Σε μια προσεκτικά σχεδιασμένη χορογραφία ο Βλαντίμιρ Πούτιν προσέφερε στον Ταγίπ Ερντογάν εκείνο που του αρνήθηκαν οι ΗΠΑ και η Ε.Ε.: μια στήριξη στο πρόσωπό του ώστε να βγάλει την Τουρκία από το χάος που προκάλεσε το αποτυχημένο πραξικόπημα, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος αναγνώρισε ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη τα ρωσικά συμφέροντα στην επίλυση περιφερειακών κρίσεων, όπως αυτή στη Συρία.
Η Ρωσία έχει ως αρχή να τάσσεται πάντα κατηγορηματικά εναντίον οποιωνδήποτε αποπειρών για αντισυνταγματικές ενέργειες, δήλωσε ο Πούτιν και απευθυνόμενος στον Ερντογάν συμπλήρωσε: "Εκφράζω την ελπίδα ότι υπό την ηγεσία σας ο τουρκικός λαός θα αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα και ότι θα αποκατασταθούν η τάξη και η συνταγματική νομιμότητα".
Ήταν η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στο εξωτερικό μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και η πρώτη συνάντηση μετά την κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους από τουρκικό μαχητικό τον περασμένο Νοέμβριο στη Συρία.
Καλωσορίζοντας τον Ερντογάν στο παλάτι Κονσταντινόφσκι, στα περίχωρα της Αγίας Πετρούπολης, ο Πούτιν δήλωσε έτοιμος για βελτίωση των διμερών σχέσεων, οι οποίες -όπως είπε- έπεσαν από ένα ιστορικά υψηλό σημείο σ' ένα πολύ χαμηλό επίπεδο και σημείωσε ότι η επίσκεψη έγινε "παρά την πραγματικά περίπλοκη εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Τουρκία".
Ο Ερντογάν είπε πως η Τουρκία εισέρχεται σε μια "πολύ διαφορετική περίοδο" στις σχέσεις της με τη Ρωσία και πως η αλληλεγγύη ανάμεσα στις δύο χώρες θα βοηθήσει στην επίλυση περιφερειακών προβλημάτων. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου το απόγευμα, μετά τη συνάντηση των δυο αντιπροσωπειών, Πούτιν και Ερντογάν έκαναν λόγο για "δημιουργικές" συζητήσεις και δήλωσαν ότι επρόκειτο να ακολουθήσει μια κατ' ιδίαν συνομιλία τους για τη συριακή κρίση."Νομίζω ότι είναι εφικτό να ευθυγραμμιστούν οι απόψεις και οι προσεγγίσεις μας" είπε ο Πούτιν.
Οι δύο ηγέτες έδωσαν έμφαση στη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, με τον Ταγίπ Ερντογάν να δηλώνει ότι θα δοθεί στη Ρωσία καθεστώς στρατηγικού επενδυτή στο πυρηνικό εργοστάσιο του Ακούγιου, θα επανεξεταστεί το σχέδιο του αγωγού Turkish Stream και θα ενισχυθεί η συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία. Ο Πούτιν είπε ότι η Μόσχα αποδίδει μεγάλη σημασία στη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, ενώ αναφέρθηκε σε σταδιακή αποκατάσταση του τουριστικού ρεύματος προς την Τουρκία αλλά και στην είσοδο τουρκικών κατασκευαστικών εταιρειών στη Ρωσία.
Τουρκικές βολές κατά ΗΠΑ
Η επίσκεψη Ερντογάν στη Ρωσία συνδυάστηκε με νέα προειδοποίηση της Άγκυρας στην Ουάσιγκτον για την έκδοση στην Τουρκία του Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει στην Πενσυλβάνια. "Αν ο Γκιουλέν δεν εκδοθεί, οι ΗΠΑ θα θυσιάσουν τις (διμερείς) σχέσεις λόγω του τρομοκράτη αυτού" δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ. Υπογραμμίζοντας ότι κορυφώνονται τα αντιαμερικανικά αισθήματα στον τουρκικό λαό, ο Μποζντάγ είπε ότι "εναπόκειται στην αμερικανική πλευρά να εμποδίσει τη μετατροπή αυτού του αισθήματος σε μίσος", ενώ σημείωσε ότι "εφεξής ο Γκιουλέν έχει χάσει τον χαρακτήρα της μαριονέτας, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί πλέον από τις ΗΠΑ ή κάποια άλλη χώρα".
Παράλληλα ο Τούρκος υπουργός ανέφερε ότι 16.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί επισήμως και έχουν τεθεί υπό κράτηση στην Τουρκία σε σχέση με το αποτυχημένο πραξικόπημα, ενώ ακόμη 6.000 κρατούμενοι εξετάζονται και άλλοι 7.668 άνθρωποι τελούν υπό έρευνα.
Απαιτήσεις και από την Ε.Ε.
Την ίδια ώρα κλιμακώνονται οι εκβιασμοί της Άγκυρας στην Ευρώπη με μοχλό το προσφυγικό. Ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ δήλωσε ότι η χώρα του θα σταματήσει να εφαρμόζει τη σχετική συμφωνία αν η Ε.Ε. δεν ανακοινώσει μια ξεκάθαρη ημερομηνία για την κατάργηση της βίζας που απαιτείται για τα ταξίδια των Τούρκων πολιτών στην Ευρώπη. Ο Τσελίκ υποστήριξε ότι η ευρωπαϊκή απαίτηση για αλλαγή της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας της Τουρκίας σημαίνει ότι τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια της ίδιας της Ευρώπης.
Μετά την αυστριακή κυβέρνηση, ζήτημα διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας - Ε.Ε. έθεσε χθες και το κυβερνών κόμμα της Δανίας. "Ξεπεράσθηκε η κόκκινη γραμμή αυτού που θα έπρεπε να είναι το ελάχιστο για μια υποψήφια για ένταξη στην Ε.Ε. χώρα" δήλωσε ο εκπρόσωπος του Φιλελεύθερου Κόμματος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής Μίχαελ Όστρουπ Γένσεν."Αυτό θα έπρεπε να οδηγήσει όχι μόνο σε μια διακοπή των διαπραγματεύσεων, αλλά στον οριστικό τερματισμό τους και στη διαγραφή της Τουρκίας από τον κατάλογο των υποψήφιων χωρών" συμπλήρωσε ο Δανός αξιωματούχος.