Σταγόνα στον ωκεανό της αβεβαιότητας για την πορεία της τουρκικής οικονομίας αποδείχθηκε η παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας και η παροχή ρευστότητας στην αγορά ύψους 1,5 δισ. δολαρίων, καθώς συνεχίστηκε χθες η κατρακύλα της λίρας στις χρηματαγορές.
Έχοντας χάσει το 10% της αξίας της έναντι του δολαρίου μέσα στις τελευταίες δώδεκα ημέρες, η λίρα έκλεισε χθες στα 3,84 δολάρια στην Κωνσταντινούπολη, ενώ στη διάρκεια των συναλλαγών είχε πέσει μέχρι τα 3,89 δολάρια. Σε σχέση με το ευρωπαϊκό νόμισμα, το τουρκικό έσπασε το φράγμα των τεσσάρων ευρώ και η ισοτιμία διαμορφώθηκε σε 4,10 λίρες, που αποτελεί νέο αρνητικό ρεκόρ.
Ανάληψη ευθύνης από τα Γεράκια
Εν τω μεταξύ, η οργάνωση Γεράκια για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν (ΤΑΚ) ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση που έγινε στις 5 Ιανουαρίου μπροστά στο δικαστικό μέγαρο της Σμύρνης, στην οποία σκοτώθηκαν 4 άνθρωποι και τραυματίστηκαν εννέα. Η οργάνωση, που θεωρείται παρακλάδι του PKK, ανέφερε σε προκήρυξή της ότι σκοτώθηκαν δύο μέλη της ηλικίας 29 και 25 ετών, και προειδοποίησε θα εξαπολύσει και άλλες επιθέσεις, όπως μετέδωσε το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων Firat. Η ΤΑΚ έχει αναλάβει την ευθύνη για δύο επιθέσεις που σημειώθηκαν τον Δεκέμβριο, η μία έξω από το γήπεδο της Μπεσίκτας στην Κωνσταντινούπολη, όπου σκοτώθηκαν 46 άνθρωποι, οι περισσότεροι αστυνομικοί, και η άλλη στην κεντρική Τουρκία, με θύματα 13 στρατιώτες.