Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
ΟΗΕ / Οι πυρκαγιές μας πνίγουν στερώντας μας το οξυγόνο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΟΗΕ / Οι πυρκαγιές μας πνίγουν στερώντας μας το οξυγόνο

ΦΩΤΙΑ

«Η φύση καταστρέφεται. Χρειάζεται να δράσουμε αμέσως. Βλέπουμε σημάδια κινδύνου σε κάθε ήπειρο και περιοχή, υψηλές θερμοκρασίες, πραγματικά σοκ που οδηγούν στην απώλεια της βιοποικιλότητας, μολυσμένο αέρα και νερό, καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα σε κάθε γωνιά» προειδοποίησε χθες ο Αντόνιο Γκουτέρες από το βήμα της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, καλώντας τους ηγέτες και τα κράτη όλου του κόσμου να περάσουν «στην πράσινη οικονομία» και «να τερματίσουν τη στήριξη και επιδότηση των ορυκτών καυσίμων» και «να μην κατασκευάσουν άλλους ηλεκτρικούς σταθμούς με τη χρήση κάρβουνου». «Αυτή είναι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης του πλανήτη» είπε.

«Χρειαζόμαστε τη μείωση κατά 45% των ρύπων έως το 2030, ενώ μια πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ δείχνει ότι οι ρύποι θα αυξηθούν κατά 16% έως το 2030. Θα οδηγηθούμε στην κόλαση με μια αύξηση της θερμοκρασίας τουλάχιστον κατά 2,7 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προ της βιομηχανικής εποχής επίπεδα» προειδοποίησε ο γ.γ. του ΟΗΕ τους ηγέτες και τους πολίτες του κόσμου. Η Copernicus πριν από λίγες ημέρες είχε κρούσει επίσης τον κώδωνα του κινδύνου ότι η τρύπα του όζοντος στον Νότιο Πόλο έφθασε σε νέα επίπεδα ρεκόρ, με έκταση που πλησιάζει αυτή της Αρκτικής και ότι είναι κατά 75% μεγαλύτερη από τον μέσο όρο της διάσταση της τρύπας του όζοντος για τη συγκεκριμένη περίοδο από το 1979.

Η κλιματική αλλαγή, μετά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, θα απασχολήσει τη σύνοδο της G20 που θα διοργανωθεί τον Οκτώβριο στη Ρώμη και τη Σύνοδο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή COP26 που θα πραγματοποιηθεί υπό βρετανική προεδρία στη Γλασκώβη από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 12 Νοεμβρίου του 2021, με καθυστέρηση ενός έτους εξαιτίας της πανδημίας. Ενόψει της COP26, η Δανία και η Κόστα Ρίκα παρουσίασαν χθες τη συμμαχία χωρών Beyond Oil and Gas Alliance με στόχο τη δραστική μείωση των εξορύξεων, της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου. Οι πυρκαγιές αυτές έχουν σημαντική επίπτωση στην ποιότητα του αέρα των πληγεισών περιοχών και πέρα από αυτές, όπως φάνηκε από το νέφος καπνού από τη βόρεια Αμερική που έφθασε στη Βρετανία στα τέλη Αυγούστου, για να διασχίσει ολόκληρη την Ευρώπη, υπογράμμισε η Copernicus. Η ευρωπαϊκή υπηρεσία υποστηρίζει ότι το παρατεταμένο κύμα καύσωνα στη νοτιοανατολική Ευρώπη και γενικότερα στη Μεσόγειο διευκόλυνε την έκρηξη πυρκαγιών, κυρίως στο ευρωπαϊκό τμήμα της Μεσογείου, από την Ισπανία και την Ιταλία έως την Ελλάδα, την Αλβανία και γενικότερα το Βαλκάνια έως την Τουρκία, όπου η ένταση των πυρκαγιών έφθασε στα υψηλότερα επίπεδα από το 2003.

Οι πυρκαγιές που πλήττουν ετησίως το βόρειο ημισφαίριο από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο οδήγησαν μέχρι στιγμής φέτος στην εκπομπή ρεκόρ 1.258 μεγατόνων διοξειδίου του άνθρακα τον Ιούλιο, με τουλάχιστον το 50% να εκπέμπονται τη βόρεια Αμερική και τη Σιβηρία, ενώ τον Αύγουστο καταρρίφθηκε νέο διαδοχικό ρεκόρ με την εκπομπή 1.384,6 μεγατόνων διοξειδίου του άνθρακα σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Copernicus επέρριψε την ευθύνη τής αύξησης των πυρκαγιών στην υπερθέρμανση του πλανήτη, όπως τόνισε ο επιστημονικός διευθυντής της Copernicus Μαρκ Πάρινγκτον, προειδοποιώντας ότι στο επόμενο διάστημα θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια νέα αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, δεδομένου ότι στις 21 Δεκεμβρίου αρχίζει η καλοκαιρινή περίοδος στην περιοχή του Αμαζονίου και τη νότια Αμερική.

Εξάλλου, το Ευρωμεσογειακό Κέντρο για την Κλιματική Αλλαγή (CMCC) προειδοποίησε ότι οι καύσωνες σε πολλές περιοχές της μπορεί να διαρκούν τρεις μήνες παραπάνω μέχρι το τέλος του αιώνα, με τη θερμοκρασία να αυξάνεται κατά δύο βαθμούς Κελσίου και ότι εάν δεν ληφθούν μέτρα, η αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να φθάσει τους έξι βαθμούς Κελσίου. H αύξηση της θερμοκρασίας θα οδηγήσει σε πλημμύρες εξαιτίας της στεγανοποίησης του εδάφους και σε αύξηση των θανάτων με ποσοστά που μπορεί να ξεπερνούν το 3%.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL