Live τώρα    
30°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
30 °C
28.2°C31.2°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
31 °C
28.0°C32.2°C
2 BF 32%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
31 °C
30.0°C31.0°C
1 BF 24%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.8°C26.5°C
4 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
27.3°C28.9°C
2 BF 26%
Γαλλία / Πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών, πρώτη νίκη της αριστερής συμμαχίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γαλλία / Πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών, πρώτη νίκη της αριστερής συμμαχίας

Αφίσα στις γαλλικές εκλογές

Την υποτονική μέχρι την τελευταία στιγμή προεκλογική εκστρατεία για τις βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία τάραξαν δύο δικαστικές αποφάσεις λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τον σημερινό πρώτο γύρο. Να είναι άραγε σημαδιακό ότι και οι δύο σχετίζονταν με τον νέο πόλο του πολιτικού σκηνικού, τη Νέα Λαϊκή Οικολογική και Κοινωνική  Ένωση (NUPES) και τη δυναμική που έχει αναπτύξει; Ο επικεφαλής της NUPES Ζαν Λικ Μελανσόν και οι υποψήφιοι της αριστερής συμμαχίας ήταν εκείνοι που ξεχώρισαν σε μια εκστρατεία κατά την οποία ο προεδρικός πόλος Μαζί! είναι εμφανές ότι έχει επενδύσει στο ότι και αυτή τη φορά θα λειτουργήσει υπέρ τους το λεγόμενο «μπόνους» του άρτι επανεκλεγέντα Προέδρου.  Ίδωμεν. Προς το παρόν, πάντως, η συμμαχία των αριστερών κομμάτων κατέγραψε μια πρώτη νίκη. Δικαστική μεν, σημαντική δε.

Τα κόμματα που αποτελούν τη NUPES προσέφυγαν στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο καταγγέλλοντας μια εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών που στις 13 Μαΐου απευθύνεται στους περιφερειάρχες σχετικά με το σήμα των υποψηφίων στις βουλευτικές εκλογές. Οι προσφεύγοντες αμφισβητούσαν τη «διαφορά στην αντιμετώπιση» μεταξύ των υποψηφίων της αριστερής συμμαχίας και εκείνων του προεδρικού συνασπισμού Μαζί!. Στους πρώτους αποδιδόταν ξεχωριστό σήμα (ανάλογα με την κομματική τους προέλευση), ενώ για τους προεδρικούς, ανεξάρτητα από το κόμμα τους, προβλεπόταν ενιαία σηματοδότηση. Η αριστερή συμμαχία υποστήριξε ότι η απόφαση αυτή συνιστά «χειρισμό» που μπορεί να «αλλοιώσει την αυθεντικότητα των εκλογών». Το επιχείρημα αυτό υιοθέτησε το Συμβούλιο του Κράτους στην απόφασή του, καταρρίπτοντας παράλληλα την άποψη του υπουργείου Εσωτερικών ότι «δεν πρέπει να γίνεται σύγχυση μεταξύ ενός μόνιμου σήματος και μιας συγκυριακής συμμαχίας». «Με ποιον τρόπο δικαιολογείται το υπουργείο να εκφράζει κρίση για τη διάρκεια αυτού του συνασπισμού;» αναρωτήθηκε ο συνήγορος της NUPES. «Το σύνταγμα τονίζει ότι τα κόμματα ασκούν ελεύθερα τη δραστηριότητά τους. Τα κόμματα πρέπει να μπορούν να οργανώνονται όπως θέλουν». Αντιδρώντας άμεσα, ο Ζαν Λικ Μελανσόν, με ανάρτησή του στο Twitter, έκανε λόγο για «νίκη», καθώς η απόφαση υποχρεώνει τον υπουργό Εσωτερικών «να μας ονομάζει και να μας καταμετρήσει ως NUPES στις εκλογές».

Η δεύτερη δικαστική απόφαση αφορούσε ξανά τη NUPES μέσω του... Σοσιαλιστικού Κόμματος! Συγκεκριμένα, το δικαστήριο της Κρετέιγ, όπου είχαν προσφύγει τέσσερα μέλη του κόμματος, ακύρωσε την έγκριση της συμφωνίας για τον συνασπισμό που ψήφισε το Σ.Κ. Σύμφωνα με την απόφαση, η ηγεσία του κόμματος θα έπρεπε να οργανώσει εθνικό συνέδριο και να μην περιοριστεί στην ψήφο του Εθνικού Συμβουλίου, του «κοινοβουλίου» του κόμματος, για την επικύρωση της συμφωνίας με τα υπόλοιπα κόμματα της συμμαχίας. Το δικαστήριο καλεί το Σ.Κ. να οργανώσει σε έναν μήνα συνέδριο, ενώ το κόμμα θα ασκήσει έφεση. Η Κορίν Ναρασιγκίν, Νο 2 του κόμματος, σχολίασε ότι «ένα τέτοιο συνέδριο δεν θα μπορούσε να είχε οργανωθεί εγκαίρως πριν από το τέλος της προθεσμίας για κατάθεση των υποψηφιοτήτων, στις 20 Μαΐου, κάτι που δεν αμφισβητείται από τους προσφεύγοντες, που μαρτυρούν έτσι ότι το μόνο που θέλουν είναι να πλήξουν την πολιτική δυναμική της συμμαχίας». Πάντως, και οι αναλυτές θεωρούν πως η απόφαση αυτή δεν θα πλήξει τη δυναμική τής προεκλογικής εκστρατείας της Νέας Λαϊκής Οικολογικής και Κοινωνικής  Ένωσης.

Χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία ο Μακρόν;

Δεν είναι τυχαίο ότι τις τελευταίες μέρες πνέει ένας άνεμος ανησυχίας στο στρατόπεδο των προεδρικών του Μαζί! και η βαριά ήττα του Σοσιαλιστή πρώην πρωθυπουργού (επί προεδρίας Φρ. Ολάντ) Εμανουέλ Βαλ στον πρώτο γύρο της περασμένης Κυριακής για τους Γάλλους του εξωτερικού -ήρθε τρίτος, με μόλις 15%- δεν τους στέλνει μήνυμα αισιοδοξίας.  Όπως άλλωστε και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, που εμφανίζουν αυξημένη δυναμική της αριστερής συμμαχίας έναντι του προεδρικού μπλοκ.

Σύμφωνα λοιπόν με τις έρευνες, είναι πολύ πιθανόν ο Πρόεδρος Μακρόν να μην διαθέτει την πλειοψηφία της Βουλής, τους 289 βουλευτές δηλαδή. Αυτό δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις για τον αριθμό των εδρών, καθώς οι δύο πόλο κινούνται γύρω στο 27% με 28%, με την Ακροδεξιά της Λεπέν να βρίσκεται στο 20%. Αν λοιπόν αυτές επαληθευθούν, θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας που ο εκλεγμένος Πρόεδρος θα ξεκινήσει τη θητεία του χωρίς πλειοψηφία βουλευτών - οι δημοσκοπήσεις δεν τη θεωρούν δεδομένη, καθώς του δίνουν από 275 έως 315 βουλευτές. Στον δε συνασπισμό της Αριστεράς δίνουν μεταξύ 160 και 200 έδρες - ένας αριθμός που δεν επαρκεί για «συγκατοίκηση».

Ωστόσο, δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής η μεγάλη διαφορά των βουλευτικών από τις προεδρικές εκλογές, καθώς στις πρώτες παίζουν ρόλο η τοπική παρουσία των κομμάτων, οι προσωπικότητες και οι συμφωνίες μεταξύ των κομμάτων στις τοπικές μικροκλίμακες. Και, βεβαίως, το πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα σε δύο γύρους. Αυτοί οι παράγοντες δυσκολεύουν πολύ τις δημοσκοπήσεις. Και διευκολύνουν τις εκπλήξεις...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL