Με μεγάλη συμμετοχή ψηφοφόρων πραγματοποιήθηκαν χθες οι προκριματικές εκλογές για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών και των Δημοκρατικών, με τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Μπέρνι Σάντερς να προβάλλουν ως τα αδιαφιλονίκητα φαβορί. Την προεκλογική καμπάνια περιπλέκουν πάντως τόσο τα σενάρια για αυτόνομη κάθοδο του πρώην δημάρχου της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ όσο και η επίσημη έρευνα που άρχισε το FBI για την ηλεκτρονική αλληλογραφία της Χίλαρι Κλίντον.
Μετά την Αϊόβα, το Νιού Χαμσάιρ αποτελεί τη δεύτερη αμερικανική πολιτεία που ψηφίζει για τους υποψήφιους των δύο κομμάτων στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. H μικρή και αραιοκατοικημένη πολιτεία θεωρείται ενδεικτική των εκλογικών τάσεων και συχνά δημιουργεί πρόωρα μια δυναμική που υποχρεώνει τους ασθενέστερους υποψηφίους να αποχωρήσουν από την κούρσα.
Ως γερουσιαστής που εκλέγεται στο γειτονικό Βερμόντ, ο Μπέρνι Σάντερς προηγείται με άνεση στις δημοσκοπήσεις, με την τελευταία από αυτές -για λογαριασμό του CNN- να του δίνει προβάδισμα 27 ποσοστιαίων μονάδων έναντι της πρώην υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον. Τη θέση της Κλίντον επιδείνωσε χθες η ανακοίνωση του FBI ότι ξεκινά επίσημη έρευνα για τη γνωστή υπόθεση της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της.
Στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων, ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζεται να προηγείται με άνεση του γερουσιαστή της Φλόριντα Μάρκο Ρούμπιο. Ο γερουσιαστής του Τέξας Τεντ Κρουζ, που ήρθε πρώτος στην Αϊόβα, εμφανίζεται να καταλαμβάνει την τρίτη θέση. Η προεκλογική καμπάνια στη συντηρητική παράταξη έπεσε χθες σε νέα ναδίρ, με τον Τραμπ να δηλώνει έτοιμος να επαναφέρει τα βασανιστήρια ως ανακριτικές μεθόδους και να υπόσχεται "πράγματα πέρα από τον εικονικό πνιγμό" και "μια κόλαση από πολύ χειρότερα". Επέκρινε μάλιστα τον Κρουζ επειδή, όπως είπε, αρνείται να τοποθετηθεί για τους εικονικούς πνιγμούς, ενώ επικρότησε ανοιχτά όταν υποστηρικτής του στο ακροατήριο χαρακτήρισε τον Κρουζ "κότα".
Το έλλειμα σοβαρότητας και η αδυναμία των Ρεπουμπλικανών να καταλήξουν σε αξιόπιστο υποψήφιο εξηγεί, εν μέρει, και τα σενάρια που φέρνουν τον πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης και γνωστό συντηρητικό Μάικλ Μπλούμπεργκ να εξετάζει την πιθανότητα να κατέβει ως "ανεξάρτητος" στις προεδρικές εκλογές. Τα σενάρια επανέφεραν χθες δημοσιεύματα τόσο της "New York Times" όσο και της "Financial Times". Σύμφωνα με αυτά, ο 73χρονος δισεκατομμυριούχος έχει δώσει ήδη εντολές στους συμβούλους του να καταρτίσουν τα σχέδια για να ξεκινήσει την προεκλογική εκστρατεία του στις αρχές Μαρτίου.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΡΙΚΚΑΣ