Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C21.8°C
3 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.3°C18.8°C
1 BF 83%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.7°C18.8°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.8°C21.4°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
14.9°C18.0°C
2 BF 100%
Στην καρδιά του καλοκαιριού / Κυβέρνηση: Θερινό "λίφτινγκ" με οδηγό τις δημοσκοπήσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στην καρδιά του καλοκαιριού / Κυβέρνηση: Θερινό "λίφτινγκ" με οδηγό τις δημοσκοπήσεις

Σε «λίφτινγκ» του κυβερνητικού σχήματος προσανατολίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης -στην καρδιά του καλοκαιριού- καθώς το τυχοδιωκτικό χαρτί των πρόωρων εκλογών έχει αποσυρθεί, σε αυτή τη συγκυρία, από το τραπέζι το Μεγάρου Μαξίμου. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, προβεβλημένοι υπουργοί θα τεθούν σε «πολιτική καραντίνα» καθώς τις ημέρες του καθολικού lockdown πήραν «κάτω από τη βάση» στον «έλεγχο προόδου» που διατηρεί ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος. Αντίθετα, στελέχη της επιρροής του Κυριάκου Μητσοτάκη αναμένουν το πρωθυπουργικό σήμα για την είσοδο τους στην κυβέρνηση.

Μετριάζεται η "δημοσκοπική ευφορία"

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι αυτή την περίοδο «το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού είναι στραμμένο στην αντιμετώπιση της πανδημίας, την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας και την αντιμετώπιση των προβλημάτων απασχόλησης ώστε να περιοριστεί η απώλεια θέσεων εργασίας». Ωστόσο στο μικροσκόπιο των ενοίκων του Μεγάρου Μαξίμου έχουν τεθεί τα τελευταία δημοσκοπικά ευρήματα προκειμένου να αποκρυπτογραφηθούν οι τάσεις και οι συμπεριφορές των πολιτών στο πλαίσιο της πρωτόγνωρης - αποπνικτικής συγκυρίας. Σύμφωνα με συνομιλητές της «Α», η δημοσκοπική ευφορία στο σκέλος της πρόθεσης ψήφου μετριάζεται -σε σημαντικό βαθμό- από τα στοιχεία που αποτυπώνουν τον προβληματισμό και την επιφυλακτικότητα των πολιτών ενόψει της οικονομικής πανδημίας.

Ενδεικτικά δίνουν έμφαση στην τελευταία σφυγμομέτρηση της MRB, που καταγράφει ότι πάνω από τους οκτώ στους δέκα (82,2%) ερωτηθέντες ανησυχούν για την επόμενη μέρα στην οικονομία και οι επτά στους δέκα (71,2%) προβληματίζονται εξίσου έντονα για την κατάσταση στην αγορά εργασίας. Δεν περνά ασχολίαστο το γεγονός ότι η δημοσκόπηση διενεργήθηκε πριν τις πρόσφατες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού και των συναρμόδιων υπουργών (για την επανεκκίνηση της οικονομίας και του τουρισμού) που πιστοποιούν ένα νέο εργασιακό Μνημόνιο με αιχμή τη γενικευμένη μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα...

Στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη αναγνωρίζουν ότι η υποχώρηση της υγειονομικής κρίσης ίσως συμπαρασύρει και τους δείκτες της πρωθυπουργικής δημοφιλίας. Επομένως, εισηγούνται ένα σχέδιο «κυβερνητικής επανεκκίνησης» που θα τεθεί σε εφαρμογή «σε μια ημερομηνία κοντά στην 7η Ιουλίου, που αναδείχτηκε κυβέρνηση η Ν.Δ.» και θα έχει ως αιχμή την αναδόμηση του κυβερνητικού σχήματος.

Τα ίδια στελέχη εστιάζουν στο γεγονός ότι μόνον το 7,7% των πολιτών (ΜRB) επιθυμεί άμεση προσφυγή στις κάλπες, ενώ παλαιότερη δημοσκόπηση της Alco (12 Μαΐου) έστελνε το μήνυμα προς το Μαξίμου πως το 87% των ερωτηθέντων τάσσονται κατά των πρόωρων εκλογών. Ήδη ο έμπιστος συνομιλητής του πρωθυπουργού Γ. Γεραπετρίτης έβαλε «φρένο» στα σενάρια πρόωρων εκλογών υποστηρίζοντας ότι «θα έδιναν ένα εντελώς λάθος ηθικό μήνυμα, διότι δεν μπορείς να κεφαλαιοποιείς πάνω σε μια μεγάλη υγειονομική κρίση».

Υπό αυτό το πρίσμα, η πλάστιγγα του Κυριάκου Μητσοτάκη γέρνει σημαντικά προς την πλευρά του καλοκαιρινού ανασχηματισμού. Από το πρωθυπουργικό περιβάλλον περνούν από «κόσκινο» οι ανακατατάξεις στη σειρά της δημοφιλίας των υπουργών κατά τη διάρκεια της πανδημίας πριν δρομολογηθούν οι σχετικές αποφάσεις.

Στην πόρτα της εξόδου ο Βρούτσης

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης μέχρι τον Μάρτιο (27.3, Opinion Poll) βρισκόταν σταθερά στην πρώτη δεκάδα των δημοφιλέστερων υπουργών. Ωστόσο μετά το σκάνδαλο με τα voucher των επιστημόνων η απήχησή του κατακρημνίστηκε (άφαντος στη μέτρηση της MRB), ενώ είναι έκθετος και στο θέμα με τους λανθασμένους «επανυπολογισμούς» που θα έχουν δραματικές συνέπειες στις απολαβές των συνταξιούχων.

Σε αυτό το φόντο, ήδη αναζητείται το νέο πρόσωπο που θα αναλάβει το τιμόνι του υπουργείου Εργασίας ενόψει μιας θερμής περιόδου λόγω της καταπάτησης των εργασιακών δικαιωμάτων. Ακούγεται έντονα το όνομα του Στέλιου Πέτσα, που στο τελευταίο briefing έδωσε σχετικά δείγματα γραφής εγκαλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για «ανευθυνότητα» και «επιπολαιότητα» επειδή τονίζει ότι έρχεται μείωση 20% στους μισθούς!

Δημοσκοπική «κατρακύλα» για Άδ. Γεωργιάδη - Μ. Χρυσοχοΐδη

Αίσθηση προκαλεί το limit down του Άδ. Γεωργιάδη (μόλις 11ος σε δημοφιλία, σύμφωνα με την MRB) κι ενώ σε μετρήσεις πριν την πανδημία βρισκόταν στις πρώτες θέσεις της σχετικής λίστας. Ο υπουργός Ανάπτυξης χρεώνεται ενδεχομένως από τους πολίτες προκλητικές δηλώσεις του τύπου «τι να τα κάνετε τα λεφτά; 300 κιλά θα γίνετε» κατά την περίοδο της κρίσης.

Τα ανάλγητα ξεσπάσματα του υπουργού προκαλούν δυσφορία στο Μαξίμου, ενώ στο στόχαστρο τίθενται και οι «μηδενικές» επιδόσεις του στο μέτωπο των επενδύσεων που αποτέλεσε την προεκλογική σημαία της Ν.Δ. Ο Άδ. Γεωργιάδης αποκλείεται ωστόσο να τεθεί στο... ράφι, καθώς θεωρείται «χρήσιμος» στο συκοφαντικό μέτωπο κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι παροικούντες την "γαλάζια" Ιερουσαλήμ αποδίδουν τη μείωση της επιρροής τού άλλοτε πιο δημοφιλούς υπουργού Προστασίας του Πολίτη (στην 5η θέση / MRB) στις αστυνομικές επιχειρήσεις κατά νεαρόκοσμου στις πλατείες. Συνομιλητές της «Α» δεν αποκλείουν τη μετακίνηση του Μ. Χρυσοχοΐδη σε άλλο υπουργείο.

Στο τιμόνι... υπερυπουργείου η Όλγα Κεφαλογιάννη;

Επιπλέον, η διαφαινόμενη αποχώρηση των Λίνα Μενδώνη και Χάρη Θεοχάρη (αμφότεροι έχουν πέσει στη δυσμένεια του πρωθυπουργού) έχει ενεργοποιήσει εκ νέου το σενάριο της συνένωσης των υπουργείων Πολιτισμού και Τουρισμού με... υπερυπουργό την Όλγα Κεφαλογιάννη!

Υπενθυμίζεται ότι η κυρία Κεφαλογιάννη είχε συζητήσει προεκλογικά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την αξιοποίησή της στο «υπερυπουργείο με αναπτυξιακό στίγμα». Ο πρωθυπουργός ωστόσο δεν υλοποίησε το εγχείρημα της συγχώνευσης εισπράττοντας την κάθετη άρνηση της -πρώτης σε σταυρούς στην Α’ Αθήνας- βουλευτού όταν της πρότεινε το υπουργείο Τουρισμού. Η κ. Κεφαλογιάννη... φρόντισε δε να «αδειάσει» τη Λ. Μενδώνη λέγοντας (ieidiseis.gr) ότι «η προσφορά του Σταύρου Ξαρχάκου στον πολιτισμό είναι ανεκτίμητη και το λιγότερο που του οφείλουμε είναι ο σεβασμός μας. Τον ίδιο σεβασμό οφείλουμε και στους χιλιάδες ανθρώπους του πολιτισμού».

Δημοφιλέστερος αλλά όχι ακλόνητος

Στους διαδρόμους του Μαξίμου πυκνώνουν οι συζητήσεις για αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, παρά το γεγονός ότι ο Βασίλης Κικίλιας θεωρείται ο δημοφιλέστερος υπουργός. Κυβερνητικοί παράγοντες, ενόψει ενός πιθανού νέου κύματος πανδημίας το φθινόπωρο, αναφέρουν ότι ο κ. Μητσοτάκης ίσως επιθυμούσε έναν υπουργό με «μεγαλύτερο επιστημονικό εκτόπισμα» φωτογραφίζοντας τον δημοφιλή Σ. Τσιόδρα...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL