τον μήνα και ότι η Ευρωπαϊκή  Ένωση εξετάζει την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων των Ρώσων ολιγαρχών για να χρησιμοποιηθούν για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας που καταστρέφει ο Πούτιν.

Προσαρτήσεις και δημοψηφίσματα

Η συνέχιση του πολέμου και η κατάληψη εδαφών από τη Ρωσία φαίνεται πως ανοίγουν την όρεξη της Μόσχας να προχωρήσει σε άμεση προσάρτηση των εδαφών, όπως φάνηκε από την άμεση διάθεσή της να προσφέρει ρωσικά διαβατήρια όχι μόνο στους πολίτες των περιοχών που απελευθέρωσε, όπως υποστηρίζει, αλλά και σε κάθε Ουκρανό πολίτη που θα το ζητήσει, στοχεύοντας στη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι στη Μελιτόπολη ή το φθινόπωρο στη Ζαπορίζια, με τους Ρώσους να ισχυρίζονται πως έχουν καταλάβει το 80% της περιφέρειας.

Παράλληλα, οι περιοχές που έχουν καταληφθεί συνδέονται με τα δίκτυα των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και των κοινωνικών υπηρεσιών της Ρωσίας και οι μισθοί και οι συντάξεις καταβάλλονται σε ρούβλια, στοχεύοντας και σε μια ταχύτατη απόσυρση του ουκρανικού νομίσματος από τις καθημερινές συναλλαγές των πολιτών. Η Ρωσία προειδοποίησε την Ουκρανία ότι θα πρέπει να πληρώνει για την ηλεκτρική ενέργεια από τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό στην Ευρώπη, αυτόν της Ζαπορίζια, στον οποίο όμως οι ουκρανικές αρχές αρνήθηκαν την πρόσβαση στους ελεγκτές της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας, ενώ η Μόσχα έχει ξεκινήσει τις εργασίες υδροδότησης της Κριμαίας με νερό από τον Δνείπερο. Για τον λόγο αυτό ο έλεγχος και η προσάρτηση της Χερσώνας φαίνεται να έχουν στρατηγική σημασία για την υδροδότηση και την ασφάλεια της γειτονικής Κριμαίας.

Ρώσοι ειδικοί παρουσίασαν στην Ιζβέστια ένα αρκετά μακάβριο πολεμικό σενάριο, εκτιμώντας πως το αργότερο μέσα σε έναν με ενάμιση μήνα θα έχει καταληφθεί όλο το Ντονμπάς, επιτρέποντας στον ρωσικό στρατό να κινηθεί προς τον άξονα Νικολάεφ-Οδησσού για να ανοίξει ο δρόμος επικοινωνίας με την Υπερδνειστερία και ότι μέσα στους επόμενους πέντε μήνες η Ρωσία θα μπορεί να κινηθεί για να «απελευθερώσει» το Χάρκοβο και τις γειτονικές περιοχές. Αν επιβεβαιωθούν αυτά τα εφιαλτικά σενάρια, είναι προφανές ότι θα αυξηθούν οι πιέσεις της Ουκρανίας για την παράδοση και άλλων και πιο ισχυρών όπλων ώστε να αντιμετωπιστεί η ρωσική επιθετικότητα σε έναν πόλεμο χωρίς τέλος.

Ποια δικαιοσύνη για τα θύματα;

Η Ουκρανία και η Ρωσία εντείνουν επίσης την αντιπαράθεσή τους για τις σφαγές των αμάχων και την αναζήτηση της δικαιοσύνης για τα θύματα, με τον Ζελένσκι να υποστηρίζει πως θα εγκαινιάσει ένα «Βιβλίο εκτελεστών», ένα είδος μαύρης βίβλου για τα εγκλήματα του ρωσικού στρατού κατά των αμάχων, ενώ οι εισαγγελικές αρχές της χώρας του, με την παρότρυνση και την οικονομική στήριξη της Δύσης, έχουν ξεκινήσει έρευνες εναντίον τουλάχιστον 600 υπόπτων που εμπλέκονται σε 1.200 υποθέσεις εγκλημάτων πολέμου. Στην Ουκρανία έχει ξεκινήσει επίσης και ένα «κυνήγι μαγισσών», με περισσότερα από 2.000 άτομα να κατηγορούνται για προδοσία και δοσιλογισμό, μεταξύ των οποίων βρίσκονται 73 άτομα των σωμάτων ασφαλείας.

Η Ρωσία, προσπαθώντας να απαντήσει στις καταγγελίες της Ουκρανίας για τις σφαγές των αμάχων και τις πρώτες καταδίκες στρατιωτών της, επιταχύνει τις προσπάθειές της να δημιουργήσει και αυτή τα δικά της δικαστήρια για την αποναζιστοποίηση της Ουκρανίας, ιδιαίτερα μετά την παράδοση εκατοντάδων μελών του τάγματος Αζόφ και των διοικητών του στη Μαριούπόλη και ορισμένων μελών της Αϊντάρ και ξένων μισθοφόρων.

Η Μόσχα δημιούργησε και αυτή ανάλογο στρατόπεδο αιχμαλώτων, όπως έκανε το Κίεβο, και μετέφερε περίπου 1.000 από τους σχεδόν 7.000 Ουκρανούς αιχμαλώτους από τις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονμπάς στη Ρωσία για να διεξαχθούν έρευνες και να καταδικαστούν οι ένοχοι εγκλημάτων πολέμου και βασανιστηρίων από το 2014 έως την παράδοσή τους.

Οι ρωσόφωνοι του Ντονέτσκ θέλουν και αυτοί με τη σειρά τους να στήσουν τα δικά τους δικαστήρια εναντίον δύο Βρετανών μισθοφόρων και ενός Μαροκινού, που δήλωσαν «μερικώς ένοχοι» μπροστά στο τοπικό δικαστήριό τους, αντιμετωπίζοντας ποινές φυλάκισης από 15 έως 20 χρόνια ή ακόμη και ισόβια για τρομοκρατικές δραστηριότητες. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL