Live τώρα    
Nέος πονοκέφαλος για τις Βρυξέλλες η Πολωνία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Nέος πονοκέφαλος για τις Βρυξέλλες η Πολωνία

"Πολωνία" λέγεται ο νέος πονοκέφαλος των Βρυξελλών, που τρέχουν να προλάβουν πιθανή επανάληψη του ουγγρικού σεναρίου στη Βαρσοβία με αυταρχικής νοοτροπίας νομοθετικές παρεμβάσεις από τη νέα λαϊκίστικη δεξιά κυβέρνηση της χώρας. Με νωπές ακόμα τις μνήμες των νόμων του Όρμπαν στην Ουγγαρία και ενώ η κυβέρνηση της Πολωνίδας πρωθυπουργού Μπεάτα Σίντλο έχει βαλθεί να "μαντρώσει" το ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο και τα δημόσια ΜΜΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φάνηκε να αντιδρά με σπουδή στις πολωνικές ενέργειες, εξαγγέλλοντας χθες την έναρξη επίσημης "διαδικασίας ελέγχου" της κυβέρνησης της Βαρσοβίας όσον αφορά την αποκαλούμενη "μεταρρύθμιση" του συνταγματικού δικαστηρίου και το κατά πόσον η ενέργεια αυτή συνιστά παραβίαση των κανονισμών της Ε.Ε. σχετικά με το κράτος δικαίου. Είχε προηγηθεί το βράδυ της Τρίτης τηλεφωνική συνομιλία 45 λεπτών του Γιούνκερ με την πρωθυπουργό Σίντλο σχετικά με το θέμα.

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Φρανς Τίμερμαν διευκρινίζοντας πως οι Βρυξέλλες θα εξετάσουν παράλληλα και "τις ανησυχίες που εκφράζονται" για τα μέτρα της κυβέρνησης της Βαρσοβίας με στόχο να ενισχύσει τον έλεγχό της επί της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

"Αυτό δεν έχει καμία σχέση με την εσωτερική πολιτική κατάσταση στη χώρα, είναι απλώς η ευθύνη που έχουμε με βάση τις Συνθήκες να διερευνήσουμε τα μέτρα που λαμβάνονται. Η εσωτερική πολιτική της Πολωνίας δεν με αφορά, δεν ξέρω τίποτα γι' αυτήν και δεν θέλω να μάθω", τόνισε χαρακτηριστικά ο Τίμερμαν προσπαθώντας να προλάβει πιθανή αρνητική κριτική. Μάλιστα ο Τίμερμανς "προσφέρθηκε" να μεταβεί ο ίδιος στη Βαρσοβία προκειμένου να ξεκινήσει με την κυβέρνηση της χώρας ένας "δομημένος διάλογος με λογικό και ήρεμο τρόπο" όσον αφορά το κράτος δικαίου και τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή της Πολωνίας στην Ε.Ε. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος διευκρίνισε ότι θέλει από τη Βαρσοβία να εξηγήσει γιατί δεν εφαρμόστηκαν δύο αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου και γιατί οι θητείες του προέδρου και του αντιπροέδρου του συντομεύτηκαν.

Πάντως, στη Βαρσοβία η αντίληψη των πραγμάτων είναι εντελώς διαφορετική και ο Πολωνός υφυπουργός Εξωτερικών Κόνραντ Σιμάνσκι διαμήνυσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή "διατρέχει τον κίνδυνο να συνταχθεί με τη μια πλευρά στον πολιτικό διάλογο που διεξάγεται στην Πολωνία, κάτι που δεν έχει προηγούμενο".

«Έχω την εντύπωση ότι η Επιτροπή κινδυνεύει να επιλέξει πλευρά και να διαδραματίσει ρόλο στην πολιτική διένεξη εντός της Πολωνίας», είπε χαρακτηριστικά ο Σιμάνσκι μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο ίδιος πάντως αποπειράθηκε να υποβαθμίσει τη διένεξη διαβεβαιώνοντας ότι η Βαρσοβία είναι έτοιμη να συνεχίσει τον διάλογο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ότι η κατάσταση θα διευθετηθεί.

Υπενθυμίζεται ότι το πλαίσιο της εποπτείας για την τήρηση του κράτους δικαίου από τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. υιοθετήθηκε το 2014 με στόχο να αντιμετωπίζονται μέσω αυτού «συστημικές απειλές» για τις αξίες τής Ε.Ε.

Ν. ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0