Live τώρα    
Ολάντ: Πάμε μπροστά με "μεταρρυθμίσεις"...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ολάντ: Πάμε μπροστά με "μεταρρυθμίσεις"...

Επίδειξη αποφασιστικότητας και ηγετικής πυγμής έκανε χτες ο Φρανσουά Ολάντ μετά τις εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο της 14ης Ιουλίου, ξεκαθαρίζοντας πως θα συνεχίσει χωρίς καθυστέρηση τις "μεταρρυθμίσεις" έως το 2017 και πως, στην ανάγκη, θα πάρει ο ίδιος αποφάσεις χωρίς να περιμένει τις "ατέρμονες" διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.

«Η σφραγίδα που θέλω να αφήσω στο τέλος της θητείας μου είναι ότι δεν χάθηκε ούτε λεπτό για τις μεταρρυθμίσεις» είπε ο Γάλλος πρόεδρος απαντώντας σε ερωτήματα δημοσιογράφων στην καθιερωμένη συνέντευξή του μετά τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στο Παρίσι. Το Σύμφωνο Ευθύνης με τις επιχειρήσεις, το οποίο έχει στόχο τη μείωση του "εργατικού κόστους", παραμένει για τον Ολάντ προτεραιότητα για το 2014 ως βασική "μεταρρύθμιση" της οικονομίας.

Στην παρατήρηση ότι ο κοινωνικός διάλογος είναι συχνά δύσκολος εξαιτίας των εμποδίων που προβάλλουν η εργοδοσία ή τα συνδικάτα, ο Γάλλος πρόεδρος για πρώτη φορά διεμήνυσε ότι προτίθεται να πάρει αποφάσεις ακόμα και εάν δεν έχει επιτευχθεί συναίνεση. "Αποφασίζω γιατί ξέρω ότι η αναμονή είναι πάρα πολύ μεγάλη" είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τις προτεραιότητες της προεδρίας του κατ' έτος, ο Γάλλος πρόεδρος εξήγησε ότι το 2014 θα προωθηθεί το Σύμφωνο Ευθύνης με τις επιχειρήσεις, το 2015 θα προωθηθεί η μεταρρύθμιση στην υγεία και την κοινωνική ασφάλιση και η ένταξη της ψηφιακής τεχνολογίας στην Παιδεία, ενώ το 2016 θα είναι η χρονιά του "εθελοντισμού και της συμμετοχής στην κοινωνία των πολιτών".

Στον τομέα των κοινωνικών μεταρρυθμίσεων, ο Ολάντ επανέλαβε ότι είναι υπέρ της παραχώρησης δικαιώματος ψήφου στους αλλοδαπούς στις τοπικές εκλογές, πρόκειται όμως για συνταγματική αλλαγή για την οποία απαιτούνται τα 3/5 των ψήφων στο Κοινοβούλιο. Σχετικά με την Ευρώπη, ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε πόσο «υπερβολικά σκληρά» ήταν τα μέτρα λιτότητας για πολλές χώρες που σήμερα είναι σίγουρα πιο ανταγωνιστικές, με αντάλλαγμα ωστόσο όπως είπε, την έλλειψη ανάπτυξης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0