O Ριβέρα «ξεπλένει το πρόσωπο του Λαϊκού Κόμματος» σχολίασε ο οργανωτικός γραμματέας του Podemos Ετσενίκε σχετικά με τη στροφή του ηγέτη των Πολιτών να στηρίξει τον σχηματισμό κυβέρνησης από τον Ραχόι εάν δεχθεί έξι όρους κυρίως εναντίον της διαφθοράς, ενώ για τον Ιγκλέσιας υπάρχει ακόμη η πιθανότητα εναλλακτικής κυβέρνησης, παρόλο που ο σοσιαλιστής Γκονθάλεθ «ψηφίζει»... Ριβέρα!
Ο Ραχόι θα προσπαθήσει να δώσει μια χροιά Δημοκρατίας στη συμφωνία του με τον Ριβέρα, ζητώντας την Τετάρτη 17 Αυγούστου από την Εκτελεστική Επιτροπή του Λαϊκού Κόμματος την ομόφωνη έγκριση των έξι όρων του Ριβέρα για να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή στις 30 ή 31 Αυγούστου ή στις 27 ή 28 Σεπτεμβρίου. Στην Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος συμμετέχουν πρώην υπουργοί, πρώην δήμαρχοι και στελέχη που κατηγορούνται για διαφθορά από τις δικαστικές αρχές, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρωθυπουργός Αθνάρ, ο Μπερμπερά, η Πουχάλτε, ο Ι. Γκονθάλεθ, η Μάτο και ο Κανιέτε!
Γκονθάλεθ δεξιότερος του... Ραχόι
Ο Φελίπε Γκονθάλεθ, ο πρώην σοσιαλιστής πρωθυπουργός (από το 1982 έως το 1996) και αργότερα «υπάλληλος» της ενεργειακής Union Fenosa για λιγότερα από 150.000 ευρώ το έτος, υπογράμμισε τη στιγμή της... τούμπας τού ηγέτη των Πολιτών ότι «Η απόφαση του Ριβέρα αποτελεί την πρώτη υπεύθυνη πολιτική του πράξη από τις εκλογές», πυροδοτώντας σφοδρές αντιδράσεις από το Σοσιαλιστικό Κόμμα.
Η δήλωση του Γκονθάλεθ ερμηνεύθηκε ως μια κατά μέτωπο επίθεση εναντίον του Σάντσεθ και ολοκλήρου του κόμματος, δεδομένου ότι στη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής (Κεντρικής) Επιτροπής του κόμματος στις 9 Ιουλίου ο Γκονθάλεθ όχι μόνο δεν έθεσε το θέμα της στήριξης του Λαϊκού Κόμματος και του Ραχόι, αλλά τόσο η Ομοσπονδιακή Επιτροπή όσο και η Εκτελεστική Επιτροπή (το Πολιτικό Γραφείο) ψήφισαν ομόφωνα να μη δοθεί άμεσα ή έμμεσα η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης από τη Δεξιά. Ο Γκονθάλεθ είχε ζητήσει επανειλημμένα από το Σοσιαλιστικό Κόμμα να μην εμποδίσει τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις εκλογές του Ιουνίου, αλλά δεν είχε φτάσει στο σημείο να εκθειάσει τους πολιτικούς αντιπάλους του Σάντσεθ και μάλιστα αυτόν που θα στηρίξει τον Ραχόι.
Την αποχή του Σοσιαλιστικού Κόμματος για να επιτραπεί ο σχηματισμός κυβέρνησης μειοψηφίας από τον Ραχόι είχε ζητήσει επίσης ο πρώην σοσιαλιστής πρωθυπουργός Θαπατέρο και ο σοσιαλιστής πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πρώην υπουργός και πρώην γενικός γραμματέας του κόμματος Μπορέγ. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Γερουσία Λόπεθ τόνισε ότι «δεν πρέπει να ασκείται πολεμική (σ.σ.: εναντίον του Γκονθάλεθ) γιατί δεν ενδιαφέρει κανέναν» και ότι «σε σχέση με τον Φ. Γκονθάλεθ πρέπει να επαναλάβουμε ότι οι σημαντικές πολιτικές αποφάσεις λαμβάνονται στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή».
Ο Λόπεθ επιμένει ότι το κόμμα του θα διατηρήσει τη θέση του για να αποτρέψει τον σχηματισμό κυβέρνησης από το Ραχόι ακόμη και εάν οι Πολίτες ψηφίσουν υπέρ. Η αλλαγή στάσης των Πολιτών «δεν ετεροκαθορίζει το Σοσιαλιστικό Κόμμα, η θέση του οποίου είναι 'όχι'... Δεν είναι ένα 'όχι' από καπρίτσιο, ούτε από εκδίκηση, ούτε είναι θέμα προσώπων, αλλά είναι ένα ιδεολογικό 'όχι', που έχει να κάνει με μια τετραετία περικοπών και διαφθοράς» τόνισε ο Λόπεθ στον δημόσιο ραδιοφωνικό σταθμό RNE, αποκλείοντας το γεγονός ορισμένοι βουλευτές του κόμματος να απέχουν.
Δημοσκόπηση: Μία από τα ίδια οι τρίτες εκλογές
Δημοσκόπηση του CIS που ολοκληρώθηκε στις 11 Ιουλίου δείχνει ότι ο Λαϊκό Κόμμα θα κέρδιζε και τις τρίτες εκλογές με «μόλις» το 32,5%, από το 33,03%, οι σοσιαλιστές θα κατέγραφαν άνοδο 0,44%, στο 23,1%, το Unidos Podemos πτώση 1,5%, στο 19,6%, και οι Πολίτες πτώση 1,05%, στο 12%.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Unidos Podemos Ερεχόν εξεφρασε την ελπίδα ότι οι σοσιαλιστές θα διατηρήσουν τη θέση τους να ψηφίσουν εναντίον της κυβέρνησης του Ραχόι και να αποφύγουν «ένα σίγουρο χαρακίρι υπέρ της διακυβέρνησης», ενώ παραδέχθηκε ότι υπάρχει μια σχετική αμηχανία μπροστά στο «αδύνατο τρίγωνο των σοσιαλιστών που λένε 'όχι' στον Ραχόι, 'όχι' σε τρίτες εκλογές και «όχι» σε μια εναλλακτική κυβέρνηση». Για τον Ερεχόν η συμφωνία Ραχόι - Ριβέρα αποτελεί τον προθάλαμο της αποχής του Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Η γραμματέας Πολιτικών και Κοινωνικών Αναλύσεων του Podemos Καρολίνα Μπεσκνάνσα υπογράμμισε ότι θα ήταν λάθος των σοσιαλιστών να στηρίξουν την κυβέρνηση του πιο διεφθαρμένου πολιτικού κόμματος στην Ευρώπη και ζήτησε από τον Σάντσεθ να ανοίξει διάλογο με το Unidos Podemos.