Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.6°C19.2°C
0 BF 68%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.6°C14.6°C
1 BF 82%
ΠΑΤΡΑ
Βροχοπτώσεις μεγάλης έντασης
13 °C
13.0°C13.0°C
4 BF 87%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.8°C21.8°C
4 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.9°C17.5°C
0 BF 67%
YouTube / Γενικό μπλόκο στους αντιεμβολιαστές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

YouTube / Γενικό μπλόκο στους αντιεμβολιαστές

Το αντιεμβολιαστικό “κίνημα” ήταν ήδη ενεργό πολύ πριν την πανδημία σε διάφορα επίπεδα στις νέες “απομακρυσμένες” συλλογικότητες της εποχής, οι οποίες έχουν διαμορφωθεί μέσα από το Διαδίκτυο και σε μεγάλο βαθμό διεκδικούν ρόλο και υπόσταση επίσης μέσα από αυτό.

Τα κοινωνικά δίκτυα ήταν ο προνομιακός χώρος των αντιεμβολιαστών για πολύ καιρό τόσο για τη διάδοση των “ιδεών” τους όσο και για τον προσηλυτισμό νέων οπαδών.

Ωστόσο, ο κόσμος ζει σήμερα μια πρωτοφανή κρίση δημόσιας υγείας και η αντίδραση των διαχειριστών των πιο δημοφιλών πλατφορμών κοινωνικών μέσων και μέσων κοινωνικής δικτύωσης απέναντι στους αντιεμβολιαστές, έστω και καθυστερημένα, αλλάζει άρδην τα δεδομένα.

Με την πανδημία της Covid-19 να βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, τις κυβερνήσεις να προσπαθούν να επιταχύνουν και να ολοκληρώσουν τις εκστρατείες μαζικής ανοσοποίησης του πληθυσμού και τους ειδικούς να αγωνίζονται να πείσουν όσους, όχι εκ πεποιθήσεως, παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι στο εμβόλιο, η δράση του αντιεμβολιαστικού κινήματος υπονομεύει εκ των πραγμάτων την προσπάθεια να τιθασευτεί η απειλή.

Κάνοντας ένα αποφασιστικό βήμα, οι διαχειριστές του YouTube αποφάσισαν να αυστηροποιήσουν την πολιτική της πλατφόρμας ενάντια στην παραπληροφόρηση με στόχο να καταπολεμήσουν την παραπληροφόρηση κατά των εμβολίων γενικότερα και όχι μόνο εκείνη που αφορά τα εμβόλια κατά της Covid-19.

Βάσει της νέας πολιτικής που τίθεται άμεσα σε εφαρμογή, το YouTube θα “κατεβάσει” τα κανάλια όσων θεωρεί “εξέχοντες διανομείς παραπληροφόρησης για τα εμβόλια”, συμπεριλαμβανομένου του καναλιού του "Ταμείου Υπεράσπισης της Παιδικής Υγείας" του Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, γιου του δολοφονημένου το 1968 γερουσιαστή και υπουργού Δικαιοσύνης Μπόμπι Κένεντι, αδελφού του Προέδρου Κένεντι. Ο 67χρονος Κένεντι Τζούνιορ είναι δικηγόρος ειδικευμένος σε περιβαλλοντικά θέματα και ένας από τους πιο γνωστούς αντιεμβολιαστές της Αμερικής. Από το 2005 προωθεί την επιστημονικά απαξιωμένη ιδέα ότι τα εμβόλια προκαλούν αυτισμό και είναι ιδρυτής και πρόεδρος του “Ταμείου Υπεράσπισης της Παιδικής Υγείας”, το οποίο μάχεται κατά των εμβολίων.

Το YouTube θα διαγράψει επίσης τα κανάλια που ανήκουν στους Τζόζεφ Μέρκολα,  Έριν Ελίζαμπεθ και Σέρι Τενπένι, αναγνωρισμένα όλα από το “Κέντρο για την Καταπολέμηση του Ψηφιακού Μίσους” μεταξύ των κορυφαίων που πρωταγωνιστούν στη διάδοση της διαδικτυακής παραπληροφόρησης σχετικά με τα εμβόλια κατά της Covid-19.

Όπως δήλωσε στον ιστότοπο Axios ο αντιπρόεδρος του τμήματος Παγκόσμιας Ασφάλειας του YouTube Ματ Χάλπριν, οι διαχειριστές της πλατφόρμας θα διαγράψουν επίσης περιεχόμενο παραπληροφόρησης σχετικά με τα τρέχοντα εμβόλια που έχουν εγκριθεί και επιβεβαιωθεί ότι είναι ασφαλή και αποτελεσματικά από τις αμερικανικές υγειονομικές αρχές και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Αυτό σημαίνει ότι το YouTube θα αφαιρέσει βίντεο οι δημιουργοί των οποίων ισχυρίζονται πως τα εμβόλια είναι επικίνδυνα για πρόκληση καρκίνου, στειρότητας ή αυτισμού ή ότι μέσω αυτών εγχύονται μικροτσίπ στους λήπτες τους.

Η νέα πολιτική βασίζεται στους υφιστάμενους κανόνες κατά της παραπληροφόρησης για το εμβόλιο ανοσοποίησης έναντι της Covid-19, οι οποίοι οδήγησαν στη διαγραφή 130.000 βίντεο από τον περασμένο Οκτώβριο. Οι διαχειριστές αναφέρουν ότι έχουν αφαιρέσει περισσότερα από 1 εκατομμύριο βίντεο για παραβίαση της συνολικής πολιτικής κατά της ιατρικής παραπληροφόρησης για την Covid-19.

Η πλατφόρμα θα επιτρέψει επιστημονικές συζητήσεις σε σχέση με τις μολυσματικές ασθένειες και τα εμβόλια, παρουσιάσεις για συγκεκριμένες κλινικές δοκιμές ή βίντεο σχετικά με τις ιστορικές επιτυχίες και αποτυχίες των εμβολίων. Οι προσωπικές μαρτυρίες θα επιτρέπονται, όπως π.χ. εκείνη ενός γονέα που περιγράφει την εμπειρία με τον εμβολιασμό του παιδιού του, αλλά υπό προϋποθέσεις και όρια.

«Τις εβδομάδες και τους μήνες που ακολούθησαν την εφαρμογή της πολιτικής μας κατά της παραπληροφόρησης για το εμβόλιο ενάντια στην Covid-19 παρατηρήσαμε το περιεχόμενο και συνειδητοποιήσαμε ότι υπήρχε αλληλεπίδραση μεταξύ της διστακτικότητας απέναντι γενικά στα εμβόλια και της παραπληροφόρησης για το εμβόλιο κατά της Covid-19. Θεωρήσαμε ότι έπρεπε να αντιμετωπίσουμε και τα δύο» τόνισε ο Χάλπριν.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL