Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.9°C26.6°C
3 BF 35%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.7°C25.3°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C22.7°C
3 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.8°C24.4°C
5 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.4°C24.9°C
3 BF 31%
Γαλλία / Μπάιντεν, Μακρόν και η άκομψη υπενθύμιση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γαλλία / Μπάιντεν, Μακρόν και η άκομψη υπενθύμιση

ΜΠΑΙΝΤΕΝ

Άλλο ένα πλήγμα στο διεθνές της κύρος δέχθηκε η Γαλλία - έχει καταγραφεί το γεγονός ότι είναι η μόνη από τις πέντε χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που δεν κατασκεύασε δικό της εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Σε αυτό προστέθηκε η, άνευ προειδοποίησης, ανακοίνωση της συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας (AUKUS), για τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια στην Καμπέρα, που ακύρωσε το συμβόλαιο 56 δισεκατομμυρίων ευρώ με τον γαλλικό όμιλο Naval. Ήταν μια αιχμηρή υπενθύμιση στον Μακρόν για τα όρια της γαλλικής παρουσίας στον Ινδο-Ειρηνικό ειδικά και στο διεθνές στερέωμα γενικότερα...

Μια εξέλιξη που δεν ήλθε μεν από το πουθενά, ωστόσο, λίγους μήνες πριν το Παρίσι αναλάβει τα ηνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πριν ο Μακρόν μπει στην τελική ευθεία των εκλογών, είχε τις συνέπειες της έκρηξης μιας νάρκης που πάτησαν η Γαλλία και η Ε.Ε. Και μπορεί η τηλεφωνική επικοινωνία και το κοινό ανακοινωθέν Μπάιντεν - Μακρόν, την Τετάρτη, με την επιστροφή εντός των ημερών στις ΗΠΑ του Γάλλου πρέσβη, να εξομαλύνουν τις σχέσεις Ουάσιγκτον - Παρισιού, όμως δεν σβήνουν τη γεωπολιτική διαπίστωση για τον ρόλο της Γαλλίας σήμερα σε μια περιοχή σύγκρουσης των δύο υπερδυνάμεων, Κίνας και ΗΠΑ.

Έτσι η ακύρωση του συμβολαίου με την Αυστραλία τορπίλισε τη στρατηγική της Γαλλίας σε μια περιοχή που, σύμφωνα με διεθνή Ινστιτούτα, τείνει να πέσει στη γνωστή “παγίδα του Θουκυδίδη”. Να γίνει δηλαδή το θέατρο της σύγκρουσης μιας κυρίαρχης αυτοκρατορίας απέναντι σε μια ανερχόμενη. Αυτή την περιοχή ο Μακρόν την είχε καταστήσει προτεραιότητα από το 2018, λόγω του οικονομικού και στρατιωτικού της ενδιαφέροντος, που αφορούν το 60% του πληθυσμού και επηρεάζουν το παγκόσμιο ΑΕΠ με ορίζοντα το 2030. Το Παρίσι, ως η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που έχει εδάφη και μόνιμες στρατιωτικές βάσεις στην περιοχή, είχε ενεργοποιήσει πολλούς μοχλούς πίεσης: στρατιωτικό, διπλωματικό, οικονομικό και ε΄χε συνάψει προνομιακές σχέσεις με χώρες - κλειδιά της περιοχής, όπως η Ινδία, η Αυστραλία, η Ιαπωνία.

Ωστόσο οι δύο τελευταίες είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ και μαζί τους έχουν συστήσει την Quad, μια δομή κατά της Κίνας... Γεγονός που καθιστούσε εξ αρχής δύσκολο τον απώτερο στόχο της Γαλλίας να μετέχει στο νέο “μεγάλο παιχνίδι” σε περιφερειακό επίπεδο (στα τέλη του 2020 διόρισε τον πρώτο πρέσβη Ινδο-Ειρηνικού), ενθαρρύνοντας τους Ευρωπαίους να ενεργοποιηθούν για την προστασία των συμφερόντων τους στον Ινδο-Ειρηνικό. Πολλώ δεν μάλλον που, όπως τονίζει ο Γάλλος ερευνητής στο αυστραλιανό think tank Aspi, Νικολά Ρεγκώ, δεν υφίσταται “αρχιτεκτονική ασφαλείας" σε αυτή τη ζώνη, όπου συνυπάρχουν πολλοί οργανισμοί: Asean, Οργανισμός της Σανγκάης, Apec, Quad κ.ά. Πλέον σε αυτούς προστέθηκε και το νέο σύμφωνο μεταξύ Αυστραλίας, Βρετανίας, ΗΠΑ, που ακυρώνει τις βλέψεις του Παρισιού περί “μέσης οδού” μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων - Κίνας και ΗΠΑ. “Είναι ένα σκληρό πλήγμα για τον Πρόεδρο Μακρόν, με μεγάλες εμπορικές επιπλοκές, που μπορεί να ωθήσουν το Παρίσι να αναθεωρήσει τις στρατηγικές του συνεργασίες με την αγγλόφωνη σφαίρα”, εξηγεί ο Ερβέ Λεμαχιέ, ερευνητής στο αυστραλιανό Ινστιτούτο Lowy.

Μπορεί έτσι το Παρίσι να συνεχίσει να είναι σύμμαχος των ΗΠΑ, με την υποσημείωση ότι αποτελεί μία από τις “μεσαίες δυνάμεις” του Ινδο-Ειρηνικού. Κάτι που η απόφαση της Ουάσιγκτον για τη νέα συμφωνία υπενθύμισε αρκετά άκομψα, είναι η αλήθεια, και μάλιστα σε μια φάση που ο Μακρόν επιχειρεί να προτάξει το διεθνές του προφίλ ως εσωτερικό ατού, ενόψει των προεδρικών εκλογών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL