Να αψηφήσουν την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας, που διέταξε την άρση των απαγορεύσεων για το μπουρκίνι, επιλέγουν οι δημοτικές αρχές στις περισσότερες από τις 30 γαλλικές παραλιακές πόλεις που έχουν προχωρήσει σε κάτι τέτοιο.
Πιο συγκεκριμένα, 20 δήμαρχοι διατηρούν σε ισχύ τα διατάγματα, σύμφωνα με τα οποία η δημοτική αστυνομία μπορεί να βάζει πρόστιμο σε γυναίκες που φορούν μπουρκίνι στην παραλία. Μόλις την Παρασκευή, η γαλλική Δικαιοσύνη ανακοίνωσε ότι η απαγόρευση θα πρέπει να αρθεί στην πόλη Βιλνέβ-Λουμπέτ της γαλλικής Ριβιέρα -όπως και συνέβη-, καθώς και σε κάθε ανάλογη περίπτωση. Ωστόσο, οι 20 δήμαρχοι αρνήθηκαν να κάνουν το ίδιο.
Ο δήμαρχος των Καννών, ο πρώτος που επέβαλε την απαγόρευση, ξεκαθάρισε μάλιστα ότι, παρά τη δικαστική απόφαση, ο ίδιος δεν σκοπεύει να υποχωρήσει. Η απόφαση "δεν αλλάζει με κανέναν τρόπο την πεποίθησή μου ότι αυτό το επιδεικτικό ρούχο, ανεξαρτήτως θρησκείας, αποτελεί πρόβλημα υπό τις παρούσες συνθήκες" τόνισε.
Πολιτική κάλυψη σε όλα αυτά έσπευσε χθες να παράσχει ο πρώην δεξιός πρόεδρος και υποψήφιος για το χρίσμα των Γάλλων Ρεπουμπλικανών Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος υποσχέθηκε χθες μέχρι και συνταγματική μεταρρύθμιση προκειμένου να πετύχει την απαγόρευση του μπουρκίνι.
Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του υπουργού Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ ότι ένας νόμος που θα απαγόρευε τα μπουρκίνι θα ήταν αντισυνταγματικός, ο Σαρκοζί δεν δυσκολεύτηκε καθόλου να βρει τη λύση. "Λοιπόν, τότε θα αλλάξουμε το Σύνταγμα. Το έχουμε αλλάξει καμιά τριανταριά φορές, δεν αποτελεί πρόβλημα" τόνισε σε τηλεοπτική του συνέντευξη. Ο Σαρκοζί έχει ανάγει το θέμα του μπουρκίνι σε βασικό άξονα της προσπάθειάς του να επιστρέψει στην προεδρία, χωρίς παρ' όλα αυτά να κατορθώσει μέχρι τώρα να ξεπεράσει τον πρώην πρωθυπουργό Αλέν Ζιπέ στις δημοσκοπήσεις για τις εσωκομματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών.