Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Οι Μόριες να αποσυμφορηθούν τώρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι Μόριες να αποσυμφορηθούν τώρα

Οι συνθήκες στις δομές φιλοξενίας ήταν ούτως η άλλως άθλιες, πριν από το ξέσπασμα της κρίσης, και το γεγονός αυτό είχε οδηγήσει σε εκρηκτικές καταστάσεις, στη Λέσβο και αλλού. Σήμερα τα πράγματα είναι δύο φορές χειρότερα. Και το πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν ενημερώνει για το τι ακριβώς συμβαίνει εκεί.

Φαίνεται ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν είναι διατεθειμένη να εφαρμόσει στις προσφυγικές δομές τη στρατηγική της κοινωνικής αποστασιοποίησης, που τόσο αναλυτικά μας εξηγούν καθημερινά οι κ. Τσιόδρας και Χαρδαλιάς.

Εκεί, το σχέδιο είναι η «ανοσία της αγέλης», δηλαδή όποιος κολλήσει κόλλησε, όποιος παρουσιάσει επιπλοκές θα δούμε και όποιος δεν θέλει να κολλήσει ας λάβει όποιο μέτρο νομίζει.

Το μόνο μέτρο που λαμβάνεται είναι ο περιορισμός των προσφύγων ώστε να μην έρθουν σε επαφή με την υπόλοιπη κοινωνία.

Ούτε τεστ γίνονται, ούτε διαχωρισμός των φορέων από τους μη φορείς εφαρμόζεται, ούτε βεβαίως σκέψη για αραίωση του πληθυσμού υπάρχει, όπως γίνεται στην υπόλοιπη χώρα. Και αυτό γιατί σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες τα μέτρα δεν καθορίζονται από τις προδιαγραφές του ΠΟΥ αλλά από τις αντιπροσφυγικές διαθέσεις που έχει υποκινήσει και εκμεταλλεύεται πολιτικά η Ν.Δ.

Φαίνεται ότι την κυβέρνηση δεν την απασχολεί ούτε η ανθρωπιστική πλευρά του θέματος ούτε το ενδεχόμενο να επιβαρυνθεί το ΕΣΥ αν η πανδημία βγει εκτός ελέγχου στα στρατόπεδα. Αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Οι Μόριες πρέπει να αποσυμφορηθούν τώρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL