Έχει δημιουργηθεί θέμα με τη συμμετοχή του Νικ Καλάθη στο "Ευρωμπάσκετ", μετά την απόφαση της ΕΟΚ να "κόβονται" απ' τον Τρινκιέρι όσοι παίκτες δεν είναι παρόντες από την πρώτη μέρα της προετοιμασίας. "Δυστυχώς η συνεννόηση με τον Καλάθη είναι δύσκολη. Δεν μπορούν να τον βρουν ούτε οι προπονητές ούτε οι συμπαίκτες του. Δεν απαντάει σε κανέναν στο κινητό του. Από όσο ξέρω μίλησε με τον Τρινκιέρι και έβαλε κάποιες προϋποθέσεις για να παίξει στην Εθνική που μαθηματικά τον οδηγούν εκτός ομάδας" είπε ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Γιώργος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στον "103,3", και συνέχισε:
"Δεν είναι δυνατόν να αρχίσει ο κάθε παίκτης τα ίδια και τα ίδια. Να 'ρθω στις 7, στις 10 και όλη η ομάδα να περιμένει να έρθει ο τελευταίος. Δεν γίνεται οι συνεπείς να πληρώνουν την ασυνέπεια των άλλων. Η ασυνέπεια δεν πρέπει να επιβραβεύεται. Πρέπει να επιβραβεύονται οι συνεπείς, αυτοί που έχουν το αίσθημα ευθύνης".
Από την πλευρά του, ο Καλάθης υποστηρίζει: "Αυτό που είπα στον κόουτς είναι ότι μπορώ να έρθω στις 27 Ιουλίου και όχι στις 24 Ιουλίου, για έναν πολύ απλό λόγο. Στις 26 Ιουλίου είναι η καταληκτική προθεσμία που υπάρχει στο συμβόλαιό μου με την Λοκομοτίβ Κούμπαν, για το buy out για να πάω στο ΝΒΑ. Αν δηλαδή είμαι στις 24 Ιουλίου στην Αθήνα και κάποια ομάδα του ΝΒΑ καταθέσει τα χρήματα για το buy out, τότε θα πρέπει να επιστρέψω πάλι στην Αμερική. Αν δεν μπορείτε να περιμένετε για τρεις μέρες έναν παίκτη που είναι συνεπέστατος εδώ και πέντε χρόνια, τότε αυτό είναι λυπηρό".