Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.1°C18.2°C
4 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.3°C17.4°C
1 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
15.0°C17.0°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.4°C16.8°C
3 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C11.2°C
0 BF 87%
Ευρωκοινοβούλιο / Με συντριπτική πλειοψηφία καταδικάζει τον πόλεμο στην Ουκρανία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ευρωκοινοβούλιο / Με συντριπτική πλειοψηφία καταδικάζει τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ευρωκοινοβούλιο
EPA/STEPHANIE LECOCQ

Με συντριπτική πλειοψηφία, 637 «υπέρ», 13 «κατά» και 26 αποχές, η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου καταδικάζει την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενώ υιοθετήθηκαν πέντε τροπολογίες της Ευρωομάδας της Αριστεράς.

Παράλληλα με το ψήφισμα που εγκρίθηκε σήμερα και έχει συνυπογραφεί από όλες τις πολιτικές ομάδες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ζητεί περιορισμούς στις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου της ΕΕ από τη Ρωσία και απαγόρευση νέων ευρωπαϊκών επενδύσεων στη Ρωσία.  

Παράλληλα το Ευρωκοινοβούλιο ζητεί τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το διατραπεζικό σύστημα SWIFT, τονίζοντας την ανάγκη για απόλυτο σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και ανεξαρτησίας της Ουκρανίας και για άμεση κατάπαυση του πυρός

Οι πέντε τροπολογίες της Ευρωομάδας της Αριστεράς τονίζουν, μεταξύ άλλων, την ανάγκη συνέχισης των διπλωματικών προσπαθειών και την προετοιμασία σχεδίων επιδοτήσεων των κρατών – μελών για την αποφυγή επιδείνωσης της ενεργειακής κρίσης.

Οι Ευρωβουλευτές στήριξαν την παροχή μακρο-οικονομικής στήριξης στην Ουκρανία, όχι ως δάνειο με μνημονιακούς όρους, όπως είχε αποφασιστεί από την πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πριν από την εισβολή, αλλά ως ουσιαστική βοήθεια για την ανακούφιση από τις επιπτώσεις του πολέμου.

Σημειώνεται ότι όπως αναφέρει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου υπερψήφισαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ.

Οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, Κώστας Αρβανίτης, Αλέξης Γεωργούλης, Πέτρος Κόκκαλης, Στέλιος Κούλογλου και Έλενα Κουντουρά, καταδίκασαν ομόφωνα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και υπερψήφισαν το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη σημερινή έκτακτη Ολομέλεια  στις Βρυξέλλες.

Στη διάρκεια της επεξεργασίας του ψηφίσματος η ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρότειναν μια σειρά από τροπολογίες με τις οποίες εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για μια νέα κούρσα εξοπλισμών και αμυντικών δαπανών στην ευρωπαϊκή ήπειρο που, αναπόφευκτα, θα οδηγήσει σε μέτρα λιτότητας και θα πλήξει τους πολίτες και τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα.
 
Οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στήριξαν επίσης την παροχή μακρο-οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία, όχι ως δάνειο με μνημονιακούς όρους, όπως είχε αποφασιστεί από την πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πριν από την εισβολή,  αλλά ως ουσιαστική βοήθεια για την ανακούφιση από τις επιπτώσεις του πολέμου. Οι Ευρωβουλευτές τόνισαν με σαφήνεια την ανάγκη στήριξης όλων των πολιτών και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.
 
Συγκεκριμένα στο Ψήφισμα εγκρίθηκαν οι τροπολογίες της Ευρωομάδας της Αριστεράς με βάση τις οποίες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο:

  • Τονίζει την ανάγκη να επανέλθει η Ρωσία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπό τις προβλέψεις του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών  και τους μηχανισμούς επίλυσης κρίσεων του ΟΗΕ.
  • Καλεί σε συνέχιση των διπλωματικών προσπαθειών και ζητά να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι  επικοινωνίας με τη Ρωσία για διαπραγματεύσεις μέχρι να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός.
  • Υπογραμμίζει ότι οι κυρώσεις ενδέχεται να έχουν αντίκτυπο στα ευρωπαϊκά νοικοκυριά που δεν πρέπει να πληρώσουν το τίμημα αυτής της κρίσης ζητώντας από τα κράτη-μέλη να προετοιμάσουν σχέδια επιδοτήσεων για να αποφευχθεί η επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης.
  • Ανησυχεί για τη συμμαχία μεταξύ ακροδεξιών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και του ρωσικού κυβερνώντος κόμματος και για τον αντίκτυπο στις δημοκρατίες και τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της Ε.Ε.
  • Καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη να στηρίξουν τα αντιπολεμικά κινήματα στη Ρωσία.

Τέλος, οι Ευρωβουλευτές πιστεύουν ότι η κρίση στην Ουκρανία ανέδειξε με τον πιο εμφατικό τρόπο την ανάγκη να ενισχυθεί η στρατηγική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να διαδραματίσει το ρόλο ενός ισχυρού διεθνούς ανεξάρτητου πόλου  με αποκλειστικό γνώμονα την προώθηση της παγκόσμιας και περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας, την προάσπιση του διεθνούς δικαίου και την ευημερία των πολιτών της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL