Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.0°C
3 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.1°C14.4°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.7°C14.8°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C20.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.4°C
0 BF 94%
Συνεχίζεται το "ξεπούλημα" εθνικών ενεργειακών υποδομών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνεχίζεται το "ξεπούλημα" εθνικών ενεργειακών υποδομών

Ακάθεκτη συνεχίζει η κυβέρνηση το ξεπούλημα των εθνικών ενεργειακών υποδομών και εταιρειών, εν μέσω της κρίσης της πανδημίας, καθώς, μετά την πρόβλεψη για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ που περιελήφθη στο αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, προχωρά με σχετική τροπολογία σε ρυθμίσεις ζητημάτων του προσωπικού του ΔΕΔΔΗΕ σε συγκεκριμένο χρόνο, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την πώλησή του.

Από τη ΔΕΗ στον ΔΕΔΔΗΕ

Συγκεκριμένα, στην τροπολογία που κατέθεσε το ΥΠΕΝ, αργά το βράδυ της Πέμπτης, περιλαμβάνεται ρύθμιση με την οποία “εισάγεται σύντομη διαδικασία μεταφοράς εξειδικευμένου προσωπικού από την εταιρεία ΔΕΗ στον ΔΕΔΔΗΕ, ενόψει του επείγοντος χαρακτήρα του έργου μετασχηματισμού της εταιρείας ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.”, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην αιτιολογική έκθεση. Με την εν λόγω διαδικασία, σημειώνεται, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης και διαδικασίας, μεμονωμένες περιπτώσεις εργαζομένων θα μεταφέρονται από τη ΔΕΗ προς τον ΔΕΔΔΗΕ, με απόφαση των διοικητικών συμβουλίων των δύο εταιρειών, κατόπιν αίτησης που θα υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020.

Το συγκεκριμένο χρονικό όριο που τίθεται προφανώς προϊδεάζει για το χρονοδιάγραμμα της ιδιωτικοποίησης αποτυπώνοντας την πρόθεση της κυβέρνησης για πώληση του ΔΕΔΔΗΕ μετά τα τέλη Σεπτεμβρίου. Καθίσταται σαφές πως η μεταφορά προσωπικού από τον Οκτώβριο και μετά δεν θα είναι δυνατή, καθώς ο Διαχειριστής θα περνά στα χέρια των ιδιωτών.

Στην ΕΔΕΥ μετοχές της ΔΕΠΑ

Παράλληλα, το ΥΠΕΝ τροποποιεί τον σκοπό, τις αρμοδιότητες και τη λειτουργία της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), ώστε να ενσωματωθεί σε αυτήν η ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων, το μοναδικό κομμάτι που απομένει στο Δημόσιο μετά την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ομίλου ΔΕΠΑ.

Θα γίνει μεταβίβαση των μετοχών της εταιρείας από το ΤΑΙΠΕΔ στην ΕΔΕΥ, η οποία κατόπιν αυτού θα κατέχει το 65% των μετοχών της ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων και τα ΕΛ.ΠΕ. το υπόλοιπο 35% (σ.σ.: κατ' αναλογίαν των αντίστοιχων μεριδίων στον όμιλο ΔΕΠΑ), ενώ προβλέπεται ως πόρος της μετασχηματισμένης ΕΔΕΥ και η επιχορήγηση από τον τακτικό προϋπολογισμό.

Σημειώνεται επίσης ότι “αυτονόητα η ΕΔΕΥ θα δύναται να προβαίνει σε κάθε απαιτούμενη ενέργεια προς τον σκοπό απόκτησης του 100% των μετοχών εκδόσεως της ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων Α.Ε.”.

Διευκολύνσεις για τα στελέχη

Ενδιαφέρον έχουν οι προβλέψεις για τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου -που βρίσκονται ήδη σε διαδικασία αντικατάστασης- και τις αμοιβές τους, προκειμένου “να διευκολυνθεί η προσέλκυση στελεχών από τη διεθνή πετρελαϊκή βιομηχανία”, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική...

- Προσαρμόζονται τα ασυμβίβαστα που ισχύουν για τα μέλη Δ.Σ. Γίνεται 1 έτος, από 3 έτη που ίσχυε, ο χρόνος μετά τη λήξη της θητείας τους, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των υδρογονανθράκων ή σε ανταγωνιστικά έργα υποδομών φυσικού αερίου.

- Οι αποδοχές προέδρου, αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις μηνιαίες αποδοχές και τα επιδόματα του προέδρου του Αρείου Πάγου (ήτοι 8.314,56 ευρώ), βάσει του νόμου 4354/2015, δηλαδή της εξαίρεσης που προβλέπεται από τον γενικό κανόνα του ορίου αποδοχών γενικού γραμματέα υπουργείου (ήτοι 4.631 ευρώ) -που μπορεί να ισχύει για τα υπόλοιπα μέλη Δ.Σ.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL