Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Στην Τήλο με αγάπη...

Υποψήφια για ευρωπαϊκό περιβαλλοντικό Βραβείο Βιώσιμης Ενέργειας είναι η μικροσκοπική Τήλος στα Δωδεκάνησα, καθώς είναι το νησί το οποίο εγκαθιστά συστήματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

Υποψήφια για ευρωπαϊκό περιβαλλοντικό Βραβείο Βιώσιμης Ενέργειας είναι η μικροσκοπική Τήλος στα Δωδεκάνησα, καθώς είναι το νησί το οποίο εγκαθιστά συστήματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ώστε να είναι αυτάρκες και να μηδενίσει τις εκπομπές άνθρακα. “Θα είναι το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί της Μεσογείου” λέει η δήμαρχος Μαρία Καμμά - Αλιφέρη.

Τα τελευταία χρόνια, η Τήλος αποτελεί πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης, αφού κατέχει την πρωτιά σε απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων. Παράλληλα, το ακριτικό νησί, ή κατά πολλούς το “γόνιμο νησί” της άγονης γραμμής, εντάχθηκε ολόκληρο στο δίκτυο Natura 2000, έχει χαρακτηριστεί Ειδική Περιοχή για την Προστασία των Πτηνών, έχει αναγνωριστεί ως Βιότοπος Corine υψίστης σημασίας, ενώ παράλληλα διακρίνεται και στο πεδίο της αλληλεγγύης, καθώς μέσω της δημάρχου του έχει απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση προς οικογένειες προσφύγων να εγκατασταθούν στο νησί. Σε συνεργασία με τη ΜΚΟ SolidarityNow και την UNHCR δημιουργεί προστατευόμενα καταλύματα, διοργανώνει μαθήματα γλώσσας και προγράμματα καθοδήγησης για να βοηθήσει τους αιτούντες άσυλο να δημιουργήσουν βιολογικές επιχειρήσεις σε συνεργασία με τους ντόπιους. «Θέλουμε να αναβιώσουμε τις παραδόσεις που εξαφανίστηκαν εξαιτίας του μειούμενου πληθυσμού, όπως η παρασκευή τυριού και η συλλογή φαρμακευτικών βοτάνων» είπε η δήμαρχος της Τήλου σε πρόσφατη συνέντευξή της στον "Guardian", συμπληρώνοντας πως «με την ένταξη των προσφύγων μπορούμε να ενισχύσουμε την τοπική οικονομία και να ενθαρρύνουμε τον οικολογικό τουρισμό».

Για το “μικρό θαύμα των Δωδεκανήσων” κάνουν λόγο τα ρεπορτάζ και τα δημοσιεύματα που καταπιάνονται με την απόμακρη Τήλο και τα μικρά θαύματα που εδώ και χρόνια συντελούνται σε αυτήν την κουκίδα του Αιγαίου. Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκεται και το Tilos Park, μια μη κερδοσκοπική ένωση κατοίκων που έχει συσταθεί για την προστασία και την προώθηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού και την αναβάθμιση του Κέντρου Πληροφόρησης, όπου οι επισκέπτες μπορούν να συλλέξουν χάρτες για μονοπάτια φυσικής ομορφιάς, να βρουν τα καλύτερα σημεία για να δουν σπάνια πουλιά ή να κάνουν διάφορες δραστηριότητες.

Και σε όλα αυτά τα μικρά και σημαντικά θαύματα αξίζει να προστεθεί και το τελευταίο, που για πολλούς πέρασε στα ψιλά, όπως και η συμβολική επίσκεψη του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Ν. Παππά στην Τήλο. Από προχθές οι κάτοικοι του ακριτικού νησιού  έχουν δορυφορική πρόσβαση στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς ώς τώρα ήταν στις “νεκρές ζώνες” της Digea...

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

«Ο Μητσοτάκης απογείωσε την οικονομία». Σοβαρά τώρα;

Τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2020 δείχνουν ύφεση 0,6%. Τα συστημικά ΜΜΕ εξαφάνισαν, φυσικά, την ύφεση. Και ο Σταϊκούρας δήλωσε αισιόδοξος για την υφεσιακή επίδραση του λοκντάουν. Μόνο που το πρώτο τρίμηνο του 2020 ελάχιστα έχουν να κάνουν με το λοκντάουν, που εφαρμόστηκε μόλις το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις