Συγχαρητηρία επιστολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εθνικές εκλογές απέστειλε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημειώνει στην επιστολή του ότι «η Ελλάδα αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη θέση που της αξίζει στην παλλόμενη καρδιά της Ευρώπης και της ευρωζώνης. Πολλά επιτεύχθηκαν, πολλά όμως πρέπει να γίνουν».
Αναλυτικά η επιστολή του Ζ.Κ. Γιούνκερ:
"Αγαπητέ κ. Μητσοτάκη θα ήθελα να σας συγχαρώ για την καθαρή σας νίκη στις εθνικές σας εκλογές.
Γνωρίζετε ότι η προσωπική μου σχέση με την Ελλάδα και το λαό της έχει αντέξει πολλά την τελευταία δεκαετία. Η αξιοπρέπια, αντοχή και η ευρωπαϊκή προσήλωση των Ελλήνων όλα αυτά τα χρόνια απαιτούν σεβασμό.
Ένα μεγάλο κατόρθωμα και μια επιτυχία -για την οποία είμαστε περήφανοι- της Ευρωπαϊκής Επιτροπης, της οποίας είχα την τιμή να είμαι πρόεδρος ήταν να βοηθήσουμε την Ελλάδα να γυρίσει σελίδα, να βγει από την κρίση και να σχεδιάσει το μέλλον της.
Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη θέση που της αξίζει στην παλλόμενη καρδιά της Ευρώπης και της ευρωζώνης. Πολλά επιτεύχθηκαν, πολλά όμως πρέπει να γίνουν.
Εχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην προσωπική σας ικανότητα αλλά και στην ικανότητα των Ελλήνων να γράψετε ένα νέο και πιο φωτεινό κεφάλαιο στην ιστορία της χώρας σας.
Μπορείτε να βασίζεστε στην προσωπική μου υποστήριξη αλλά και στην υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς αυτόν το σκοπό".
Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί έδωσε συγχαρητήρια στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την εκλογική νίκη του.
«Ευχαριστώ τον @tsipras_eu που έκανε πολλά για τη χώρα του και για την Ευρώπη, συγχαρητήρια και κουράγιο στον @kmitsotakis για να συνεχίσει την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας. Η @EU_Commission θα είναι πάντα στο πλευρό του ελληνικού λαού», έγραψε ο Πιέρ Μοσκοβισί στον λογαριασμό του στο Twitter.
Συγχαρητήρια στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία για τη νίκη στις εθνικές εκλογές απέστειλε ο πρόεδρος της πολιτικής ομάδας του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, μέσω Twitter. «Συγχαρητήρια στη ΝΔ και στον Κυρ. Μητσοτάκη για τη μεγάλη εκλογική νίκη. Η Ελλάδα εισέρχεται από σήμερα σε μία νέα εποχή», έγραψε.
Νωρίτερα, ο Κ.Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν ο πρώτος ηγέτης που τηλεφώνησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη για να τον συγχαρεί για τη σημερινή μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας και να του ευχηθεί καλή επιτυχία ενόψει της ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας», όπως αναφέρουν πηγές της ΝΔ.
«Από πλευράς του ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε θερμά τον πρόεδρο της Τουρκίας και τόνισε ότι προσβλέπει στην επανεκκίνηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων στη βάση του σεβασμού του διεθνούς Δικαίου και σε έναν ειλικρινή διάλογο, επωφελή και για τους δύο λαούς», προσθέτουν οι ίδιες πηγές.
Στη συνέχεια, μέσω twitter ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου συνεχάρη τον αρχηγό της ΝΔ στα ελληνικά, τουρκικά και αγγλικά.
Στο μήνυμά του αναφέρει «συγχαίρω ειλικρινά τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη για την εκλογική του επιτυχία. Πιστεύω ότι υπό την ηγεσία του, η φιλία μεταξύ του τουρκικού και του ελληνικού λαού και οι διμερείς μας σχέσεις θα ενισχυθούν περαιτέρω».