Με την Βρετανία να έχει εμβολιάσει πάνω από το 1/3 του ενήλικου πληθυσμού της, τη στιγμή που Ευρωπαϊκή Ένωση μόλις αγγίζει το 10%, μαίνεται διαμάχη καθώς η Βρετανία κατηγορείται ότι δεν εξάγει εμβόλια προς την ΕΕ.
Είναι η δεύτερη φορά μέσα στο 2021 που η ΕΕ αντιδρά στη μη εξαγωγή εμβολίων από την Βρετανία. Μάλιστα τον Ιανουάριο είχε απειλήσει με άρση του πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας με στόχο να περιορίσει την ελεύθερη διακίνηση εμβολίων μέσω της Β. Ιρλανδίας.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τσάρλς Μισέλ σε δηλώσεις του έκανε λόγο για »εθνικισμό εμβολίων» αλλά και για »πλήρη απαγόρευση¬ των εξαγωγών εμβολίων που παρασκευάζονται επί βρετανικού εδάφους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Κάτι που επιβεβαίωσε σήμερα ο δημοσιογράφος Dave Keating με ανάρτηση του στο twitter όπου παραθέτει στοιχεία με τις εξαγωγές εμβολίων που παράγονται στην ΕΕ σε άλλες χώρες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του δημοσιογράφου Dave Keating, από τα 35.000.000 που έχουν παραχθεί στην ΕΕ, έχουν εξαχθεί:
- Ηνωμένο Βασίλειο: 9 εκατομμύρια
- Καναδάς 4 εκατομμύρια
- Μεξικό 3 εκατομμύρια
- ΗΠΑ 1 εκατομμύριο
Ενώ αντίθετα οι εξαγωγές από τις χώρες παραγωγής Βρετανία, Καναδά, Μεξικό ΗΠΑ προς την ΕΕ είναι μηδέν.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον απέρριψε σήμερα κατηγορίες του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ότι η Βρετανία έχει απαγορεύσει τις εξαγωγές εμβολίων κατά της Covid-19 και υπογράμμισε ότι η κυβέρνησή του είναι αντίθετη στον εθνικισμό των εμβολίων σε όλες τις μορφές του.
Σύμφωνα με τον Τζόνσον «είμαι σαφής, δεν έχουμε εμποδίσει την εξαγωγή ούτε ενός εμβολίου κατά της Covid-19 ούτε συστατικών των εμβολίων. Αυτή η πανδημία μας έχει βάλει όλους στην ίδια πλευρά στη μάχη για την παγκόσμια υγεία, είμαστε αντίθετοι στον εθνικισμό των εμβολίων σε όλες τις μορφές του».
Με αφορμή τη διαμάχη το POLITICO ρώτησε τη βρετανική κυβέρνηση εάν είχε στείλει δόσεις ή συστατικά για την παραγωγή των εμβολίων στο εξωτερικό και αν ναι, πόσες και πού. Η κυβέρνηση δεν απάντησε άμεσα, αλλά μας έδωσε οδηγίες στους κατασκευαστές εμβολίων, ενώ η AstraZeneca δεν απάντησε στο αίτημα για σχολιασμό.
Σε ερώτηση επίσης αν το Ηνωμένο Βασίλειο, βάσει των νομικών εμπειρογνωμόνων των βρετανικών συμβάσεων, είχε δημιουργήσει αποτελεσματικό μονοπώλιο στις φαρμακευτικές εταιρείες, η βρετανική κυβέρνηση απάντησε ότι δεν εμπόδισε την εξαγωγή εμβολίων σημειώνοντας ότι «οποιεσδήποτε αναφορές σε απαγόρευση εξαγωγών του Ηνωμένου Βασιλείου ή περιορισμούς στα εμβόλια είναι εντελώς ψευδείς ".
Ολο και περισσότεροι πολιτικοί στην ΕΕ δηλώνουν ότι η Κομισιόν ήταν τουλάχιστον αφελής στις συμβάσεις που υπέγραψε με τις φαρμακευτικές εταιρείες.
Ο Peter Liese, εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την υγεία δήλωσε σε δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι θα εξεταστεί ακόμη και πλήρης απαγόρευση εξαγωγών, ώστε να διασφαλίσει ότι η ΕΕ ότι θα διαθέτει επαρκή εμβόλια για τον εμβολιασμό των πολιτών της. «Δύο βασικοί παράγοντες στην παραγωγή εμβολιασμού δεν εξάγουν εμβόλια αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Liese, αναφερόμενος στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο,