Live τώρα    
30°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
30 °C
26.8°C31.9°C
3 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
26 °C
23.8°C28.5°C
2 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.0°C30.9°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
26 °C
21.5°C28.8°C
2 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
29 °C
28.4°C28.9°C
0 BF 45%
Ευρωπαϊκή Ένωση / Χωρίς χρονοδιάγραμμα ενδεχόμενες κυρώσεις κατά Τουρκίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ευρωπαϊκή Ένωση / Χωρίς χρονοδιάγραμμα ενδεχόμενες κυρώσεις κατά Τουρκίας

ΣΗΜΑΙΑ ΕΕ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΜΙΣΙΟΝ
EPA/VASSIL DONEV

Το «έγγραφο επιλογών» με κυρώσεις κατά της Τουρκίας συζήτησαν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το παρέπεμψαν για εξέταση στην Επιτροπή Μόνιμων Αντιπροσώπων της ΕΕ (Coreper) που θα αναλάβει το νομικό πλαίσιο των ενδεχόμενων κυρώσεων για το άνοιγμα της  περιοχής των Βαρωσίων.

Τα κράτη μέλη συμφώνησαν να αξιολογήσουν τις επιλογές που περιλαμβάνονται στο έγγραφο επιλογών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να παραπέμψουν σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων (COREPER) την προετοιμασία ενός νομικού καθεστώτος κυρώσεων κατά προσώπων και οργανισμών που εμπλέκονται στις μονομερείς ενέργειας της Τουρκίας και της τ/κ ηγεσίας στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων, ανέφερε μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (FAC) ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο Ζ. Μπορέλ, είπε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν το «έγγραφο επιλογών» με κυρώσεις κατά της Τουρκίας, αναλύοντας τις διαφορετικές προσεγγίσεις. Αυτή η συζήτηση οδήγησε στην απόφαση για έναρξη εργασιών για ένα νομικό πλαίσιο καθεστώτος κυρώσεων της ΕΕ, κατά προσώπων και οργανισμών που εμπλέκονται ευθέως στο παράνομο άνοιγμα των Βαρωσίων. Το COREPER θα πρέπει να αξιολογήσει προσεκτικά τις διάφορες προτάσεις και ειδικότερα να αρχίσει να εργάζεται επ' αυτών.

Ωστόσο, ο Ζ. Μπορέλ δεν έδωσε σαφές χρονοδιάγραμμα για το πότε θα εφαρμοστούν οι κυρώσεις που δείχνει ότι υπήρξαν διαφορές ανάμεσα στα μέλη κράτη και οι κυρώσεις αφέθηκαν για το μέλλον. Όπως σημείωσε το COREPER θα αρχίσει να εργάζεται για τη δημιουργία ενός συγκεκριμένου καθεστώτος κυρώσεων.

Σημείωσε επίσης ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, ότι το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, συζήτησε τις επιπτώσεις των μονομερών ενεργειών της Τουρκίας στα Βαρώσια, οι οποίες παραβιάζουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σημείωσε μάλιστα, ότι κατά τη συζήτηση, οι χώρες της ΕΕ εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς την Κύπρο και τη στήριξή τους στην προσπάθεια επανέναρξης της διαδικασίας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, αποτυχία λήψης αποφάσεων από την ΕΕ θέτει σε κίνδυνο και την αξιοπιστία της ίδιας της ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί μια διττή προσέγγιση: υιοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων, τα οποία δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστούν εάν η Τουρκία επιδείξει ετοιμότητα για αποδοχή της τολμηρής και αμοιβαίως επωφελούς πρότασης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης σε σχέση με την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου. «Μια τέτοια προσέγγιση αφενός δείχνει την αποφασιστικότητα της ΕΕ και αφετέρου δημιουργεί κίνητρο για την Τουρκία, ενώ παράλληλα λειτουργεί ως καταλύτης σε σχέση με τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού», σχολίαζαν οι ίδιες πηγές

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η νέα υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας είπε ότι η νέα κυβέρνηση της χώρας ανέλαβε πριν από λίγες ημέρες και χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να μελετηθεί το έγγραφο επιλογών, καθώς και οι επιπτώσεις των όποιων αποφάσεων ληφθούν. Ενστάσεις ακούστηκαν από Ιταλία και Ολλανδία καθώς εκφράστηκε επιφύλαξη ως προς το ενδεχόμενο λήψης των όποιων μέτρων.

 Παράλληλα οι υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν ότι οποιαδήποτε επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας θα προκαλέσει οικονομικές κυρώσεις στη Μόσχα.  «Η ΕΕ στέκεται ενωμένη υπέρ της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας», δήλωσε ο κ. Μπορέλ, σημειώνοντας ότι όλοι οι υπουργοί ήταν ξεκάθαροι, ότι η όποια επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, θα έχει πολιτικές συνέπειες με «υψηλό οικονομικό κόστος για τη Ρωσία».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL