Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C21.8°C
3 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.3°C18.8°C
1 BF 83%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.7°C18.8°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.8°C21.4°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
14.9°C18.0°C
2 BF 100%
Εντεκα χρόνια μετά τη δολοφονία του από τον Κορκονέα - Μαθητικές και φοιτητικές συγκεντρώσεις και πορείες σε όλη την Ελλάδα * Στις 12 μ. στα Προπύλαια το φοιτητικό συλλαλητήριο της Αθήνας *Την ίδια ώρα η συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης στην Καμάρα / Η μνήμη του Αλ. Γρηγορόπουλου παραμένει ζωντανή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εντεκα χρόνια μετά τη δολοφονία του από τον Κορκονέα - Μαθητικές και φοιτητικές συγκεντρώσεις και πορείες σε όλη την Ελλάδα * Στις 12 μ. στα Προπύλαια το φοιτητικό συλλαλητήριο της Αθήνας *Την ίδια ώρα η συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης στην Καμάρα / Η μνήμη του Αλ. Γρηγορόπουλου παραμένει ζωντανή

Έντεκα χρόνια από την «κόκκινη» νύχτα. Το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου του 2008, στη συμβολή των οδών Μεσολογγίου και Τζαβέλλα στα Εξάρχεια, ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος πέφτει νεκρός από το όπλο του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα. Το αίμα του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου «πότισε» τις καρδιές χιλιάδων ανθρώπων, που κατέβηκαν στους δρόμους για την εν ψυχρώ δολοφονία του δεκαπεντάχρονου μαθητή πυροδοτώντας την εξέγερση του Δεκέμβρη.

Η μνήμη παραμένει ακόμα ζωντανή. Έντεκα χρόνια μετά, μαθητικές και φοιτητικές νεολαίες διοργανώνουν συγκεντρώσεις και πορείες σε όλη την Ελλάδα. Στην Αθήνα, το μαθητικό και φοιτητικό συλλαλητήριο πραγματοποιείται στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια, ενώ στη Θεσσαλονίκη μαθητές και φοιτητές δίνουν ραντεβού την ίδια ώρα στην Καμάρα. Συμβολικές καταλήψεις σχολείων πραγματοποιούνται ανά την Ελλάδα, όπως σε Αθήνα, Αγρίνιο και Βόλο, όπως και πορείες μνήμης σε πολλές πόλεις της χώρας.

Διαμαρτυρία για το lockout στη Νομική

Ενόψει των προγραμματισμένων πορειών, κλειστή παραμένει η Νομική Σχολή Αθηνών. Η απόφαση της Κοσμητείας προκάλεσε την αντίδραση των φοιτητών που κατήγγειλαν το «λοκ άουτ» και πραγματοποίησαν χθες συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη σχολή. Το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου φοιτητών με ψήφισμα που εξέδωσε κάνει λόγο για απαράδεκτη πρακτική που έχει ως στόχο να παραμένουν κλειστές οι σχολές του κέντρου προκειμένου οι φοιτητικοί σύλλογοι να μην μπορούν πραγματοποιήσουν γενικές συνελεύσεις, να μην λειτουργούν τα πανεπιστήμια ως σημείο συνάντησης φοιτητών και εργαζόμενων και ως κέντρα οργάνωσης του αγώνα. «Ειδικά σε μια περίοδο που το φοιτητικό κίνημα βρίσκεται σε αναβρασμό πανελλαδικά, με δεκάδες συνελεύσεις και καταλήψεις από την αρχή της χρονιάς ενάντια στην κυβερνητική πολιτική και νομοσχέδιο Κεραμέως για την Παιδεία και που ταυτόχρονα η κρατική καταστολή εντείνεται όλο και περισσότερο, με αποτέλεσμα σοβαρούς τραυματισμούς και συλλήψεις δεκάδων ανθρώπων, η απόφαση αυτή της διοίκησης είναι κατάπτυστη» αναφέρουν.

Ζητώντας από την Πρυτανεία να πάρει απόφαση για άρση του λοκ άουτ, ανακοίνωση εξέδωσε και η ΚΝΕ, σημειώνοντας πως αυτή η εξέλιξη «θα πρέπει να προκαλέσει προβληματισμό σε κάθε φοιτητή και φοιτήτρια, καθώς έρχεται σε περίοδο που έχουν αναπτυχθεί φοιτητικές κινητοποιήσεις, ενάντια στην πολιτική Ν.Δ. - Ε.Ε., που επιτίθενται στα δικαιώματα και στις σπουδές μας».

Δυναμικό συλλαλητήριο κατά του νέου πλαισίου στα ΑΕΙ

Με άλλο ένα δυναμικό και μαζικό συλλαλητήριο απάντησαν οι φοιτητές νέο νόμο πλαίσιο που προωθεί η υπουργός Νίκη Κεραμέως. Φοιτητές από σχολές της Αθήνας πραγματοποίησαν νέα κινητοποίηση χθες στο κέντρο της Αθήνας, αντιδρώντας, μεταξύ άλλων, στην κατάργηση του ασύλου και την εξίσωση των τίτλων κολεγίων με των ΑΕΙ, στις διαγραφές φοιτητών, τη μείωση των εισακτέων, την επαναφορά της βάσης του δέκα και την εμπορευματοποίηση των πανεπιστημίων και της έρευνας.

Σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τα ΑΕΙ

Με φόντο τις κινητοποιήσεις των φοιτητών, σε διαβούλευση τέθηκε χθες το σχέδιο νόμου που προβλέπει την αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης των ΑΕΙ και τη δημιουργία ενός υπεροργάνου που θα εποπτεύει το σύνολο της ανώτατης εκπαίδευσης. Η διαβούλευση θα διαρκέσει έως τις 18 Δεκεμβρίου και αναμένεται να ψηφιστεί αρχές Ιανουαρίου. Στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται επίσης διατάξεις για το πλαίσιο λειτουργίας των ΕΛΚΕ, τη θέσπιση Κρατικού Πιστοποιητικού Πληροφορικής και την απαλοιφή θρησκεύματος και ιθαγένειας από τα αποδεικτικά και πιστοποιητικά σπουδών.

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Όλοι και όλες στα συλλαλητήρια

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στα σημερινά συλλαλητήρια απευθύνει με ανακοίνωσή της η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ. Αφού θυμίζει πως η νέα γενιά τότε “φώναξε για τον θάνατο ενός μαθητή, για την αστυνομική αυθαιρεσία και καταστολή. Για ένα μέλλον που ήδη διαγραφόταν ζοφερό μπροστά της”, στη συνέχεια τονίζει ότι οι διεκδικήσεις της εξέγερσης του Δεκέμβρη παραμένουν επίκαιρες, καθώς “η ίδια γενιά εξακολουθεί να βρίσκεται έως και σήμερα αντιμέτωπη με τον εφιάλτη της ανεργίας και της επισφάλειας, αντιμέτωπη με διακρίσεις σε πολλές όψεις της ζωής της, αντιμέτωπη με ένα μέλλον που παραμένει αβέβαιο”.

“Ο Δεκέμβρης μας έβγαλε όλους και όλες στον δρόμο και παραμένει επίκαιρος όχι μόνο μέσα από τη διαχρονικότητα των αιτημάτων του. Παραμένει επίκαιρος γιατί ο Δεκέμβρης δεν ήταν απάντηση, ήταν ερώτηση” σημειώνει η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ και καλεί όλους και όλες να συμμετάσχουν “στα συλλαλητήρια και στις πορείες που έχουν καλεστεί πανελλαδικά για την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL