Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.6°C22.4°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.3°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.1°C
6 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.7°C20.9°C
4 BF 35%
Σιμόνα Σουριάνο / Όχι στην πολεμοκάπηλη πολιτική του Ντράγκι στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ και την G7
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σιμόνα Σουριάνο / Όχι στην πολεμοκάπηλη πολιτική του Ντράγκι στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ και την G7

Σιμόνα Σουριάνο
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Όταν από όλες τις πλευρές τής Ε.Ε. ακούς ότι θα αυξηθούν οι στρατιωτικές δαπάνες, είναι εμφανές ότι πάνε σε μια αντιπαράθεση με τη Ρωσία που ελπίζουμε ότι θα παραμείνει χαμηλής έντασης και θα αποφύγουμε πυρηνικές αντιπαραθέσεις. Ο πόλεμος δεν θα σταματήσει γρήγορα. Στέλνοντας ολοένα και περισσότερα όπλα στην Ουκρανία θα προκαλούμε τη Ρωσία να απαντά με σκλήρυνση της στάσης της. Δεν θα σταματήσουμε τον πόλεμο με τους εξοπλισμούς. Ο Ντράγκι μάς έδωσε να καταλάβουμε την Τρίτη ότι αυτός και η Ευρώπη δεν θέλουν καμιά διακοπή του πολέμου», τόνισε στην ΑΥΓΗ η Σιμόνα Σουριάνο, η βουλεύτρια της ομάδας «ΜανιφέστΑ», εκτιμώντας ότι «υπάρχει μια τεράστια διάσταση, αυτό που συμβαίνει στο Κοινοβούλιο δεν αντιπροσωπεύει πλέον  τη λαϊκή θέληση.

Δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι το 70% των Ιταλών θέλουν την ειρήνη και θεωρούν λάθος την αποστολή όπλων στην Ουκρανία. Ο κόσμος κατάλαβε πολύ καλά ότι δίνοντας όπλα δουλεύομε για τον θάνατο και την καταστροφή».   

Πώς είδατε την ομιλία του Ζελένσκι στη Βουλή σας;

H κοινή συνεδρίαση της Βουλής και της Γερουσίας για να ακούσουμε την ομιλία του Ζελένσκι μας επεφύλαξε κάποιες εκπλήξεις. Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας έκανε μια αρκετά μετριοπαθή τοποθέτηση, σε σχέση με τις ομιλίες του σε άλλα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια, όπου ζητούσε βαριά στρατιωτική βοήθεια, ζώνη απαγόρευσης πτήσεων από το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία και άμεση είσοδο της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή τη φορά ο Ζελένσκι έκανε μια αρκετά μετριοπαθή τοποθέτηση ζητώντας την ειρήνη και τη σκλήρυνση των κυρώσεων στη Ρωσία και αποφεύγοντας να προχωρήσει παραπέρα.

Αντίθετα, ο Μάριο Ντράγκι αποτέλεσε τη μεγάλη έκπληξη κάνοντας μια επιθετική ομιλία, υπογραμμίζοντας ότι η Ιταλία θα στηρίξει και στρατιωτικά την Ουκρανία και αποφεύγοντας οποιαδήποτε ουσιαστική αναφορά για τον ρόλο της Ιταλίας στην αναζήτηση μιας ειρηνικής εξόδου από τη σύγκρουση. Η Ιταλία του Ντράγκι, αντί να εμφανιστεί σαν μια δύναμη που θα παίξει ρόλο σε διαπραγματεύσεις για την ειρήνη, εμφανίστηκε σαν προμηθευτής όπλων για να παραταθεί ο πόλεμος.

Φαίνεται λοιπόν ότι, τις επόμενες, ώρες ο Ντράγκι θα εμφανιστεί με σκληρή στάση στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ και της G7.

Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στη Βουλή, γιατί ο Ντράκι μάς ζήτησε να ψηφίσουμε μια απόφαση ενόψει της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. που θα ξεκινήσει την Πέμπτη [σήμερα], έχοντας από πίσω του μια συμπαγή πλειοψηφία για να ψηφίσει την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών στην Ιταλία και την Ευρώπη και την περαιτέρω αποστολή όπλων στην Ουκρανία.

Εμείς οι τέσσερις βουλεύτριες της ομάδας «ΜανιφέστΑ» καταθέσαμε ένα σχέδιο απόφασης που είναι διαμετρικά αντίθετο από αυτό του Ντράγκι, προτείνοντας τη μείωση των στρατιωτικών δαπανών και την αύξηση των πόρων στήριξης για τους πρόσφυγες από την Ουκρανία και όχι μόνο. Αυτή η εβδομάδα θα καθορίσει την ευρωπαϊκή πολιτική για μεγάλο διάστημα.

Πώς αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην Ιταλία την αύξηση του ενεργειακού κόστους, των τροφίμων και γενικότερα τις ανατιμήσεις;

Ο κόσμος είναι οργισμένος και φοβισμένος, ενώ έχουν ήδη πραγματοποιηθεί πολλές απεργίες. Η κυβέρνηση υποσχέθηκε τη μείωση της τιμής της βενζίνης  κατά 25 λεπτά, αλλά δεν φτάνουν για να ξεθυμάνει η οργή του κόσμου. Ούτε η ιταλική κυβέρνηση αλλά ούτε και η Ε.Ε. φαίνονται ικανές να σταματήσουν τις ανατιμήσεις.

Ακόμη και εκεί που οι Ευρωπαίοι φαίνεται ότι προσπαθούν να αντιμετωπίσουν κάτι από κοινού, όπως το προσφυγικό κύμα, αρχίζουν να εμφανίζονται οι διαφορετικές προσεγγίσεις στο θέμα, γιατί προχωρούν σε επιλεκτική διαχείριση της νέας προσφυγικής κρίσης, προβλέποντας σημαντικές διευκολύνσεις για τους πρόσφυγες από την Ουκρανία, ενώ οι πρόσφυγες από τη Συρία και το Αφγανιστάν συνεχίζουν να πεθαίνουν στα ανατολικά σύνορα της Ε.Ε. και στη Μεσόγειο. 

Όλα αυτά τα χρόνια κάναμε εξαγωγές πολέμων σε όλο τον κόσμο, προκαλέσαμε πόνο και καταστροφές σε όλον τον κόσμο και τώρα έρχονται να μας πουν να βάλουμε αμέσως την Ουκρανία στην Ε.Ε. Η Ουκρανία πρέπει να μπει στην Ευρώπη με τις διαδικασίες που προβλέπονται για όλους.

Ο Ντράγκι στηρίζεται σε μια περίεργη πλειοψηφία, με αρκετούς φίλους του Πούτιν, από τη Λέγκα του Σαλβίνι, που έκανε μπίζνες με το ρωσικό πετρέλαιο, έως τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που τον θεωρεί στενό του φίλο.

Η αλήθεια είναι ότι στα κόμματα υπάρχουν διαφορετικές έως και διαμετρικά αντίθετες προσεγγίσεις. Είναι γνωστό ότι η Λέγκα, η Φόρτσα Ιτάλια και το Κίνημα Πέντε Αστέρων είναι αντίθετα με την πολιτική που ασκείται εναντίον της Ρωσίας, αλλά στη Βουλή ψηφίζουν υπέρ του Ντράγκι και των χειρισμών της κυβέρνησής του. Γίναμε μάρτυρες μιας μεγάλης υποκρισίας από τις κυβερνήσεις μας.

Την ίδια στιγμή, το Δημοκρατικό Κόμμα εμφανίζεται ως το πλέον πολεμοκάπηλο κόμμα, θυμίζοντας μερικές φορές τις χειρότερες ημέρες του Ντ’ Αλέμα με τους βομβαρδισμούς της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Είναι απαράδεκτο να εμφανίζεται το Δημοκρατικό Κόμμα σαν κόμμα της Αριστεράς. Η Ιστορία της ιταλικής Αριστεράς δεν έχει καμιά σχέση με τους πολέμους. Το Δημοκρατικό Κόμμα είναι ένα κεντρώο κόμμα, που μερικές φορές έχει και μια ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική και ακολουθεί τις επιλογές τού ευρωπαϊκού και αμερικανικού μιλιταρισμού σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ένα από τα παράδοξα της ιταλικής πολιτικής σκηνής είναι και η δημιουργία της «ΜανιφέστΑ» στη Βουλή σας.

Μια μικρή ομάδα τεσσάρων βουλευτριών που αποχωρήσαμε από το Κίνημα Πέντε Αστέρων και είχαμε αριστερές καταβολές και ανησυχίες αποφασίσαμε να ενωθούμε και να εκπροσωπήσουμε δύο μικρά κόμματα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, την Κομμουνιστική Επανίδρυση και τον Λαό στην Εξουσία, για να υπάρχει και μια αριστερή φωνή στη Βουλή. Η ιταλική κοινωνία είναι ένα καζάνι που βράζει, παρ' όλο που δεν φαίνεται εύκολα αυτό.

Στην Πίζα είχαμε διαδηλώσεις έξω από το αεροδρόμιο εναντίον της αποστολής της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία και μάλιστα με πολιτικά αεροσκάφη. Αντί να στείλουν την ανθρωπιστική βοήθεια με πολιτικά αεροσκάφη, αυτοί τα φόρτωσαν με όπλα. Ο κόσμος και οι εργαζόμενοι δεν θέλουν την ανάμειξη της χώρας σε έναν πόλεμο, θέλουν να εργαστούμε για την ειρήνη και την αποκλιμάκωση των εντάσεων, γιατί καταλαβαίνουν ότι θα πληρώσουμε όλοι μας τις συνέπειες.

Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες της αποστροφής των πολιτών στον πόλεμο και της διάστασης ανάμεσα στο Κοινοβούλιο και το λαϊκό αίσθημα. Η «ΜανιφέστΑ» και η ριζοσπαστική Αριστερά, προοδευτικοί, δημοκρατικοί και καθολικοί πολίτες, κινητοποιούμαστε για την ειρήνη, για να κερδίσουμε τον πόλεμο σώζοντας ανθρώπους και να οικοδομήσουμε μια Ευρώπη που να εγγυάται την ασφάλεια όλων των λαών της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL