Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.9°C20.9°C
2 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.9°C19.5°C
2 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
15.5°C19.3°C
1 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.6°C
2 BF 51%
Θαύμα! / Θαύμα!: Αύξηση των επικουρικών συντάξεων 30% υπόσχεται ο φιλικός Τύπος της Ν.Δ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θαύμα! / Θαύμα!: Αύξηση των επικουρικών συντάξεων 30% υπόσχεται ο φιλικός Τύπος της Ν.Δ.

Σε γενική επιστράτευση κάλεσαν τον φιλικό τους Τύπο η Νέα Δημοκρατία και ο Κυρ. Μητσοτάκης για να συσκοτιστούν τα σοβαρά και καθοριστικά αναπάντητα ερωτήματα για την τύχη των συντάξεων εκατομμυρίων εργαζομένων και συνταξιούχων που κινδυνεύουν με δραματικές μειώσεις στην περίπτωση που εφαρμοστεί το ομολογημένο πλέον με κάθε επισημότητα σχέδιο της Ν.Δ. για ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης.

Οι εφημερίδες που πρόσκεινται στον Κυρ. Μητσοτάκη και τη Ν.Δ. αποφεύγουν να απαντήσουν έστω και σε ένα ερώτημα από όσα έχει θέσει από την περασμένη Τετάρτη με διαδοχικά και αποκαλυπτικά δημοσιεύματα η "Αυγή", όπως π.χ. πώς και με ποιους πόρους θα καλυφθεί το κόστος μετάβασης στο νέο σύστημα, που υπολογίζεται στα 55 δισ. ευρώ. Αντ' αυτού περιορίζονται στην αναπαραγωγή των ήδη γνωστών επιχειρημάτων, δηλαδή συνεχίζουν να "πετάνε την μπάλα στην εξέδρα", υποσχόμενες μάλιστα ότι οι (επικουρικές) συντάξεις θα αυξηθούν - με το σύστημα της Ν.Δ. - κατά 30%!

Επαγγελματικό ταμείο (ιδιωτικό) και το ΕΤΕΑΕΠ!

Πώς τώρα, το κόμμα που είχε συμφωνήσει το 2014 (μέιλ Χαρδούβελη) στην καθιέρωση "ρήτρας μηδενικού ελλείμματος" στις επικουρικές, δηλαδή ακόμα και στον μηδενισμό τους (!) αν τα ταμεία δεν σημείωναν ανά τρίμηνο πλεονάσματα, να υπόσχεται τώρα αύξηση των επικουρικών συντάξεων αυτό μόνο ο "Ελεύθερος Τύπος" (και ο κ. Πέτσας) το γνωρίζει!

Τι μας λέει ο "Ελ.Τύπος": "Αν η Ν.Δ. έρθει ως κυβέρνηση και ψηφίσει τον νόμο το 2020, τότε οι αλλαγές θα ισχύσουν για όσους από την ημερομηνία ισχύος του νόμου προσληφθούν και ασφαλιστούν". Αυτό το εμπεδώσαμε, αλλά, όταν το έγραψε η "Αυγή" την περασμένη Τετάρτη, ότι δηλαδή από το 2021 όλοι οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας (και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες) θα μπαίνουν υποχρεωτικά στην ιδιωτική επικουρική ασφάλιση,στη Ν.Δ. αντιδρούσαν.

Και συνεχίζει ο "Ε.Τ.": "Οι επιλογές του δεν θα είναι μόνο για επικουρική από τον δημόσιο φορέα επαγγελματικής ασφάλισης (!), εν προκειμένω από το ΕΤΕΑΕΠ (σ.σ.: ο οποίος σύμφωνα με τον "Ε.Τ." ιδιωτικοποιείται, γίνεται επαγγελματικό ταμείο), αλλά και από άλλα επαγγελματικά επικουρικά ταμεία που θα λειτουργούν από ασφαλιστικές εταιρείες τραπεζών ή ακόμα και από επαγγελματικά ταμεία σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες, -πλην της Ελλάδας- με δέλεαρ τις καλύτερες αποδόσεις των επενδεδυμένων εισφορών, γεγονός που θα ανοίξει τον ανταγωνισμό και για καλύτερες επικουρικές συντάξεις"...

55 δισ. ή 90 εκατ. ευρώ;

Σύμφωνα με τον "Ε.Τ.", το σχέδιο (της Ν.Δ.) προβλέπει "ένα μεταβατικό στάδιο ώστε οι απώλειες των εισφορών, που από το αναδιανεμητικό θα πάνε στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα επικουρικής ασφάλισης, να μην επιφέρουν μειώσεις στις συντάξεις των παλαιότερων ασφαλισμένων. Σύμφωνα με τις προβολές που έχουν γίνει από στελέχη του οικονομικού επιτελείου της Ν.Δ. το πρόβλημα της χρηματοδότησης θα εμφανιστεί από το 2025 και μετά με ένα ποσό της τάξης των 90 εκατ. ευρώ! Το ποσό αυτό εκτιμάται, όπως, μπορεί να αναπληρωθεί από την εισροή πόρων από τις εισφορές των σημερινών ασφαλισμένων μέσω της αύξησης των αποδοχών. Ενώ δεν αποκλείεται και η θέσπιση κρατικής χρηματοδότησης σε περίπτωση ελλειμμάτων"!

Δηλαδή ο "Ε.Τ." μας λέει ότι το κόστος μετάβασης από το ισχύον σύστημα στο νέο, το ιδιωτικό, από 55 δισ. περιορίζεται στα 90 εκατ. ευρώ τον χρόνο!!!

10 ευρώ παραπάνω επικουρική!

"...Η διαφορά είναι ότι από σύστημα νοητής κεφαλαιοποίησης, που είναι η επικουρική ασφάλιση μετά τον Νόμο Κατρούγκαλου, μετατρέπεται με το σχέδιο της Ν.Δ. σε αμιγώς κεφαλαιοποιητικό σύστημα με τις ίδιες εισφορές... Με το σχέδιο της Ν.Δ. ο ίδιος εργαζόμενος με 35 χρόνια εισφορών και αποδοχές 1.500 ευρώ θα πάρει στην ηλικία των 60 ετών επικουρική 258,50 ευρώ. Με το επικουρικό της Ν.Δ. θα έχει 10 ευρώ μεγαλύτερη σύνταξη, με τις ίδιες ακριβώς εισφορές που θα πλήρωνε στην επικουρική του Νόμου Κατρούγκαλου. Και κυρίως επιλέγοντας την ουδέτερη αξιοποίηση των εισφορών του, δηλαδή επενδύοντας με μηδενικό ρίσκο τις εισφορές του σε κρατικά ομόλογα ή απλές καταθέσεις ταμιευτηρίου"!...

Ο "Ε.Τ." επικαλείται κλείνοντας ένα παράδειγμα: "Εργαζόμενος με μισθό 1.500 ευρώ και 40 έτη εισφορών στο νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης, που θα επιλέξει τον κουμπαρά του στην ηλικία των 65 ετών, θα πάρει 522 ευρώ επικουρική σύνταξη εφ’ όρου ζωής. Ενώ με το σημερινό καθεστώς στην ίδια ηλικία, με τα ίδια χρόνια ασφάλισης και με τον ίδιο μισθό, θα έπαιρνε 343 ευρώ για επικουρική σύνταξη". Πάντως ο Στ. Πέτσας είχε υπολογίσει ότι "ο νέος ασφαλισμένος όχι μόνο δεν έχει να χάσει, αλλά θα παίρνει 324 ευρώ παραπάνω από τη μέση επικουρική σύνταξη του 2018 (513 ευρώ, αντί 189 ευρώ)".

Ας τα βρούνε επιτέλους μεταξύ τους, να λένε τουλάχιστον τα ίδια!

Τα "πετσετάκια" του Μπάμπη

Στον "Φιλελεύθερο" παραχώρησε συνέντευξη ο δημοσιογράφος Μπάμπης Παπαδημητρίου, υποψήφιος βουλευτής και πιθανότατα υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων στην περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές η Ν.Δ.

Όπως αναφέρει ο Μπ. Παπαδημητρίου, "η πρόταση της Ν.Δ. για το νέο ασφαλιστικό έχει διατυπωθεί δημόσια (πότε έγινε αυτό;) και δημόσια θα συζητηθεί σε όλες τις διαστάσεις της όταν έρθει η ώρα"! Καταλάβατε...

Συνεχίζοντας σημειώνει ότι "το νέο σύστημα με κρατική εγγύηση και διαφάνεια θα διασφαλίσει ότι τα χρήματα των ασφαλισμένων δεν θα γίνονται ‘πετσετάκια’ στα χέρια κομματικών και άλλων κάνθαρων των ταμείων, όπως συνέβη τα χρόνια που έκαναν φτερά οι κρατήσεις των ασφαλισμένων (καρφί για κυβέρνηση Καραμανλή και "δομημένα ομόλογα", τα οποία ευχαρίστως επαναφέρει ο Μπ. Παπαδημητρίου) μέσω της πρότασης για ούλτρα κεφαλαιοποιητικό σύστημα στην ιδιωτική επικουρική ασφάλιση.

Πάντως αναφερόμενος στα δημοσιεύματα της "Αυγής" ο Μπ. Παπαδημητρίου σημειώνει ότι "πρόκειται για φαντασιόπληκτα κατασκευάσματα που ντροπιάζουν και τη στοιχειώδη δημοσιογραφική δεοντολογία. Κρίμα!".

Η ημερήσια ναυαρχίδα του ΔΟΜ, "Τα Νέα" (που πρωτοσέλιδα πληροφορούν ότι δημοσιεύουν στις μέσα σελίδες "Όλο το σχέδιο για τους συνταξιούχους"), τελικά περιορίζονται στην αναπαραγωγή πρόσφατων δηλώσεων του αρχηγού της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκη: "Κανείς δεν θα δει τη σύνταξή του να μειώνεται" λέει ο αρχηγός της Ν.Δ. και η καλή εφημερίδα έμπλεη ενθουσιασμού μας ενημερώνει ότι ο Κυριάκος "ρίχνει ιδιαίτερο βάρος μεταξύ άλλων στην ‘αρμονία’ ανάμεσα στις εισφορές των εργαζομένων και τις παροχές των συνταξιούχων"...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL