Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
10.9°C16.2°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.3°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.6°C16.5°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C12.3°C
0 BF 87%
Αχίλλειος πτέρνα για τη Ν.Δ. το "Μακεδονικό"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αχίλλειος πτέρνα για τη Ν.Δ. το "Μακεδονικό"

Η κόντρα που σήκωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης μοιραία θα του γύριζε μπούμερανγκ

Η όλη στάση της Ν.Δ. εδώ και δύο εβδομάδες, από την αρχή έως την εντυπωσιακή αναδίπλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη την Παρασκευή, μετά την κυβερνητική σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα με τη συμμετοχή των Ν. Κοτζιά και Π. Καμμένου, προδίδει το πολύ μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει -και θα συνεχίσει να βρίσκει μπροστά του- το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη διαχείριση του ονοματολογικού για την ΠΓΔΜ.

Ζήτημα που αναβιώνει πάθη 25ετίας για το κόμμα της Δεξιάς, τα οποία επανέρχονται ως διαφορετικές πολιτικές και ιδεολογικές γραμμές μέσα στο κόμμα και προκαλούν σύγκρουση -με αβέβαιη έκβαση- μεταξύ του καραμανλικού και του σαμαρικού στρατοπέδου. Το πρόβλημα για τη Ν.Δ. περιπλέκεται έτι περαιτέρω όταν ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Άδ. Γεωργιάδης, αναδεικνύεται σε σημαιοφόρο της θέσης του Αντ. Σαμαρά. Η εξίσωση των εσωκομματικών ισορροπιών γίνεται ακόμα πιο δυσεπίλυτη για τον Κυρ. Μητσοτάκη δεδομένης της δυσκολίας που προβάλλουν οι βουλευτές βόρειας Ελλάδας του κόμματος να αποδεχτούν ενδεχόμενη πρόταση που θα περιλαμβάνει τον όρο “Μακεδονία”. Τα κομμάτια αυτά έχουν συνθέσει την εικόνα πλήρους αμηχανίας και σπασμωδικότητας στις κινήσεις της Πειραιώς, η οποία, όσο κρύβεται πίσω από τις θέσεις του Π. Καμμένου για να αποφύγει την ευθεία και καθαρή τοποθέτηση, αναγκάστηκε να αλλάξει την επίσημη γραμμή της τουλάχιστον δύο ή τρεις φορές.

Η δήλωση του προέδρου της Ν.Δ. για απώλεια της δεδηλωμένης εάν δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων, προκάλεσε την έντονη αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, από την οποία όμως βγαίνει χαμένη έως τώρα η ίδια η Ν.Δ. Τόσο εξαιτίας του γεγονότος ότι η διαμόρφωση της εθνικής γραμμής αντλεί τις απαρχές της στο 1993 και τελικά στο 2007, επομένως η Ν.Δ. δεν θα μπορούσε να αντιφάσκει με την ίδια την ιστορία της και μάλιστα προς όφελος της “γραμμής” Σαμαρά, όσο και εξαιτίας των αναδιπλώσεων στις οποίες θα αναγκαζόταν να προχωρήσει για να απαντήσει σε έξωθεν πιέσεις.

Η πρώην ΥΠΕΞ Ντ. Μπακογιάννη “ξεχείλωσε” τη γραμμή περί πτώσης της κυβέρνησης δηλώνοντας ότι ακόμα και αν συμφωνεί η αξιωματική αντιπολίτευση με την πρόταση που θα έρθει, θα ψηφίσει “όχι”, εφόσον υπάρχει διαφωνία μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων σε ένα εθνικό θέμα. Ωστόσο, στη συνέχεια θα έσπευδε να διακόψει τις δημόσιες παρεμβάσεις της. Τις μέρες εκείνες η εκπρόσωπος Τύπου προσπαθούσε να διατυπώσει περισσότερο κομψά το ίδιο σκεπτικό, φροντίζοντας να προσθέτει και ορισμένες παραπομπές στη στάση Καραμανλή (άρα της Ν.Δ.) στο Βουκουρέστι το 2008, όμως ακόμα και την ύστατη ώρα, την περασμένη Παρασκευή, ακόμα και ηπιότερα στελέχη, όπως ο Γ. Κουμουτσάκος αρνούνταν σε κάθε συνέντευξή τους έστω να δώσουν στίγμα της γενικότερης θέσης της Ν.Δ. για το ονοματολογικό, εάν η κυβέρνηση δεν τοποθετούνταν. Και αυτό μάλιστα παρά το αδήριτο γεγονός ότι ήδη το είχαν κάνει θεσμικοί και αρμόδιοι εκπρόσωποι της επανειλημμένα, όπως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο υπουργός Εξωτερικών.

Η παρέμβαση Γεωργιάδη με γραμμή Σαμαρά

Εν μέσω της προσπάθειας της Μ. Σπυράκη να χαμηλώσει τους τόνους (σ.σ.: είχε σταματήσει να ζητάει παραίτηση κυβέρνησης, απέφευγε να μιλήσει για πρόταση μομφής και επικέντρωνε στο αίτημα για επίσημη ενημέρωση επί της διαπραγμάτευσης), ο Άδ. Γεωργιάδης επιχείρησε παρέμβαση.

Απευθυνόταν ουσιαστικά στην ηγεσία του κόμματος, λέγοντας ότι “η Ν.Δ. δεν πρέπει να παίξει τον ρόλο του χρήσιμου ηλίθιου και να εμπλακεί στο Σκοπιανό. Αυτό είναι θέμα του κ. Τσίπρα... Όταν καταλήξουν στην κυβέρνηση σε κοινή θέση και τη φέρουν στη Βουλή ως πλειοψηφία, τότε εμείς θα τοποθετηθούμε”. Ταυτόχρονα ζήτησε επί της ουσίας να μην υπάρξει λύση στο ονοματολογικό, σχολιάζοντας ότι “τον Ιούνιο έχουμε Σύνοδο του ΝΑΤΟ, θα θέσει το θέμα ο Τραμπ και θα πρέπει να δει ο κ. Τσίπρας πώς θα ξεφύγει… Ο Τσίπρας είναι πρωθυπουργός και αυτός θα το λύσει”.

Τον διόρθωσε ο γραμματέας της Κ.Ο.

Στον απόηχο των δηλώσεων Γεωργιάδη, το πρωί της Παρασκευής, ο Κ. Τσιάρας τόνισε ότι “η Ν.Δ. δεν παίζει με ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, κρατάει πάντα μια σοβαρή μετριοπαθή στάση που υποστηρίζει διαχρονικά και το έχει αποδείξει”. Ο γραμματέας της Ν.Δ. -που εικοσιτέσερις ώρες νωρίτερα “άδειαζε” τον αντιπρόεδρο Γεωργιάδη για την κίνησή του να αποθεώσει τον ακραίο ραβίνο- πρόσθεσε ότι “οι σημερινές εξελίξεις είναι μια συνέχεια του 2008, που η κυβέρνηση Καραμανλή έβαλε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο”.

Πίσω ολοταχώς από Μητσοτάκη

Μετά τις δηλώσεις Κοτζιά - Καμμένου, ο Κυρ. Μητσοτάκης έδωσε συνέντευξη για να διορθώσει την εικόνα (και τη γραμμή) της Ν.Δ., προχωρώντας σε σημαντική αναδίπλωση, οι επιπτώσεις της οποίας στο εσωκομματικό πεδίο θα εμφανιστούν τις επόμενες ημέρες.

Αν και απέφυγε να προσδιορίσει ευθέως την τοποθέτηση της Ν.Δ., το έκανε εμμέσως, αναφέροντας ότι η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις, “αποτελεί την εθνική γραμμή της χώρας, όπως αυτή καθορίστηκε από την κυβέρνηση Καραμανλή στο Βουκουρέστι” και ότι “κατά πόσο αυτή η γραμμή αποτελεί πλαίσιο και των δύο κυβερνητικών εταίρων απομένει να το δούμε”. Πάντως με σαφήνεια έδειξε ότι αντιλαμβάνεται πως ο Π. Καμμένος θα κινηθεί προς την κατεύθυνση ενιαίας θέσης. Επιπλέον, απέφυγε να μιλήσει για δεδηλωμένη, αλλά και παραίτηση της κυβέρνησης, και είπε ότι περιμένει ενημέρωση για την τελική κυβερνητική γραμμή "όποτε κρίνει αυτή ότι πρέπει να την παράσχει στα κόμματα της αντιπολίτευσης".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL