Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ εκθέτει τον Ν. Μηταράκη για τις εξώσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ εκθέτει τον Ν. Μηταράκη για τις εξώσεις

Καταρρίπτει πλήρως το αφήγημα της κυβέρνησης και του Ν. Μηταράκη σχετικά με τις εξώσεις χιλιάδων προσφύγων, υποδεικνύοντας παράλληλα τον μη ρεαλιστικό χαρακτήρα των εξαγγελιών και πολιτικών του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, σε χθεσινή της ανακοίνωση η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.), καλώντας τη χώρα μας να ενεργοποιήσει ένα δίχτυ ασφαλείας και ευκαιρίες ένταξης για τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες. Σχετικά δε με το πρόγραμμα ένταξης «Helios» -επίσης ευρωπαϊκής χρηματοδότησης- σημειώνει ότι μπορεί να γεφυρώσει σημαντικά κενά, αλλά χρειάζεται ευελιξία για να καλυφθεί ένας μεγάλος αριθμός προσφύγων που αποχωρούν τώρα από τις δομές στέγασής τους.

Ευθύνη της κυβέρνησης η φιλοξενία

Η Υ.Α. εξέφρασε τη βαθιά της ανησυχία σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης να αποχωρήσουν από το σύστημα υποδοχής περίπου 9.000 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, όπως σημειώνει, υπογραμμίζοντας ότι έπονται ακόμα 11.000 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες και τονίζοντας ότι ο νέος νόμος από το προηγούμενο περιθώριο των έξι μηνών δίνει μόλις 30 ημέρες προκειμένου να μεταβούν από την παροχή οργανωμένης στέγασης και βασικής υποστήριξης στην ανεξάρτητη διαβίωση. Σημειώνεται ότι η Υ.Α. διαχειρίζεται το πρόγραμμα «Εστία» που προσφέρει συνολικά στέγη σε 22.700 ευάλωτους πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, το οποίο υλοποιεί με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση σε συνεργασία με δήμους και ΜΚΟ. Οι κανόνες ωστόσο και τα κριτήρια επιλογής των ευάλωτων που στεγάζονται στα διαμερίσματα είναι ευθύνη της κυβέρνησης. Όπως αναφέρει, 4.000 πρόσφυγες από τα διαμερίσματα αυτά καλούνται τώρα να αποχωρήσουν.

Πρόσβαση σε εργασία και πρόνοια

Ο διεθνής οργανισμός επισημαίνει δε ότι έχει εκφράσει επανειλημμένα την ανησυχία του για την πρόωρη παύση τής παροχής βοήθειας σε πολλούς αναγνωρισμένους πρόσφυγες προτού να έχουν αποτελεσματική πρόσβαση στην αγορά εργασίας και σε προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας, όπως προβλέπεται από την ελληνική νομοθεσία, καθώς και ότι έχει απευθύνει εκκλήσεις στην Ελλάδα να αυξήσει την εθνική ικανότητα υποδοχής σε δομές, διαμερίσματα, ξενοδοχεία αλλά και μέσω της παροχής μετρητών για την εξεύρεση στέγης.

«Το να αναγκάζονται οι άνθρωποι να αποχωρήσουν από τη στέγασή τους χωρίς να υπάρχει ένα δίχτυ ασφαλείας ούτε μέτρα για να εξασφαλιστεί η αυτάρκειά τους μπορεί να οδηγήσει πολλούς στη φτώχεια και την αστεγία. Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες που πλήττονται άμεσα δεν έχουν ένα σταθερό εισόδημα, υπάρχουν πολλές οικογένειες με παιδιά σε σχολική ηλικία, μονογονεϊκές οικογένειες, επιζήσαντες και επιζήσασες βίας καθώς και άλλες περιπτώσεις ανθρώπων με ιδιαίτερες ανάγκες. Η συνεχιζόμενη πανδημία του SARS-CoV-2 και τα μέτρα για τη μείωση της εξάπλωσής του έχουν δημιουργήσει επιπλέον προκλήσεις, περιορίζοντας τη δυνατότητα των ανθρώπων να μετακινηθούν και να βρουν εργασία ή στέγη. Το να μετατίθεται ένα πρόβλημα από τα νησιά στην ενδοχώρα δεν είναι λύση» τονίζει η Υ.Α. σημειώνοντας ότι έχει απευθύνει έκκληση στις αρχές για την εφαρμογή μιας σταδιακής προσέγγισης και να δοθεί μεγαλύτερο περιθώριο για την παράταση της βοήθειας σε ευάλωτους ανθρώπους που δεν μπορούν να αποχωρήσουν σ’ αυτό το στάδιο.

Η Y.Α. σημειώνει επίσης ότι είναι κρίσιμης σημασίας η αποτελεσματική πρόσβαση στα εθνικά συστήματα και προγράμματα ένταξης που παρέχουν μαθήματα γλώσσας, επαγγελματική κατάρτιση και πρόσβαση σε επ’ αμοιβή εργασία, προσθέτοντας ότι, παρά το γεγονός ότι διά νόμου μπορούν να λάβουν στήριξη με προνοιακή βοήθεια -την οποία επικαλούνταν χθες ο Ν. Μηταράκης-, στην πράξη οι πρόσφυγες αντιμετωπίζουν εμπόδια στο να αποκτήσουν πρόσβαση σ’ αυτή τη στήριξη. Η Ύπατη Αρμοστεία έχει προτείνει συγκεκριμένα μέτρα στις ελληνικές αρχές και συνεργάζεται με την κυβέρνηση για να προωθήσει την αποτελεσματική ένταξη των αναγνωρισμένων προσφύγων.

Ν. Μηταράκης: Επιμένει στα λάθος επιχειρήματα

Την ίδια ώρα, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο Ν. Μηταράκης επιμένει στη ρητορική περί «ισοβίων προνομίων», ενώ επικαλείται στοιχεία των τελευταίων πέντε ετών, δηλαδή κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, κατά τα οποία 60.000 αιτούντες άσυλο πήραν άσυλο, εκ των οποίων, σύμφωνα με τον υπουργό, «οι 58.500 έχουν μόνοι τους εγκατασταθεί, έχουν βρει δουλειά, έχουν αποκτήσει τη δυνατότητα να συντηρούν τον εαυτό τους. 1.500 άτομα βρίσκονται ακόμα σε ένα μεταβατικό πρόγραμμα ενίσχυσης ενοικίου που υπάρχει, το πρόγραμμα ‘Helios’, πρόγραμμα στο οποίο έχουν πρόσβαση αυτή τη στιγμή οι 11.000 που βγαίνουν από τις δομές. Πρόγραμμα που περιλαμβάνει επιδότηση ενοικίου και εκμάθηση ελληνικών».

Ο υπουργός βέβαια αποκρύπτει, εκτός αν δεν γνωρίζει -όπως και τη διαφορά προσφυγικού καθεστώτος και προφίλ, την οποία μπερδεύει στις συνεντεύξεις του- ότι το πρόγραμμα «Ήλιος» ή «Helios», στο οποίο αναφέρεται και η Υ.Α., δεν μπορεί να καλύψει και τους 11.000 αποχωρήσαντες αυτή τη στιγμή, ενώ γραφειοκρατικά εμπόδια που η δημόσια διοίκηση δεν έχει φροντίσει να λύσει δεν αφήνουν τους πρόσφυγες να αποκτήσουν πρόσβαση στα προνοιακά επιδόματα. Επιπλέον, ο υπουργός δείχνει να αγνοεί ότι για να ενταχθούν στο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, πρέπει να νοικιαστεί το σπίτι από τον πρόσφυγα, κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο δεδομένης και της ξενοφοβικής ρητορικής που ενίσχυσε η Ν.Δ. είτε σαν κυβέρνηση, είτε σαν αντιπολίτευση.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL