Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.6°C13.0°C
0 BF 90%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
11 °C
8.1°C12.5°C
2 BF 91%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.9°C
3 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
11.5°C16.4°C
4 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
7 °C
6.9°C9.5°C
0 BF 100%
Ισπανία / Ρεκόρ κοινωνικών δαπανών από Σοσιαλιστές και Αριστερά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ισπανία / Ρεκόρ κοινωνικών δαπανών από Σοσιαλιστές και Αριστερά

ΙΣΠΑΝΙΑ

Ο Πέδρο Σάντσεθ και η Γιολάντα Ντίαθ, οι Σοσιαλιστές και η Αριστερά, κατέληξαν στον πιο κοινωνικό προϋπολογισμό στην Ιστορία της Ισπανίας, δίνοντας 248,39 δισ. για να στηρίξουν την κοινωνία, ρίχνοντας δηλαδή 6 στα 10 ευρώ ή το 60% του προϋπολογισμού στην κοινωνία, αφού δημιούργησαν ρεκόρ 700 θέσεων εργασίας το προηγούμενο επτάμηνο, προχώρησαν σε νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, ανακοίνωσαν τον νόμο για την προστασία των ενοικιαστών και παρέτειναν την κοινωνική ασπίδα προστασίας των εργαζομένων από τις απολύσεις και της κοινωνίας από την πανδημία έως τον Μάρτιο του 2022. Μέχρι τότε οι εργαζόμενοι σε αναστολή θα συνεχίζουν να λαμβάνουν το 70% των αποδοχών τους.

Ο προϋπολογισμός αποτέλεσε τον καρπό πολύμηνων και σκληρών διαπραγματεύσεων, με το Unidas Podemos να μπλοκάρει τον προϋπολογισμό εάν οι Σοσιαλιστές δεν υπαναχωρούσαν για να εφαρμόσουν τη δεσμευτική τους συμφωνία για την κατάθεση ενός νόμου προστασίας των ενοικιαστών από τα μεγάλα κερδοσκοπικά κεφάλαια και τις εταιρείες διαχείρισης κατοικιών.

Το δημόσιο έλλειμμα θα παραμείνει στο 5% και το χρέος θα υποχωρήσει στο 115,1% του ΑΕΠ, ενώ άλλα 40 δισ. θα δοθούν σε επενδύσεις για τη στήριξη της βιομηχανικής ανασυγκρότησης της χώρας.

Οι Ισπανοί νέοι και νέες θα αποτελούν από τους μεγάλους κερδισμένους, αφού προβλέπονται πόροι για νεανικά προγράμματα ύψους 12,5 δισ., με άνοδο 46% σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2021, πολιτιστικό μπόνους για νέους ύψους 400 ευρώ, ενώ με βάση τον νόμο προστασίας των ενοικιαστών οι νέοι και οι νέες κάτω των 35 ετών με χαμηλά εισοδήματα θα έχουν επιδότηση ενοικίου 250 ευρώ τον μήνα για να μπορέσουν να χειραφετηθούν το γρηγορότερο δυνατό. Οι πόροι κατά της εξάρτησης θα αυξηθούν κατά 23%.

Στόχος των Σοσιαλιστών και της Αριστεράς είναι να προχωρήσουν και στην απεξάρτηση της Δικαιοσύνης από τα παραδοσιακά πλούσια τζάκια της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς, τους μεγαλοτσιφλικάδες του Ποινικού Κώδικα. Για τον λόγο αυτό θα δίνονται υποτροφίες σε όσους θέλουν να γίνουν δικαστές, εισαγγελείς και νομικοί των θεσμών ώστε να «υπάρχει μια δημοκρατική πρόσβαση για να γίνει κάποιος λειτουργός της Δικαιοσύνης».

Ο προϋπολογισμός, πέρα από την ελάχιστη φορολόγηση των μεγάλων επιχειρήσεων στο 15%, προβλέπει επίσης την αύξηση της κατώτατης σύνταξης και του κοινωνικού επιδόματος διαβίωσης κατά 3% το 2022, την αύξηση των υπόλοιπων συντάξεων ανάλογα με την άνοδο του πληθωρισμού, με το συνολικό ύψος των πόρων για τις συντάξεις να αυξάνεται κατά 4,8%, στα 171,16 δισ., με την κυβέρνηση να υπόσχεται ότι τα επόμενα έτη θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο.

Τόσο ο Πέδρο Σάντσεθ όσο και η Γιολάντα Ντίαθ και η μεγάλη πλειονότητα των υπουργών των δύο κομμάτων επαναλάμβαναν τις τελευταίες εβδομάδες ότι στόχος τους ήταν να υπάρξει μια δίκαιη κατανομή της ανάκαμψης ανάμεσα σε όλο τον πληθυσμό της χώρας, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις. Ο προϋπολογισμός θα κατατεθεί στη Βουλή και θα γίνει αντικείμενο διαπραγματεύσεων με τα υπόλοιπα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση μειοψηφίας του Σάντσεθ.

Όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε τον νόμο για την προστασία των ενοικιαστών, η εφαρμογή του οποίου θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τους δήμους, η δεξιά δημοτική αρχή της Μαδρίτης φρόντισε να καθησυχάσει τους μεγάλους ξένους κερδοσκόπους. «Η νομική ασφάλεια που παρέχουμε θα μας κάνει να παραμείνουμε το καταφύγιο των ξένων επενδύσεων. Θα γίνουμε ακόμη περισσότερο ανταγωνιστικοί» έγραψε στα κοινωνικά δίκτυα ο δήμαρχος της ισπανικής πρωτεύουσας Αλμέιδα.

Αμέσως από κάτω το Περισσότερο Μαδρίτη του Ερεχόν τόνισε με διορατικότητα: «Να τι θα κάνει ο Αλμέιδα για να ρυθμίσει τις τιμές των ενοικίων στη Μαδρίτη: Τίποτα». Λίγο αργότερα έφθασε και η απάντηση του δεξιού δημάρχου: «Ακριβώς».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

ΠΑΣΟΚ
ΑΝΑΛΥΣΗ

Κίνημα Αλλαγής / Τι σηματοδοτούν τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου της εκλογής προέδρου

Τα αποτελέσματα των εσωκομματικών εκλογών στο Κίνημα αλλαγής προκαλούν συζητήσεις. Τόσο ο αριθμός της συμμετοχής, όσο και ο συσχετισμός των δυνάμεων που καταγράφηκε στην κάλπη,...

SOCIAL