Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
17.5°C23.6°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
17.5°C21.4°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
17.0°C19.9°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.8°C21.0°C
1 BF 92%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.8°C
0 BF 88%
Ιάσων Αποστολόπουλος / Η χθεσινή διάσωση 208 ανθρώπων είναι πιο σημαντική από τρισάθλιες δημοσιεύσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιάσων Αποστολόπουλος / Η χθεσινή διάσωση 208 ανθρώπων είναι πιο σημαντική από τρισάθλιες δημοσιεύσεις

Ιάσoνας Αποστολόπουλος

Δεν είμαι διακινητής ανθρώπων, ούτε δουλέμπορος, όπως υποστηρίζουν τρισάθλια δημοσιεύματα. Τα μεσάνυχτα της Τετάρτης σώσαμε 106 ανθρώπους και νωρίς το πρωί της Πέμπτης άλλους 102 μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Είμαι περήφανος γι’ αυτά που κάνουμε στη θάλασσα όλοι και όλες μας, τόσο στο ‘Mare Jonio’ όσο και με τα άλλα σκάφη των άλλων οργανώσεων μη κυβερνητικής δράσης, γιατί κάνουμε αυτά που δεν κάνουν οι κυβερνήσεις. Δεν κάθισα στην πολυθρόνα μου με ένα πληκτρολόγιο να λοιδορώ και να βρίζω κανέναν και απαιτώ τον σεβασμό που δικαιούμαι για εμένα και την οικογένειά μου, τη μητέρα μου και την αδελφή μου που ζουν στην Αθήνα» τόνισε χθες στην ΑΥΓΗ ο Ιάσονας Αποστολόπουλος, ο επικεφαλής της ομάδας διάσωσης του «Mare Jonio», που πλησίαζε στη Λαμπεντούζα με την ικανοποίηση του ανθρώπου που βοήθησε στη διάσωση 208 ανθρώπων και την οργή του πολίτη που λοιδορήθηκε από ελληνική οικονομική ιστοσελίδα και είδε εξαιτίας της τα προσωπικά του στοιχεία να ταξιδεύουν από το ένα νεοναζιστικό και ρατσιστικό προφίλ στο άλλο με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.

«Θα έπρεπε να μας εξηγήσουν αυτοί που τα λένε αυτά εάν είναι δουλέμποροι και οι επίσκοποι της Καθολικής Εκκλησίας και ο δήμαρχος του Τράπανι, που ήρθαν να μας αποχαιρετήσουν όταν σαλπάραμε για τη δέκατη αποστολή μας, ή η επικεφαλής της αποστολής μας, η 35χρονη Σέιλα Μελόσου, που προέρχεται από τη μεγάλη οργάνωση ιατρικής βοήθειας Emergency» υπογράμμισε ο Ι. Αποστολόπουλος, υπενθυμίζοντας και το εγκώμιο του Πάπα Φραγκίσκου προς τη Mediterranea με μια επιστολή του προς τον Λούκα Καζαρίνι.

«Τα μεσάνυχτα της Τετάρτης κάναμε την πρώτη διάσωση. Συναντήσαμε ένα ξύλινο διώροφο σκάφος με 106 ανθρώπους που έγερνε. Μερικοί είχαν πέσει στη θάλασσα. Η χαρά τους ήταν τέτοια όταν μας είδαν, που άρχισαν να κινούνται και φοβηθήκαμε ότι θα αναποδογύριζε και θα τους χάναμε.  Έβγαζαν το νερό από το σκάφος με τα παπούτσια τους. Στο αμπάρι του σκάφους ήταν στοιβαγμένα περίπου εξήντα άτομα και δεν μπορούσαμε να τους δώσουμε σωσίβια για να μην μπλοκαριστούν» συμπλήρωσε ο Ι. Αποστολόπουλος λίγο πριν πάει να κοιμηθεί μετά από περισσότερες από τριάντα έξι ώρες αγρύπνιας και δουλειάς πάνω στο «Mare Jonio».

«Φτάσαμε στο ξύλινο σκάφος μετά από ειδοποίηση του Alarmphone προς όλες τις αρμόδιες αρχές χωρίς να πάρει καμία απάντηση. Πήγαμε εμείς γιατί κανένα κράτος δεν πάει να σώσει τους ανθρώπους. Ο κόπος μας ήταν μεγάλος, γιατί μετά τη διάσωση έπρεπε να φροντίσουμε τους ανθρώπους στο σκάφος. Αλλά μετά από λίγο, γύρω στις 7 το πρωί της Πέμπτης, συναντήσαμε και ένα δεύτερο ξύλινο σκάφος που ήταν σε κακή κατάσταση και διασώσαμε άλλους 102 ανθρώπους μέσα σε δύσκολες καιρικές συνθήκες» τόνισε ο Ι. Αποστολόπουλος.

«Αυτή τη στιγμή νιώθω μια μεγάλη ικανοποίηση που μπαίνουμε στο λιμάνι της Λαμπεντούζα με τους 208 ανθρώπους που σώσαμε, μεταξύ των οποίων είναι και δύο μωρά και πολλές γυναίκες. Δεν πρέπει να χάνονται ζωές στη θάλασσα και κανείς δεν μπορεί να μας απαγορεύσει να είμαστε άνθρωποι. Αυτή τη στιγμή είμαστε τρία πλοία μη κυβερνητικών δράσεων που κάνουμε διασώσεις, μετά από χρονοβόρες διαδικασίες και χωρίς καμία κυβέρνηση να θέλει να αναλάβει το καθήκον της να σώζει τους ανθρώπους» υπογράμμισε ο Ι. Αποστολόπουλος, ευχαριστώντας την ΑΥΓΗ για τη δημοσίευση της επιστολής της Mediterranea Saving Human προς τον  Έλληνα πρέσβη στη Ρώμη για το δημοσίευμα του capital.gr με τη διεύθυνση της κατοικίας του στην Αθήνα.

«Υπάρχουν ασφαλώς οι μισαλλόδοξοι και οι ρατσιστές, αυτοί που με στοχοποιούν, αλλά για εμένα μετράει ο κόσμος που με στηρίζει, που στηρίζει όλους και όλες εμάς που είμαστε στα σκάφη διάσωσης και αυτούς που μας βοηθούν από τη στεριά. Η αλληλεγγύη αυτών των ανθρώπων και τα συγκινητικά τους λόγια αποτελούν δύναμη για όλους μας» είπε ο Ι. Αποστολόπουλος, ευχαριστώντας ιδιαίτερα για την αλληλεγγύη τους τις συλλογικότητες όπου συμμετείχε στη συνοικία που μένει στην Αθήνα.

«Έκανα το εξώδικο εναντίον ενός δημοσιεύματος που με έλεγε μεταξύ άλλων δουλέμπορο, που δημοσίευσε τη διεύθυνση της κατοικίας μου στην Αθήνα, που εξέθεσε όλη την οικογένειά μου σε κίνδυνο. Δεν θέλω να εκδικηθώ κανέναν, αλλά η δημοσιογραφία έχει και μια δεοντολογία, κάποιους κανόνες, η ζωή έχει κανόνες. Ο κανιβαλισμός δεν μπορεί να μετατραπεί σε καθημερινότητα» τόνισε ο Ι. Αποστολόπουλος.

«Σε ό,τι με αφορά θα συνεχίσουμε να σώζουμε ανθρώπους στα ανοιχτά της Λιβύης και να λέω την αλήθεια γι’ αυτά που βλέπω κι αυτά που ξέρω για τις παράνομες επαναπροωθήσεις από τα νησιά μας στη θάλασσα και την Τουρκία. Σε ένα πραγματικό κράτος δικαίου θα είχε ενδιαφερθεί η Δικαιοσύνη για να εξετάσει τις παρά πολλές καταγγελίες που υπάρχουν γι’ αυτά τα περιστατικά. Ξέρουν ότι όλοι μας λέμε την αλήθεια» κατέληξε ο Ι. Αποστολόπουλος.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL