Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.6°C19.6°C
4 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.0°C19.4°C
5 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.5°C18.0°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.7°C18.8°C
5 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.8°C16.9°C
2 BF 68%
Γαλλία / Ψηφοθηρικός διαγωνισμός τάξης και ασφάλειας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γαλλία / Ψηφοθηρικός διαγωνισμός τάξης και ασφάλειας

Εξετάσεις στο μάθημα “τάξη και ασφάλεια”, στην αστυνομική καταστολή και την περιστολή των δικαιωμάτων των πολιτών στο όνομα της “ασφάλειας” και της “αντιμετώπισης της εγκληματικότητας” έδωσαν την περασμένη Τρίτη η γαλλική Δεξιά και Ακροδεξιά ενόψει των προεδρικών εκλογών. Συγκεκριμένα, οι Πεκρές, Λεπέν και Ζεμούρ, η δεξιά, η ακροδεξιά και ο ακροδεξιός υποψήφιος, που είχαν κάνει δεκτή τη σχετική πρόσκληση του συνδικάτου των Γάλλων Αστυνομικών “Συμμαχία”.

Αντιθέτως, οι αριστεροί υποψήφιοι (Αν Ινταλγκό από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, Φαμπιέν Ρουσέλ από το ΚΚΓ και ο πράσινος Γιανίκ Ζαντό) την απέρριψαν, ενώ πρόσκληση δεν στάλθηκε στον υποψήφιο της Ανυπότακτης Γαλλίας Ζαν Λικ Μελανσόν. Η δικαιολογία για τη μη πρόσκληση ήταν ότι ο Μελανσόν “το μόνο που κάνει είναι να προωθεί το μίσος κατά των αστυνομικών”, όπως είπε ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου Φαμπιέν Βανεμελρίκ, υπογραμμίζοντας ότι “έτσι δεν μπορεί να πάει μπροστά ο διάλογος για ένα θέμα που είναι προτεραιότητα για τους Γάλλους”. Ο ίδιος εξέφρασε τη λύπη του για τη μη συμμετοχή των άλλων υποψηφίων της Αριστεράς.

Ετσι, η βραδιά ήταν υπόθεση της  Άκρας Δεξιάς και της Δεξιάς, που όχι μόνο συνέπεσαν στα ακραία μέτρα, αλλά διαγκωνίστηκαν για ακόμη μεγαλύτερη αυστηρότητα. “Απαντούσαν” έτσι στις σχετικές προτάσεις που είχε καταθέσει ο Πρόεδρος Μακρόν στις 10 Ιανουαρίου. Προτάσεις μέτρων όπως ο διπλασιασμός της αστυνομικής παρουσίας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, η αύξηση του προϋπολογισμού στα 15 δισ. ευρώ για την επόμενη πενταετία, εκσυγχρονισμός εξοπλισμού κ.ά.

Τις προτάσεις αυτές βρήκαν «χλιαρές» οι ένοικοι της δεξιάς πολυκατοικίας, που επιδόθηκαν σε διαγωνισμό για το ποιος θα εμφανιστεί ο πιο ψηφοθηρικά ακραίος στο θέμα της ασφάλειας, ένα θέμα που είναι πλέον κεντρικό στις εκστρατείες τους αν και στις έρευνες για το τι απασχολεί σήμερα τους πολίτες έρχεται τρίτο, μετά την αγοραστική δύναμη και την υγεία.

Η πρώτη που πήρε το λόγο την Τρίτη το βράδυ στον κινηματογράφο του Παρισιού Club d' Etoile για να εκθέσει επί 15 λεπτά το “όραμά” της για την “ασφάλεια του αύριο” και να απαντήσει στις ερωτήσεις του κοινού ήταν η δεξιά υποψήφια Βαλερί Πεκρές. Η οποία έχει ήδη διατυπώσει πολύ σκληρές θέσεις και, σε γραμμή Σαρκοζί, είπε ότι θα βγάλει από την αποθήκη το Κέρτσερ, το μηχάνημα καθαρισμού! Η Πεκρές υποσχέθηκε ότι θα είναι “αδιάλλακτη” με τους “αλήτες”, στηλιτεύοντας τον απολογισμό της κυβέρνησης στο ζήτημα αυτό. Τάχθηκε δε υπέρ της αυτόματης ποινής ενός έτους φυλακής χωρίς αναστολή “στην περίπτωση επίθεσης εναντίον αστυνομικού ή χωροφύλακα” προκειμένου “να επιστρέψει η τάξη στη χώρα”.

Από την πλευρά της, η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, που την ακολουθεί δημοσκοπικά κατά πόδας, έδωσε και αυτή ρεσιτάλ “τάξης και ασφάλειας”, κάτι το απολύτως αναμενόμενο. Ο συγγραφέας Ερίκ Ζεμούρ, που πλέον βρίσκεται, σύμφωνα με τις έρευνες, στην τρίτη θέση, είναι από εκείνους τους δημοσιογράφους που πάντα έδινε έμφαση στα ζητήματα ασφάλειας, συνδέοντάς τα με τη μετανάστευση. Τόνισε ότι η μάχη κατά της μετανάστευσης “είναι η μητέρα όλων των μαχών”, υποστηρίζοντας την ανάγκη “μηδενικής μετανάστευσης”, που σύμφωνα με τον ίδιο αποτελεί την “πρώτη θεμελιακή απάντηση” στην εγκληματικότητα.

Δεν είναι τυχαίο ότι και οι τρεις υποψήφιοι αλλά και ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν, που μετείχε και αυτός στην εκδήλωση, έσπευσαν να εκμεταλλευθούν ένα περιστατικό που συνέβη την προηγούμενη από την εκδήλωση ημέρα. Επρόκειτο για ένα περιστατικό κατά το οποίο τραυματίστηκε σοβαρά από οδηγό Ι.Χ. ένας αξιωματικός της Αντεγκληματικής Μονάδας στο Μονπελιέ.  Όλοι οι πολιτικοί έπλεξαν το εγκώμιο του ανώνυμου αυτού αστυνομικού ανακηρύσσοντάς τον σύμβολο μιας κοινωνίας “αγρίων”.

Ενδιαφέρον έχει επίσης το γεγονός ότι είχαν δοθεί σαφείς “οδηγίες” στο ακροατήριο, κυρίως από αστυνομικούς, να επιδείξουν “εγκρατή” συμπεριφορά και να εκδηλωθούν υπέρ κάποιου από τους υποψηφίους - η αλήθεια είναι ότι θα ήταν δύσκολο να ξεχωρίσουν τον Ζεμούρ από τη Λεπέν ή την Πεκρές, τόσο ταυτόσημες ήσαν οι τοποθετήσεις τους! Μάλιστα ήταν σχεδόν ίδιες, φανερώνοντας ότι έχουν αντληθεί από κοινές πηγές... Οι Πεκρές και Ζεμούρ υποστήριξαν έτσι την αύξηση των κελιών στις φυλακές, την πρόσληψη δικαστικών από το σώμα της αστυνομίας (Πεκρές και Λεπέν), την ανάδειξη της νόμιμης άμυνας αστυνομικού που κάνει χρήση του όπλου του σε αρχή (Λεπέν και Ζεμούρ). Ενώ ταυτόσημες ήταν οι απόψεις και για τα ισόβια για τους δράστες επιθέσεων κατά αστυνομικών κ.ά.

Απέναντι σ’ αυτό το μέτωπο το έργο του υπουργού Εσωτερικών δεν ήταν εύκολο.  Έπρεπε να υπερακοντίσει τους υποψήφιους σε “τάξη και ασφάλεια”. Διαβεβαίωσε έτσι ότι ο Πρόεδρος “αγαπά την αστυνομία χωρίς τυμπανοκρουσίες”. “Ό,τι κάναμε δεν ήταν τέλειο, αλλά ό,τι κάναμε δεν έχει ξαναγίνει” είπε χαρακτηριστικά.

Πάντως, την ίδια ώρα που γαλλική Δεξιά περνούσε με άριστα το μάθημα “τάξη και ασφάλεια”, οι αριστεροί υποψήφιοι επικεντρώνονταν σε μια διαφορετική προβληματική. Το μείζον θέμα της στέγης που αφορά εκατομμύρια πολίτες που υποφέρουν. Μελανσόν, Τομπιρά, Ινταλγκό, Ζαντό και Ρουσέλ συζήτησαν με αφορμή τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του 2022 από το  Ίδρυμα του Αβά Πιέρ.

Οι προτεραιότητες των μεν και των δε μιλούν από μόνες τους...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL