Ξεκάθαρο μήνυμα προς την κοινότητα των κληρικών έστειλε χθες ο Πάπας Φραγκίσκος λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η Εκκλησία δεν πρέπει να έχει την έμμονη ιδέα της εξουσίας». Η δήλωση του Ποντίφηκα έγινε στη διάρκεια του κηρύγματος που εκφώνησε στην εκκλησία της Φλωρεντίας Σάντα Μαρία Ντελ Φιόρε ενώπιον εκατοντάδων μελών της Συνέλευσης Καθολικών Επισκόπων της Ιταλίας.
«Η ανθρωπότητα για τον χριστιανό σημαίνει να είσαι πάντα προτεταμένος προς τους άλλους, δεν συνάδει με τον ναρκισσισμό και δεν χαρακτηρίζεται από αυτοαναφορές» τόνισε ο Πάπας, σύμφωνα με τον οποίο «η εμμονή στη διατήρηση της προσωπικής δόξας και της προσωπικής επιρροής δεν πρέπει να αφορά τους χριστιανούς». Το μήνυμα του Μάριο Χόρχε Μπεργκόλιο είναι σαφές: «Όταν η καρδιά μας είναι γεμάτη μόνον από τον ίδιο μας τον εαυτό, δεν υπάρχει πλέον χώρος για τον Θεό».
Σε επίσκεψή του στην πόλη του Πράτο, γνωστή για την υφαντουργική παραγωγή της, στην περιφέρεια της γραφικής Τοσκάνης, ο Φραγκίσκος στιγμάτισε την «τραγωδία της εργατικής εκμετάλλευσης» κάνοντας αναφορά στον άδικο χαμό επτά Κινέζων μεταναστών, πριν από δύο χρόνια, οι οποίοι εργάζονταν σε βιοτεχνία της περιοχής που καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά.
«Η ζωή κάθε ανθρώπινης κοινότητας απαιτεί να καταπολεμηθεί σε βάθος ο καρκίνος της διαφθοράς, ο καρκίνος της ανθρώπινης και εργασιακής εκμετάλλευσης, το δηλητήριο της παρανομίας. Δεν πρέπει να κουραστούμε ποτέ να παλεύουμε για την αλήθεια και τη δικαιοσύνη» τόνισε με έμφαση ο Αργεντινός Πάπας μιλώντας ενώπιον δεκάδων χιλιάδων πολιτών του Πράτο.