Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Γαλλία / Περί Σαχέλ και Γαλλίας ο λόγος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γαλλία / Περί Σαχέλ και Γαλλίας ο λόγος

ΓΑΛΛΙΑ

Το Σαχέλ, που ήλθε πρόσφατα της δημοσιότητα λόγω της εξοπλιστικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας - Γαλλίας, είναι μια λωρίδα γης που εκτείνεται στα νότια της ερήμου Σαχάρας, σε αφρικανικές χώρες που περιλαμβάνονται μεταξύ των φτωχότερων του κόσμου (τη Μαυριτανία, το Μάλι, το βόρειο τμήμα της Μπουρκίνα Φάσο, τον Νίγηρα, το Τσαντ) και την κατοικούν 100 εκατομμύρια άνθρωποι.

Βρίσκεται συνήθως στο προσκήνιο των διεθνών ΜΜΕ για δύο λόγους: είτε για τη δράση πολύ βίαιων ισλαμιστικών ομάδων είτε λόγω ανθρωπιστικής κρίσης. Συχνά τα δύο συνδέονται μεταξύ τους, καθώς η πρώτη τροφοδοτεί τη δεύτερη με χιλιάδες ανθρώπους από την Μπουρκίνα Φάσο, το Μάλι και τον Νίγηρα να αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τους τόπους τους εξαιτίας της πρωτοφανούς βίας που έχει ξεσπάσει στην περιοχή εδώ και δέκα χρόνια.

Τα στοιχεία του ΟΗΕ κάνουν λόγο για 1,5 εκατομμύριο εσωτερικά εκτοπισμένους, 800.000 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο. Τον Ιούνιο του 2021 ο Φίλιπο Γκράντι, ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, έκανε λόγο για “ανθρωπιστική κρίση τεραστίων διαστάσεων, όπου η φρικιαστική βία κατά των ευάλωτων πληθυσμών έχει ενδημικό χαρακτήρα” στο πλαίσιο μιας κρίσης που βαίνει επιδεινούμενη.

Αυτή η ανθρωπιστική κρίση είναι πολυπαραγοντική: τροφοδοτείται από την πολιτική αστάθεια και τα κενά εξουσίας, τη φτώχεια, την ανάδυση μη κρατικών δρώντων και τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης.  Όλα αυτά καθιστούν την περιοχή εστία κρίσεων: από τη δράση ισλαμιστικών ομάδων, που ειδικεύονται, μεταξύ άλλων, και σε απαγωγές, έως την ανάπτυξη ρευμάτων κλιματικών προσφύγων...

Η Ε.Ε. έχει αναπτύξει από το 2012 ειδική αποστολή στην περιοχή για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, ενώ παράλληλα χρηματοδοτεί προγράμματα κατά της φτώχειας και της επισιτιστικής κρίσης. Φέτος τον Μάρτιο η χώρα μας όρισε ειδικό απεσταλμένο για θέματα Σαχέλ τον Ευθύμιο - Γεώργιο Κωστόπουλο.

Η Γαλλία, με αποικιοκρατικούς δεσμούς στην περιοχή, πρωτοστατεί στη διεθνή συμμαχία στην περιοχή του Σαχέλ κατά των ένοπλων ισλαμιστών, όπου βρίσκονται πάνω από 5.000 στρατιώτες που επιχειρούν τυπικά “σε συνεργασία” με τις χώρες της περιοχής, χωρίς ιδιαίτερες επιτυχίες.

Αυτός ήταν και ο λόγος που φέτος τον Ιούλιο ο Γάλλος Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η χώρα πρόκειται να “αναδιαμορφώσει” τη στρατιωτική της παρουσία στο Σαχέλ -πρόκειται για έναν εύσχημο τρόπο απεγκλωβισμού των δυνάμεών της από αυτό που έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός πανάκριβου στρατιωτικού αδιεξόδου.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις Μακρόν στις 9 Ιουλίου, οι γαλλικές δυνάμεις θα μειωθούν κατά το ήμισυ στη δυτική Αφρική: παρά τις κάποιες πρόσφατες επιτυχίες των τελευταίων μηνών, η κατάσταση εξακολουθεί να παραμένει εξαιρετικά εύθραυστη, χωρίς να διαφαίνεται τελική έκβαση, ενώ την κατάσταση περιπλέκει και μεγάλη πολιτική αστάθεια στο Μάλι...

Σε πρώτη φάση το Παρίσι θα μετακινήσει τα στρατεύματά του προς τον Νότο και σε δεύτερο χρόνο θα αρχίσει τη μείωση του αριθμού τους, ανακοίνωσε ο Γάλλος Πρόεδρος. “Θα παραμείνουμε δεσμευμένοι, αλλά αυτό σημαίνει επίσης και προσαρμογή” εξήγησε ο Γάλλος Πρόεδρος, αφού είχε ολοκληρώσει μια διαδικτυακή σύνοδο κορυφής με τους ηγέτες του Νίγηρα, του Μάλι, της Μπουρκίνα Φάσο και της Μαυριτανίας.

Ο ίδιος πάντως υπογράμμισε ότι η Γαλλία θα συνεχίσει να στοχοποιεί τους υψηλόβαθμους ηγέτες των ισλαμιστικών ομάδων που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος και την Αλ Κάιντα, ενώ παράλληλα η Γαλλία θα συνεχίσει να βοηθά τους εθνικούς στρατούς των χωρών του Σαχέλ να αυξήσουν τη δύναμη πυρός τους.

Σε αυτό το άκρως περίπλοκο, ρευστό και επικίνδυνο σκηνικό λοιπόν ενδέχεται να κληθεί να συνδράμει η χώρα μας τις γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις... Μια προοπτική διόλου ελκυστική...

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL