Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C22.4°C
3 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C21.6°C
2 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C18.2°C
3 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
3 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.9°C20.9°C
3 BF 46%
Εκλογές ΗΠΑ / Σημάδια ελπίδας λίγες μέρες πριν τις εκλογές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκλογές ΗΠΑ / Σημάδια ελπίδας λίγες μέρες πριν τις εκλογές

ψηφοφόροι ΗΠΑ
(EPA / JUSTIN LANE)
ΑΝΑΛΥΣΗ

Λίγες μόλις μέρες πριν τις προεδρικές εκλογές, τα νέα είναι δυσοίωνα για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Τα ημερήσια κρούσματα του COVID-19 αυξάνονται ραγδαία, το σύστημα υγείας πιέζεται, η οικονομία συνεχίζει να επιβραδύνεται και η Γερουσία διέκοψε τις εργασίες της χωρίς να ψηφίσει οποιαδήποτε οικονομική ενίσχυση για οικογένειες και επιχειρήσεις.

Τα νέα πάντως που διαμοιράζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πολύ διαφορετικά. Παρότι οι ειδήσεις αυτές δεν εμφανίζονται ποτέ στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και τις τηλεοπτικές εκπομπές, παρατηρώντας τις αντιδράσεις των Αμερικανών, τα σημάδια ελπίδας που εντοπίζονται είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά.

Η αντίσταση στην πολιτική αθλιότητα έχει φέρει πρωτόγνωρη κοινωνική ενότητα.

Οι τηλεοπτικές μονομαχίες ήταν γεμάτες εντάσεις και, σύμφωνα με το CNN, «μια χιονοστιβάδα ψεμάτων[1]». Στις πολιτικές συγκεντρώσεις του Trump είδαμε υποστηρικτές του να χαιρετάνε με ρατσιστικές χειρονομίες και σύμβολα Λευκής Ανωτερότητας[2], ενώ ο γαμπρός του Προέδρου δήλωσε στην τηλεόραση ότι οι Αφροαμερικανοί δεν θέλουν να είναι επιτυχημένοι[3]. Σε πληθώρα περιπτώσεων το μίσος ξεχειλίζει.

Απέναντι στο μίσος υπάρχουν άνθρωποι που αντιπαρέθεσαν την ομορφιά. Συντηρητικοί λευκοί παρουσιαστές τηλεοπτικών εκπομπών υπερασπίζονται τη Γερουσιαστή Kamala Harris έναντι των ρατσιστικών επιθέσεων που δέχεται[4]. Εργατικά σωματεία συνεργάζονται με περιβαλλοντικές οργανώσεις και εκπονούν σχέδια καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής[5]. Χρηματοοικονομικές εταιρίες συμφωνούν με επιστημονικά περιοδικά σχετικά με την κατεύθυνση που πρέπει να πάρει η χώρα [6] [7]. Υπήρξαν ακόμα και τηλεοπτικές διαφημίσεις, όπου Ρεπουμπλικάνοι αξιωματούχοι, ακόμα και η χήρα του Ρεπουμπλικανού ήρωα πολέμου John McCain, υπενθυμίζουν στους Αμερικάνους πολίτες ότι αξίζουν πολύ περισσότερα από αυτό που βιώνουν

Από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο είχαν να εμφανιστούν τόσες πολλές ομάδες πολιτών και οργανώσεων να συνεργάζονται για της πατρίδα. Μπορεί το μίσος να προβάλλεται καθημερινά καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, αλλά ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι όλων των κοινωνικών τάξεων ηχηρά το απορρίπτουν.

Αίσθημα χαράς διέπει τους καταπιεσμένους ψηφοφόρους στις ουρές των καταπιεσμένων ψηφοφόρων στα εκλογικά κέντρα.

Ψηφοφόροι αναφέρουν αναμονή έως και έντεκα ώρες για να καταφέρουν να ψηφίσουν. Μητέρες με μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι πολίτες και εργαζόμενοι που χάνουν χρόνο από τη δουλειά τους, περιμένουν στον ήλιο, τη βροχή ή το κρύο για να μπορέσουν με μετάσχουν στην εκλογική διαδικασία. Αντί να διευκολύνει τους πολίτες να ψηφίσουν, η κυβέρνηση έκλεισε, εν μέσω πανδημίας, πάνω από 20.000 εκλογικά κέντρα σε όλη την χώρα, σε μια προσπάθεια να αποθαρρύνει την συμμετοχή[8].

Ωστόσο, συνέβη το ακριβώς αντίθετο. Η συμμετοχή αγγίζει πρωτοφανή επίπεδα. Πάνω από 65 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ήδη ψηφίσει - σχεδόν το ήμισυ του συνολικού αριθμού όσων ψήφισαν το 2016 - και κάθε προστίθενται εκατομμύρια σε αυτούς που θέλουν να δηλώσουν το παρόν στην εκλογική αναμέτρηση. Αλλά οι Αμερικανοί δεν ψηφίζουν μόνο, έχουν μετατρέψει την αναμέτρηση αυτή σε γιορτή! Μουσικές μπάντες φοράνε μάσκες με το μήνυμα «Ψήφισε»  και παίζουν μουσική στους δρόμους. Εκκλησιαστικές και φοιτητικές οργανώσεις φορούν μπλούζες που καλούν τους πολίτες στις κάλπες[9], ενώ στη Νεβάδα Λατίνοι ψηφοφόροι διοργάνωσαν παρέλαση με άλογα καλώντας τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες[10]. Στη Φιλαδέλφεια δημοσιεύτηκε βίντεο, που σε λίγες ώρες ξεπέρασε τις 7 εκατομμύρια προβολές, στο οποίο πολίτες χορεύουν “cha cha slide” ενώ περιμένουν στην ουρά για να ψηφίσουν[11].

Υπήρξε μια συντονισμένη προσπάθεια οι φωνές αυτές να σιγήσουν, αντ’ αυτού όμως οι φωνές ενισχύονται.

Οι επιχειρήσεις εμπλέκονται, θετικά, στις εκλογές.

Υπάρχει πληθώρα δημοσιεύσεων για επιχειρήσεις που δεν αντιμετώπιζαν δίκαια τους εργαζόμενους ακόμα και πριν την πανδημία. Στη παρούσα εκλογική περίοδο ωστόσο πολλές επιχειρήσεις ψάχνουν να συμβάλουν με ενεργό τρόπο στην αλλαγή που λαμβάνει χώρα.

Μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, όπως η Coca-Cola, δίνουν ειδική εκλογική άδεια στους εργαζόμενους για να διευκολύνουν την συμμετοχή τους στις εκλογές. Άλλες εταιρίες, όπως η Target και η Old Navy, προσφέρουν πρόσθετη αμοιβή στους υπαλλήλους τους αν επιλέξουν να βοηθήσουν στη διενέργεια δημοσκοπήσεων στην τοπική περιοχή που ψηφίζουν.

Οι αθλητικές ομάδες συμμετέχουν επίσης. Πολλά στάδια μετατράπηκαν σε εκλογικά κέντρα. Αθλητές και προπονητές γυρίζουν διαφημιστικά σποτ παροτρύνοντας τους πολίτες να συμμετέχουν. Ο θρύλος του μπάσκετ Lebron James είναι επικεφαλής της οργάνωσης “More Than a Vote” [«Περισσότερο από μία Ψήφο»], στην οποία έχουν ήδη εγγραφεί πάνω από 100.000 εθελοντές[12].

Κατά το παρελθόν σε πολλές επιχειρήσεις ακόμα και η συζήτηση περί εκλογών θεωρείτο απρεπής. Ωστόσο η παρούσα εκλογική αναμέτρηση έχει αναδείξει τη σημασία της συμμετοχής .

Η σημαντικότερη είδηση αυτών των εκλογών είναι οι ίδιοι οι ψηφοφόροι.

Το πλέον θετικό αντίκτυπο ενδεχομένως αφήνουν οι μεμονωμένες ιστορίες προσέλευσης ψηφοφόρων στις εκλογικές κάλπες. Μία γυναίκα 102 ετών, που γεννήθηκε το 1918, χρονιά που ξέσπασε η Ισπανική γρίπη, έδωσε περήφανα το εκλογικό παρόν στη Νότια Καρολίνα[13]. Νεαρή μητέρα φωτογραφήθηκε αγκαλιάζοντας τον νεαρό γιο της σε ειδική προστατευτική κάψουλα για να παραμείνουν ασφαλείς, ενώ περίμενε υπομονετικά στη σειρά σε εκλογικό κέντρο στη Νέα Ορλεάνη[14]. Ενενηντατετράχρονη γυναίκα στο Μίσιγκαν ταξίδεψε σχεδόν 1.000 χιλιόμετρα για να μπορέσει να ψηφίσει[15].

Ιστορίες όπως οι παραπάνω εμπνέουν με τη δύναμή τους και κινητοποιούν τους πολίτες, αλλά ταυτόχρονα το γεγονός και μόνο πως υπάρχουν άνθρωποι που αναγκάζονται να υποστούν τέτοια ταλαιπωρία είναι εξοργιστικό. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι οι ιστορίες αυτές δεν αποτελούν μεμονωμένες περιπτώσεις όπου οι ψηφοφόροι απλώς επέδειξαν αποφασιστικότητα αλλά ότι εκατομμύρια Αμερικανοί αγωνίζονται για ένα καλύτερο μέλλον. Στις εκλογικές διαδικασίες των προηγούμενων χρόνων, το περίπου 80% των ψηφοφόρων μέσω επιστολικής ψηφοφορίας, δεν εξασκούσε το εκλογικό του δικαίωμα γιατί είτε το ξεχνούσε είτε καθυστερούσε να ταχυδρομήσει έγκαιρα την επιστολική ψήφο, όμως για τις επικείμενες εκλογές στη Νότια Καρολίνα ήδη η συμμετοχή της αφροαμερικανικής κοινότητας έχει ξεπεράσει το 90%.

Ενδεικτικό της μεγάλης συμμετοχής είναι ότι πάνω από μισό εκατομμύριο νέοι ψηφοφόροι, μεταξύ 18 έως 29 ετών, έχουν ήδη ψηφίσει μόνο στο Τέξας. Στη Βόρεια Καρολίνα το ένα τέταρτο όσων έχουν ψηφίσει μέχρι στιγμής, δεν συμμετείχε στην εκλογική διαδικασία του 2016. Εκτός των υπολοίπων συμπερασμάτων για το 2020, έγινε εμφανές ότι οι εκλεγμένοι ηγέτες μπορούν και πρέπει να κάνουν την διαφορά στην καθημερινή ζωή των πολιτών.

Λίγες μόνο ημέρες πριν την λήξη αυτής της προεκλογικής περιόδου, πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη. Αντί να επικεντρωθούν στις τρομερές ειδήσεις που κατακλύζουν την καθημερινότητα, εκατομμύρια Αμερικανοί προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι τα ερχόμενα χρόνια, η κοινωνία που ζουν θα είναι πολύ καλύτερη.

*Η Shawna Presley Vercher είναι στρατηγικός πολιτικός αναλυτής, συγγραφέας, παραγωγός και παρουσιαστής τηλεόρασης. Έγινε γνωστή στις ΗΠΑ γράφοντας άρθρα για το Huffington Post και εμφανίστηκε σε δίκτυα ειδήσεων όπως το ABC News, το Fox News και το CBS. Έχει εργαστεί στις εκστρατείες του Προέδρου των ΗΠΑ Barack Obama, γερουσιαστών όπως ο Doug Jones και οι κυβερνήτες στη Φλόριντα και το Νιου Τζέρσεϋ, πάντα για το Δημοκρατικό Κόμμα. Η Shawna είναι ένθερμος υποστηρικτής της κοινωνικής δικαιοσύνης, εμπνέοντας και κινητοποιώντας κοινωνικές ομάδες μέσω δράσεων όπως η παραγωγή μιας σειράς εκπομπών, Reine Media που ασχολούνται και επισημαίνουν θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Για τις επερχόμενες εκλογές, εργάζεται σε μια ομάδα εργασίας, με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των Αμερικανών πολιτών στην εκλογική διαδικασία


[1] https://www.cnn.com/2020/09/29/politics/fact-check-biden-trump-first-presidential-debate/index.html

[2] https://www.forbes.com/sites/tommybeer/2020/10/24/trump-supporter-caught-flashing-apparent-white-power-sign-while-behind-president/#1659b51168cf

[3] https://www.usatoday.com/story/news/politics/2020/10/26/jared-kushner-criticized-saying-black-people-need-want-successful/6043088002/

[4] https://www.huffpost.com/entry/nicolle-wallace-kamala-harris-peggy-noonan-embarrassing_n_5f97632dc5b6e1e707636e42

[5] https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-09-16/joe-biden-s-climate-plan-unites-environmental-activists-and-labor-people-for-now

[6] https://cleantechnica.com/2020/10/27/joseph-biden-better-for-economy-wharton-business-school-goldman-sachs-moodys-forecasts/

[7] https://www.npr.org/2020/09/17/913881019/scientific-american-breaks-tradition-endorses-a-presidential-candidate

[8] https://www.vice.com/en/article/pkdenn/the-us-eliminated-nearly-21000-election-day-polling-locations-for-2020

[9] https://www.ajc.com/life/image-goes-viral-of-black-atlanta-sororities-strolltothepolls/XGVFPC3RJRGZPDCB37DPNZQD3I/

[10] https://thecanadian.news/2020/10/25/latinos-in-favor-of-joe-biden-come-to-vote-on-horseback-in-nevada-the-ny-journal/

[11] https://mashable.com/article/philadelphia-dancing-voters-line/

[12] https://www.cnn.com/2020/10/01/us/lebron-james-more-vote-poll-workers-trnd/index.html

[13] https://abc7news.com/society/102-year-old-voter-captures-the-attention-of-president-obama/7364199/

[14] https://www.buzzfeednews.com/article/salvadorhernandez/dana-clark-viral-photo-early-voting-covid19-blm

[15] https://www.cnn.com/2020/10/19/politics/elderly-woman-travels-300-miles-to-vote-trnd/index.html

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL