Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.9°C
3 BF 90%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
4 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C18.0°C
5 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Γαλλία / Τρικυμία για ένα ποτήρι κρασί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γαλλία / Τρικυμία για ένα ποτήρι κρασί

ΡΟΥΣΕΛ

Στη σκιά της πανδημίας εκτυλίσσεται η προεκλογική εκστρατεία στη Γαλλία ενόψει των δύο γύρων του ερχόμενου Απριλίου. Με το «φαινόμενο» του ακροδεξιού λαϊκιστή Ζεμούρ να έχει ήδη αρχίσει να «ξεφουσκώνει», το ενδιαφέρον στρέφεται τώρα στις μεμονωμένες εκστρατείες των υποψηφίων, εν αναμονή βέβαια της επίσημης ανακοίνωσης της εκ νέου υποψηφιότητας του νυν Προέδρου Μακρόν, που προς το παρόν ασχολείται με το να κάνει τη ζωή πατίνι στους ανεμβολίαστους, όπως είπε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Parisien.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υποψήφιος του ΚΚΓ, βουλευτής Φαμπιέν Ρουσέλ, την περασμένη Κυριακή έδινε συνέντευξη σε πολιτική εκπομπή του τρίτου δημόσιου καναλιού FR3 και... ξέσπασε τρικυμία, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αφορμή για τη μίνι τρικυμία ήταν μια φράση του Ρουσέλ, την οποία μάλιστα ανέβασε ο ίδιος στον λογαριασμό του στο Twitter.

Αναφερόμενος στην ανάγκη εκδημοκρατισμού της πρόσβασης των πιο ευάλωτων σε προϊόντα ποιότητας, ο Ρουσέλ είπε: «Ένα καλό κρασί, ένα καλό κρέας, ένα καλό τυρί: για μένα είναι η γαλλική γαστρονομία». Και πρόσθεσε ότι «ο καλύτερος τρόπος προστασίας του καλού κρασιού, της καλής γαστρονομίας, είναι να επιτρέψουμε στους Γάλλους να έχουν πρόσβαση».

Αυτός ο εκ πρώτης όψεως ανώδυνος ορισμός της γαστρονομίας δημιούργησε... θύελλα προκαλώντας εις βάρος του κριτική εξ αριστερών με πολλές αντιδράσεις κυρίως στο Twitter. Αρκετοί έσπευσαν να ασκήσουν κριτική στον Ρουσέλ κατηγορώντας τον ότι δεν ενδιαφέρεται για τους πιο φτωχούς ή ότι έχει αποκτήσει «δεξιό» λόγο.

«Να κάνετε την Αριστερά να πάει μπροστά αντί να κάνετε εκκλήσεις προς την ταυτοτική Δεξιά» ήταν ένα από τα χαρακτηριστικά σχόλια εναντίον του. Αυτού του είδους τα σχόλια είχαν πολιτική χροιά. Την ίδια στιγμή ο Ρουσέλ βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής των χορτοφάγων. «Και αν κάποιος δεν πίνει; Αν είναι χορτοφάγος; Βίγκαν; Η γαλλική γαστρονομία δεν περιορίζεται σε αυτά» ήταν ένα από τα επικριτικά σχόλια προς την κατεύθυνση αυτή.

Από την πλευρά της η οικολόγος Σαντρίν Ρουσό παρατήρησε ότι «πρόκειται για λέξεις που αποκλείουν ένα μέρος της γαστρονομίας που υπάρχει στη Γαλλία» προσθέτοντας ότι «μπορεί κανείς να είναι Γάλλος και να λατρεύει το κουσκούς» και επισημαίνοντας ότι το 2020 αυτό ήταν το αγαπημένο πιάτο των Γάλλων!

Για «υστερία» ως ζημιά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έκανε λόγο η Ουμανιτέ, ενώ το ΚΚΓ επέλεξε να αντιμετωπίσει το θέμα με χιούμορ: «Παλιά κατηγορούσαν τους κομμουνιστές ότι έτρωγαν παιδιά, τώρα τους κατηγορούν ότι τρώνε κρέας. Υπάρχει πρόοδος» ήταν η ανάρτηση - απάντησή του.

Σε ό,τι αφορά τον ίδιο τον υποψήφιο, επέμεινε στη θέση του με νέο «τιτίβισμα»: «Κρέας, τυρί, κρασί (με μετριοπάθεια): έχουμε ως φιλοδοξία να κάνουμε προσβάσιμη σε όλους τους Γάλλους ποιοτική τροφή. Γαλλική γαστρονομία για όλες και για όλους: αναλαμβάνω την ευθύνη!».

Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο RMC εξήγησε: «Από τη στιγμή που μιλάμε για κυριαρχία, της Γαλλίας και του έθνους, αυτό θίγει κάποιους στην Αριστερά. Λυπάμαι γι' αυτό, αλλά για εμένα η ιστορία του Κομμουνιστικού κόμματος Γαλλίας είναι το πάντρεμα της τρίχρωμης σημαίας με την κόκκινη σημαία του εργατικού κινήματος».

Μια αποτίμηση έκανε ο ευρωβουλευτής της Ανυπότακτης Γαλλίας Μανουέλ Μπομπάρ: «Δεν κατάλαβα τη φύση αυτής της πολεμικής» παρατήρησε προσθέτοντας:

«Μπορεί να είναι κανείς αριστερός και να του αρέσει το καλό κρασί και το καλό κρέας, αυτό δεν εμποδίζει να τίθενται ερωτήματα σχετικά με την παραγωγή, τις συνθήκες, το αν οι τρόποι παραγωγής μας σέβονται τον άνθρωπο, τα ζώα και τον πλανήτη. Οι κουβέντες μπορεί να ήταν κάπως υπερβολικές, όπως ίσως και κάποιες απαντήσεις». Και κάπου εκεί έληξε η τρικυμία για ένα ποτήρι κρασί...

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL