Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
12.6°C18.2°C
3 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.6°C18.0°C
2 BF 60%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C17.0°C
4 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.4°C16.8°C
4 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
8 °C
7.9°C12.3°C
0 BF 100%
Σκάκι / Ο αμυντικός Πραγκνανάντα και η επιθετική Βαϊσάλι 
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σκάκι / Ο αμυντικός Πραγκνανάντα και η επιθετική Βαϊσάλι 

1343305Praggnanandhaa_Vaishali.png
Ο 18χρονος Πραγκνανάντα και η 22χρονη Βαϊσάλι (μοναδική περίπτωση αδελφού και αδελφής με τίτλο γκραν μετρ) θα αγωνιστούν στον κορυφαίο προκριματικό κύκλο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος. Πηγή φωτογραφίας: ChessBase India

Τον Απρίλιο θα πραγματοποιηθούν στον Καναδά το Τουρνουά Υποψηφίων για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και το Τουρνουά Υποψηφίων για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Γυναικών. Οι δύο διοργανώσεις παρουσιάζουν πρόσθετο ενδιαφέρον λόγω της συμμετοχής του 18χρονου Πραγκνανάντα στους άνδρες και της 22χρονης Βαϊσάλι στις γυναίκες. Πρόκειται για δύο αδέλφια από την Ινδία με τον υψηλότερο σκακιστικό τίτλο στον κόσμο (μοναδική περίπτωση αδελφού και αδελφής GM), τα οποία, μαζί με τον 29χρονο Βιντίτ, θα εκπροσωπήσουν την Ινδία στον υψηλότερο προκριματικό κύκλο της Παγκόσμιας Σκακιστικής Ομοσπονδίας.

Τα δύο αδέλφια έχουν πολλά κοινά, καθώς και σημαντικές διαφορές. Ο περισσότερο προβεβλημένος Πραγκνανάντα χαρακτηρίζεται ως εξωστρεφής, κοινωνικός και εκδηλωτικός. Η Βαϊσάλι ως εσωστρεφής, ήσυχη και επιρρεπής στην υπερβολική σκέψη. Εντελώς ξεχωριστό είναι και το στιλ παιχνιδιού τους. Ο 18χρονος έχει δείξει απίστευτες αμυντικές ικανότητες, ενώ η 22χρονη είναι το είδος του επίμονου επιθετικού που επιλέγει βαριάντες διαφορετικές από εκείνες που προτείνουν οι μηχανές, που θυσιάζει κομμάτια και δημιουργεί ιστό τακτικής πολυπλοκότητας, ο οποίος μπορεί να πνίξει τον αντίπαλο.

«Αδελφή του ταλαντούχου»

Η Βαϊσάλι, γεννημένη στις 21 Ιουνίου 2001, έδειξε από μικρή έφεση προς το σκάκι και ξεχώρισε για την υπομονή και την προσήλωση στο παιχνίδι. Το θέαμα του μικρού κοριτσιού που κάθεται ακίνητο για πέντε ώρες κοιτάζοντας τη σκακιέρα δεν το συναντάμε συχνά. Υπομονετική, αλλά και αποτελεσματική σε πίεση χρόνου. «Η κατανόησή της για το σκάκι ήταν εξαιρετική. Σε ηλικία 7 ετών είχε την ωριμότητα μιας 15χρονης» είχε δηλώσει ο προπονητής της, προβλέποντας ένα λαμπρό μέλλον.

Ο Πραγκνανάντα ήρθε στον κόσμο στις 10 Αυγούστου 2005. Και εκείνος έδειξε από νωρίς το σκακιστικό του ταλέντο. Αν και κατά τέσσερα χρόνια μικρότερος, έφτασε γρήγορα την αδελφή του και την ξεπέρασε. Σε ηλικία 10 ετών έγινε ο νεότερος διεθνής μετρ στον κόσμο! Οι δημοσιογράφοι ακολουθούν τον μικρό και ρωτάνε τα μέλη της οικογένειάς του πώς αισθάνονται για τον ανατέλλοντα αστέρα. Η 14χρονη τότε Βαϊσάλι βλέπει πως γίνεται ευρέως γνωστή όχι ως πολλά υποσχόμενη σκακίστρια, αλλά ως αδελφή του μεγάλου ταλέντου. Ήταν κάτι, όπως λέει, που δυσκολευόταν να διαχειριστεί.

Η πορεία των δύο αδελφών κατά τα πρώτα χρόνια αποτυπώνεται ανάγλυφα στις εμφανίσεις τους στην Κρήτη. Τον Απρίλιο του 2018 ο 12χρονος τότε Πραγκνανάντα επιτυγχάνει στο 4ο Fischer Memorial τη 2η νόρμα GM! Την επόμενη χρονιά αγωνίζεται η αδελφή του σε τρία τουρνουά (Ηράκλειο, Ανώγεια και Άγιο Νικόλαο) χωρίς επιτυχία. Η Βαϊσάλι δεν θα αργήσει να αποδεχθεί αυτή την κατάσταση. Παύει να νιώθει τη σκιά του αδελφού της στο παιχνίδι της και, δουλεύοντας σκληρά, βελτιώνεται και φέρνει συνεχώς καλύτερα αποτελέσματα. Τον Απρίλιο του 2022 επαναλαμβάνει στο 8ο Fischer Memorial, στο Ηράκλειο, την επιτυχία του αδελφού της, σημειώνοντας και εκείνη τη 2η νόρμα GM! Όπως λέει ο διοργανωτής Κώστας Κλώκας: «Η διαφορά στη δυναμικότητά της μετά από τρία χρόνια ήταν εμφανής: πολύ μεγαλύτερη συγκέντρωση, ψυχραιμία στα δύσκολα σημεία της παρτίδας και φυσικά άρτια τεχνική και ικανότητα στο οξύ παιχνίδι». Ο Κώστας μιλάει με θαυμασμό και για το παιχνίδι του Πραγκνανάντα, αλλά κυρίως για τους χαρακτήρες και τη συμπεριφορά των δύο παιδιών, καθώς και της μητέρας τους που τα συνοδεύει πάντα: «Από το σύνολο των ξένων παικτών που έχουμε φιλοξενήσει σε αυτά τα τελευταία 12 χρόνια, στα 21 κλειστά και 46 όπεν τουρνουά σε Ηράκλειο, Ανώγεια, Χερσόνησο και Άγιο Νικόλαο, η οικογένεια αυτή στο σύνολό της μας έχει εντυπωσιάσει περισσότερο από κάθε άλλη αναφορικά με το ήθος, την ευγένεια, την καλοσύνη και την ταπεινότητά της».

Στο κράμα ανταγωνισμού και αγάπης των δύο αδελφών κερδίζει την πρώτη θέση η αγάπη. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα εκτιμήσουν και οι δύο το πολύτιμο δώρο της παρουσίας στο ίδιο σπίτι ανθρώπων με το ίδιο πάθος για σκάκι και με ποικίλες σκακιστικές ιδέες. Τον περασμένο Οκτώβριο τα δύο αδέλφια ενίσχυσαν τις εθνικές ομάδες της Ινδίας στους Ασιατικούς Αγώνες. Στο ματς γυναικών με την Κίνα η Βαϊσάλι ηττάται από την Ταν Ζονγκί και, με τις ισοπαλίες των άλλων σκακιστριών, η Ινδία χάνει. Απογοητευμένη, καλεί τον αδελφό της σε περίπατο, όπου του αποκαλύπτει ότι επιθυμεί να ματαιώσει τη συμμετοχή της στο επόμενο τουρνουά, το Qatar Masters. Ο Πραγκνανάντα καταφέρνει να τη μεταπείσει, αλλά κυρίως να της αναπτερώσει το ηθικό. Η 22χρονη Ινδή ολοκληρώνει τους αγώνες της επιτυγχάνοντας την 3η νόρμα GM!

Ο πατέρας Ραμεσμπάμπου προγραμματίζει τους αγώνες των παιδιών και η μητέρα τους Ναγκαλακσμί τα συνοδεύει. Τα πρώτα χρόνια για τη συμμετοχή τους σε αγώνες στο εξωτερικό χρειάζονται χρήματα που η οικογένεια δυσκολεύεται να συγκεντρώσει. Με τις συνεχείς επιτυχίες έρχονται και οι πόροι. Για τη συμμετοχή των δύο αδελφών καθώς και του Βιντίτ στα Τουρνουά Υποψηφίων η Σκακιστική Ομοσπονδία της Ινδίας θα διαθέσει 240.000 δολάρια, τα οποία θα καλύψουν το προπονητικό στάδιο, τα έξοδα ταξιδιού, καθώς και υλικοτεχνικές απαιτήσεις.

Ενα μικρό δείγμα γραφής από το παιχνίδι της 22χρονης Ινδής επί μίας πρώην παγκόσμιας πρωταθλήτριας στο σχετικά πρόσφατο FIDE Grand Swiss Women:

Μαρίγια Μουζιτσούκ (Ουκρανία, 2519) - Βαϊσάλι (Ινδία, 2448) [B 31]

1.ε4 γ5 2.Ιζ3 Ιγ6 3.Αβ5 η6 4.Αxγ6 βxγ6 5.0-0 Αη7 6.Πε1 Βγ7 7.γ3 δ6 8.θ3 Ιζ6 9.δ4 γxδ4 10.γxδ4 0-0 11.Ιγ3 γ5 12.ε5 δxε5 13.δxε5 Πδ8 14.Βα4 Ιθ5 15.Βθ4 Αβ7 16.ε6 ζ5 17.Αη5

Διάγραμμα σκάκι

17...Αxζ3 18.ηxζ3 Ββ7 19.Ιε2 Βxζ3 20.Αxε7 Πδ2 21.Αxγ5 Πxε2 22.Βγ4 Ιη3 23.ε7+ Ρθ8 και τα λευκά δεν θα αποφύγουν το ματ 0-1.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νέα πρόσωπα διακρίνονται στα Κλειστά Πρωταθλήματα Ελλάδας Ανδρών και Γυναικών. Στους πέντε πρώτους γύρους ο 19χρονος Πατρελάκης (4ος στην αρχική κατάταξη των ΕΛΟ) συγκέντρωνε 5 βαθμούς και στις σκακίστριες η 27χρονη Αμοιρίδου (7η) και η 29χρονη Ανδρώνη (5η) από 4 βαθμούς.

Δυναμικό ξεκίνημα του 22χρονου Ευγένιου Ιωαννίδη με 4 νίκες στο πολύ δυνατό Elllobregat Open Chess της Βαρκελώνης (210 παίκτες από 47 χώρες, εκ των οποίων 41 γκραν μετρ).

Ο Φαμπιάνο Καρουάνα κατέκτησε την πρώτη θέση στο Sinquefield Cup που έγινε στο Σεν Λούις των ΗΠΑ (αήττητος με 3 νίκες και 5 ισοπαλίες), καθώς και την πρώτη θέση στη συγκεντρωτική βαθμολογία του Grand Chess Tour 2023.

Ο Αναστάσιος Παυλίδης αναδείχθηκε νικητής στο Πρωτάθλημα Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας 2023, συγκεντρώνοντας 7 βαθμούς σε 9 παρτίδες. Στη δεύτερη θέση ισοβάθμησαν με 6,5 οι Ι. Τετεπουλίδης, Γ. Καλογριδάκης και Κ. Παυλίδου (πρώτη σκακίστρια).

Υψηλή απόδοση (2946!) από τον 20χρονο Χανς Νίμαν στο παραδοσιακό Τουρνουά Ειρήνης του Ζάγκρεμπ. Τερμάτισε πρώτος και αήττητος με 7 νίκες και 2 ισοπαλίες, τρεις βαθμούς μπροστά από τους παίκτες που βρέθηκαν στη δεύτερη θέση.

Ο Σ.Ο. Πάφου πρώτευσε στο Παγκύπριο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα που έγινε στη Λάρνακα με συμμετοχή 7 εξαμελών ομάδων και χρόνο σκέψης 10 λεπτά συν 3 δευτερόλεπτα για κάθε κίνηση (ράπιντ). Στη δεύτερη θέση ο Σ.Ο. Κάισσα και στην τρίτη ο Σ.Ο. Λάρνακας. Απόλυτο σκορ στην πρώτη σκακιέρα είχε ο Ελλαδίτης Αλ. Παπασημακόπουλος.

Μεγάλη ελληνική αποστολή από 15 σκακιστές και σκακίστριες, εκ των οποίων αρκετά παιδιά, στο Όπεν των Σκοπίων (6-12/12/23).

Σήμερα πραγματοποιείται σε 16 πόλεις το Πανελλήνιο Κύπελλο Λύσης Σκακιστικών Προβλημάτων (www.kallitexniko-skaki.blogspot.gr).

Η τελική φάση του 15ου Πανελλήνιου Ομαδικού Πρωταθλήματος Παίδων-Κορασίδων θα διεξαχθεί από 14 έως 17 Δεκεμβρίου στην Καβάλα (www.chessfed.gr).

Επιμέλεια: Κοσμάς Κέφαλος

[email protected]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL