Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Η ψήφος των αποδήμων δεν προσφέρεται για παιχνίδια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ψήφος των αποδήμων δεν προσφέρεται για παιχνίδια

Το ενδιαφέρον τους για τις εκλογές και τα προγράμματα των κομμάτων και η τελική επιλογή της ψήφου τους προκύπτει από τις προσδοκίες που έχουν σχετικά με τη ζωή τους. Με μια κουβέντα: Οι πολίτες ψηφίζουν αυτό που πιστεύουν πως θα κάνει τη ζωή τους καλύτερη.

Άνθρωποι που ζουν επί δεκαετίες μακριά από την Ελλάδα συνδέονται με τη χώρα με δεσμούς αποκλειστικά συναισθηματικούς. Δεν τους ενδιαφέρει αν θα κοπεί το εισόδημα αλληλεγγύης, αν θα είναι ιδιωτικός ή δημόσιος ο επικουρικός πυλώνας του ασφαλιστικού, τι θα προβλέπεται για την αδειοδότηση οχλουσών βιομηχανιών. Η αγάπη τους για την πατρίδα είναι αδιαμφισβήτητη. Αλλά η μαζική εγγραφή τους στους εκλογικούς καταλόγους δημιουργεί τον κίνδυνο να αλλοιωθεί η λαϊκή βούληση.

Ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπιστεί το ζήτημα αυτό είναι να εκπροσωπούνται οι απόδημοι από έναν κλειστό και περιορισμένο αριθμό βουλευτών επικρατείας. Αυτή είναι η πρόταση της επιτροπής που χειρίστηκε το θέμα στο υπουργείο Εσωτερικών, η σύνθεση της οποίας είχε διαμορφωθεί από όλα τα κόμματα. Αυτή είναι και η λύση που ακολουθούν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες με μεγάλο πληθυσμό αποδήμων.

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό, καθώς το κυβερνών κόμμα ελάχιστη προσπάθεια έχει κάνει για να πείσει ότι προσεγγίζει το ζήτημα με αγνές προθέσεις και καλή πίστη. Γι’ αυτό θα πρέπει να γίνει σαφές ότι κάθε προσπάθεια να αλλοιωθεί η λαϊκή βούληση, με όσο πατριωτική ρητορική και αν συγκαλύπτεται, θα έχει απέναντί της όλον τον δημοκρατικό κόσμο. Στη Βουλή, στα δικαστήρια, στην κοινωνία, στους δρόμους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL