Live τώρα    
Χαλέπι: από μπλόκο σε μπλόκο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χαλέπι: από μπλόκο σε μπλόκο

Η αναδιάταξη των μετώπων του συριακού εμφυλίου, ειδικά στα βόρεια της χώρας, είναι το ζητούμενο μετά την ήττα των αντικαθεστωτικών στο Χαλέπι, ενώ η προσοχή της Δύσης παραμένει στραμμένη στην επιχείρηση για την απομάκρυνσή τους από τις ανατολικές συνοικίες, που εξελίσσεται μετ' εμποδίων και μέσα σε ένα σύννεφο προπαγάνδας απ' όλους τους εμπλεκόμενους. Τρεις ημέρες μετά την απόλυτη επικράτηση των δυνάμεων του Άσαντ άγνωστο παραμένει πόσοι ήταν οι άμαχοι μέσα στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές, πόσοι σώθηκαν και πόσοι παραμένουν -αν παραμένουν ακόμη- εγκλωβισμένοι.

Περίπου 6.000 αντικαθεστωτικοί με τα όπλα και τις οικογένειές τους είχαν αποχωρήσει με αυτοκινητοπομπές μέχρι χθες το μεσημέρι, όταν ακούστηκαν πυροβολισμοί και σταμάτησαν τα λεωφορεία σε νότια συνοικία της πόλης. Τα κρατικά ΜΜΕ της Συρίας μετέδωσαν ότι η επιχείρηση σταμάτησε όταν διαπιστώθηκε πως οι αντικαθεστωτικοί προσπάθησαν να πάρουν μαζί τους ομήρους και βαρύ οπλισμό. Ρώσος αξιωματούχος έκανε λόγο για αναστολή της επιχείρησης, ενώ συριακή πηγή είπε ότι ολοκληρώθηκε.

Αλλά η βασική αιτία φαίνεται ότι ήταν τα μπλόκα που έστησαν υποστηρικτές του Άσαντ απαιτώντας να τηρηθούν όλοι οι όροι της συμφωνίας, δηλαδή να επιτραπεί παράλληλα η έξοδος τραυματιών και αμάχων από δυο κωμοπόλεις της ΒΔ Συρίας, τη Φούα και την Κεφρίγια, που πολιορκούνται από τους αντικαθεστωτικούς από τον Σεπτέμβριο του 2015. Παρά τις υποσχέσεις τους οι πολιορκητές, μέλη της Νούσρα (πρώην Αλ Κάιντα) και άλλων ισλαμικών οργανώσεων, είχαν εμποδίσει την προσέγγιση λεωφορείων και ασθενοφόρων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στις περιοχές αυτές έχουν εγκλωβιστεί περίπου 20.000 άμαχοι. Ο πληθυσμός αυτός, κυρίως σιίτες, επιβίωσε χάρις στη ρίψη εφοδίων από αεροσκάφη αλλά και τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας με φορτηγά πριν από μερικούς μήνες στο πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ των εμπολέμων. Αυτη η διάσταση του συριακού εμφυλίου είχε σχεδόν εξαφανιστεί από τα περισσότερα δυτικά ΜΜΕ -που την... ανακάλυψαν μόλις χθες- καθώς και από τους πολιτικούς ηγέτες που κόπτονται κατά τα άλλα για την ανθρωπιστική καταστροφή και το δράμα της Συρίας.

Ερντογάν ο... φιλεύσπλαχνος

Την ανθρωπιστική τραγωδία αλλά και τον φόβο των Ευρωπαίων για νέο κύμα προσφύγων επιχειρεί να εκμεταλλευτεί πάλι η Άγκυρα για να δημιουργησει τετελεσμένα και "ζώνες ασφαλείας" μέσα στο συριακό έδαφος. Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επανέφερε την πρότασή του για δημιουργία μεγάλου καταυλισμού για τους πρόσφυγες από το Χαλέπι μερικά χιλιόμετρα από τα σύνορα, δηλαδή στις περιοχές της βόρειας Συρίας όπου έχει εισβάλει ο τουρκικός στρατός δημιουργώντας μια "σφήνα" μεταξύ των κουρδικών καντονιών.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε χθες ότι μαζί με τον Ερντογάν σχεδιάζουν ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία χωρίς τη συμμετοχή των ΗΠΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0