Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.4°C18.0°C
2 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.7°C14.4°C
0 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.9°C10.0°C
2 BF 100%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.0°C
1 BF 88%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.0°C10.6°C
1 BF 81%
Εκλογές ΗΠΑ / Και όμως, Τραμπ και Μπάιντεν συμφωνούν σε πολλά και σημαντικά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκλογές ΗΠΑ / Και όμως, Τραμπ και Μπάιντεν συμφωνούν σε πολλά και σημαντικά

ΗΠΑ DEBATE ΤΡΑΜΠ ΜΠΑΪΝΤΕΝ
EPA/JIM LO SCALZO

Η αναλυτική σύγκριση των προγραμμάτων και των δηλώσεων του Ρεπουμπλικανού προέδρου των ΗΠΑ και του Δημοκρατικού διεκδικητή της προεδρίας, αποδίδει εκτός από τις μεγάλες διαφορές και μερικές πολύ ενδιαφέρουσες ομοιότητες ή και πλήρεις συμφωνίες σε κρίσιμα ζητήματα.

Ενίσχυση της εγχώριας μεταποίησης

Τόσο ο Τραμπ όσο και ο Μπάιντεν δεν έχουν περιθώρια να αφήσουν άλλο τα φτηνά εισαγόμενα προϊόντα να κλείνουν επιχειρήσεις στις ΗΠΑ. 

Ο Μπάιντεν παρουσίασε σχέδιο για made-in-America μεταποίηση τον Ιούλιο με δαπάνες 700 δισ. δολάρια για προϊόντα και έρευνα/ανάπτυξη νέων προϊόντων στην μεταποίηση και την βιομηχανία, που έχει στόχο να δημιουργήσει τουλάχιστον 5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Έχοντας ο ίδιος ως γερουσιαστής ψηφίσει υπέρ της NAFTA (Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής που κατά πολλούς «άνοιξε τον ασκό του Αιόλου» με την «εξαγωγή» τεράστιου μέρους της παραγωγής προϊόντων που καταναλώνουν οι ΗΠΑ στο γειτονικό Μεξικό, ο Μπάιντεν έχει αντιταχθεί σθεναρά στην πολιτική δασμών του Τραμπ ενάντια στην Κίνα.

Ο Τραμπ από την πλευρά του είχε το ζήτημα της απώλειας θέσεων εργασίας και τζίρου στη μεταποίηση στην κορυφή των προτεραιοτήτων του προγράμματός του και το 2016. Και σε αυτή την περίπτωση προσπαθεί να αντιστρέψει την αρνητική για τον ίδιο εικόνα με την διαχείριση της πανδημίας, τονίζοντας ότι μία ακόμη απόδειξη του γιατί πρέπει να σταματήσουν αμερικανικές επιχειρήσεις να αναπτύσσουν στο εξωτερικό μονάδες και συνεργασίες παραγωγής προϊόντων, είναι η πρόσφατη έλλειψη σε είδη υγειονομικού εξοπλισμού κατά την έκρηξη της πανδημίας την περασμένη Άνοιξη.

Ενίσχυση της εκπαίδευσης με επίκεντρο την αφροαμερικανική κοινότητα

Το Black Lives Matter κάνει μονόδρομο την στοχευμένη στήριξη.

Ο Τραμπ ψήφισε νόμο που υποστηρίζει ότι θα κατευθύνει 255 δισ. δολάρια στα «Ιστορικά Μαύρα Κολλέγια και Πανεπιστήμια», όρος που χρησιμοποιείται για τα πάνω από εκατό ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα που υπάρχουν ακόμη, από αυτά που είχαν ιδρυθεί μετά το τέλος του εμφυλίου και την κατάργηση της δουλειάς κυρίως στις νότιες Πολιτείες, καθώς τα υπόλοιπα πανεπιστήμια δεν δέχονταν αφροαμερικανούς πολίτες μέχρι το 1964.

Ο Μπάιντεν σχεδιάζει να καταργήσει τα δίδακτρα (αν και όχι όλες τις δαπάνες που ζητούνται) στα δημόσια Κολλέγια και Πανεπιστήμια, μεταξύ τους και στα δημόσια «Ιστορικά Μαύρα Κολλέγια και Πανεπιστήμια». Παράλληλα, έχει εξαγγείλει επενδύσεις 70 δισ. δολαρίων για δημιουργία ερευνητικών ινστιτούτων και υποτροφιών στις σχολές.

Μείωση τιμών των φαρμάκων

Η αναμονή για εμβόλιο και αποτελεσματικό κοκτέιλ φαρμάκων κατά της covid-19 δεν γνωρίζει κομματικούς διαχωρισμούς.

Ο Μπάιντεν υποστηρίζει νομοσχέδιο που ενέκρινε η Βουλή των Αντιπροσώπων ώστε το σύστημα Medicare να μπορεί να διαπραγματεύεται τις τιμές όπως οι ιδιωτικές ασφαλιστικές. Πρόκειται για νομοσχέδιο που ο Λευκός Οίκος του Τραμπ είπε ότι θα εμποδίσει γιατί απειλεί τα κονδύλια των φαρμακευτικών για έρευνα και ανάπτυξη νέων προϊόντων. Ο Μπάιντεν επίσης υποστηρίζει τις εισαγωγές κάποιων σκευασμάτων από τρίτες χώρες.

Mε μία Θέση που στα καθ' ημάς θυμίζει... Novartis, ο Τραμπ έχει υποστηρίξει στο παρελθόν την τιμολόγηση φαρμάκων με βάση τιμές των ίδιων σκευασμάτων σε τρίτες χώρες, όπου θεωρητικά τείνουν να είναι φτηνότερα. Το σκάνδαλο έκανε την πρόθεσή του αυτή να παγώσει. Και ο νυν πρόεδρος υποστηρίζει εισαγωγή κάποιων σκευασμάτων από το εξωτερικό για να πέσουν οι τιμές τους.

Νέες τεχνολογίες πυρηνικής ενέργειας

Στα θέματα περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής Τραμπ και Μπάιντεν έχουν θέσεις που μοιάζουν «μέρα με τη νύχτα». Ο πρώτος έβγαλε τις ΗΠΑ από την Συμφωνία των Παρισίων, ο δεύτερος υπόσχεται επιστροφή σε αυτήν. Ο ένας αμφισβητεί κάθε επιστημονικό στοιχείο για την δραματική επίδραση της ανθρώπινης δραστηριότητας στο κλίμα, ο άλλος προτείνει εντυπωσιακές επενδύσεις 2 τρισ. δολαρίων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας την πρώτη τετραετία.

Και οι δύο ωστόσο, σε ένα πράγμα φαίνεται να συμφωνούν: η λύση δεν είναι ούτε οι ανεμογεννήτριες, ούτε τα φωτοβολταϊκά, ίσως ούτε καν τα φράγματα. Είναι οι νέες τεχνολογίες στην πυρηνική ενέργεια, στην οποία αμφότεροι Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί σκοπεύουν να επενδύσουν σημαντικά κονδύλια.

Σταδιακή αποχώρηση δυνάμεων από την Μέση Ανατολή

Κανείς δεν θέλει να παραμένει σε έναν πόλεμο που δεν μπορεί να κερδίσει και η κατάσταση στο Αφγανιστάν δείχνει να είναι ακριβώς αυτό. Ο νυν Ρεπουμπλικανός πρόεδρος θέλει πλήρη αποχώρηση και αναζητά εφαρμόσιμη συμφωνία με τους Ταλιμπάν, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών μιλάει για απόσυρση της μεγάλης πλειοψηφίας των δυνάμεων των ΗΠΑ από τη χώρα.

Ο Τραμπ είχε εξ αρχής και πριν εκλεγεί αμφισβητήσει ευθέως τα οφέλη στρατιωτικών επεμβάσεων στη Μέση Ανατολή και ειδικά την εισβολή στο Ιράκ το 2003. Αρχικά κάλεσε πίσω μέρος των αμερικανικών δυνάμεων, στη συνέχεια τις ενίσχυσε όταν ανέβηκαν οι τόνοι με το Ιράν, ενώ όταν φιλοϊρανικές δυνάμεις συγκρούστηκαν στο Ιράκ με αμερικανικές δυνάμεις, εξουσιοδότησε το πλήγμα που εξόντωσε τον ισχυρό στρατιωτικό διοικητή του Ιράν Κασέμ Σολεϊμανί, σε ιρακινό έδαφος.

Ο Μπάιντεν επιλέγει μία πολιτική πιο στοχευμένης παρουσίας των ΗΠΑ στην περιοχή, με επίκεντρο την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας σε συνεργασία με συμμαχικές χώρες. Καταδίκασε το πλήγμα κατά του Σολεϊμανί ως επιλογή που έβαλε τις ΗΠΑ σε τροχιά σύγκρουσης με το Ιράν. Παράλληλα, αντιτίθεται με την υποστήριξη της Σαουδικής Αραβίας στον πόλεμο που διεξάγει στην Υεμένη κατά των φιλικών προς το Ιράν ανταρτών.

Μείωση ισχύος των κολοσσών της τεχνολογίας

Εδώ και οι δύο υποψήφιοι συμφωνούν σε... μισόλογα, καθώς οι εταιρείες-κολοσσοί που αφορά το θέμα θα μπορούσαν να επηρεάσουν δραστικά την έκβαση των εκλογών.

Ο Μπάιντεν έχει κριτικάρει το facebook και άλλες εταιρείες (έχει συγκεκριμένα πει ότι το να διασπάσουμε κάποιες από αυτές «είναι κάτι που πραγματικά πρέπει να εξετάσουμε πολύ καλά»_ και έχει προτείνει επιβολή φορολογίας για περιπτώσεις όπως της Amazon.

Ο Τραμπ έχει συχνά καταφερθεί για δισεκατομμυριούχους όπως ο Τζεφ Μπέζος της Amazon, ενώ όταν συνάντησε τον Τιμ Κουκ της Apple σε δηλώσεις του σημείωσε ότι «κάτι τρέχει με τα μονοπώλια» στο χώρο της υψηλής τεχνολογίας. Η διοίκηση Τραμπ έχει πραγματοποιήσει ευρείες έρευνες σε κάποιες από αυτές τις επιχειρήσεις για πρακτικές τραστ και μονοπωλίου.

Κανείς από τους δύο δεν έχει πει ευθέως ότι πρέπει να υπάρξει διάσπαση των κολοσσών της τεχνολογίας σε περισσότερα, μικρότερα σχήματα.

Ρύθμιση της λειτουργίας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Με την παραπληροφόρηση για την covid-19 να καλπάζει, το θέμα της λειτουργίας των social media παραμένει μείζον.

Ο Τραμπ, που εξελέγη εν πολλοίς με την ψηφιακή καμπάνια που του προσέφεραν μέσω του facebook τα στοιχεία της Cambridge Analytica, είδε τον Μάιο για πρώτη φορά το twitter να βάζει ταμπέλα για αναληθείς πληροφορίες σε δύο δικά του τουίτ. Υπέγραψε μία αμφιλεγόμενη νομικά εντολή για νέο ρυθμιστικό πλαίσιο και εποπτεία του τρόπου με τον οποίο οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης ρυθμίζουν το περιεχόμενο που αναρτούν οι χρήστες τους.

Ο Μπάιντεν έχει συγκρουστεί με το facebook για τις πρακτικές του στην πολιτική διαφήμιση και την χειραγώγηση των βίντεο. Έχει μάλιστα ζητήσει να γίνεται έλεγχος της αλήθειας των όσων αναφέρονται σε αυτές τις πολιτικές διαφημίσεις. Ήταν ο μόνος Δημοκρατικός υποψήφιος που ζήτησε να μην είναι προστατευμένες εταιρείες που διαχειρίζονται πλατφόρμες όπως το facebook ή το twitter από νομικές κυρώσεις για όσα αναρτούν οι χρήστες τους.

Και οι δύο συμφωνούν επίσης στην επέκταση της παροχής ταχείας πρόσβασης στο διαδίκτυο σε περισσότερες ημιαστικές και αγροτικές περιοχές της αμερικανικής Επικράτειας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

Τουρκοκυπριακές εκλογές Κατεχόμενα
ΑΝΑΛΥΣΗ

Η ανάδειξη Τατάρ στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας / Mια ανάλυση του αποτελέσματος και των πιθανών επιπτώσεων

Οι Τουρκοκύπριοι (και οι έποικοι) ψηφοφόροι εξέλεξαν την Κυριακή 18 Οκτωβρίου τον ηγέτη της κοινότητας τους (τον «πρόεδρο») μέσα από μια διαδικασία δύο γύρων ψηφοφορίας. Ο Ερσίν...

SOCIAL