Live τώρα    
Από την πίσω πόρτα η τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Από την πίσω πόρτα η τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών

Με καθυστέρηση μισή ώρας και με τις απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών παρούσες, ξεκίνησε το απόγευμα η συνάντηση των επικεφαλής της τρόικας Π. Τόμσεν, Μ. Μορς και Κλ. Μαζούχ, με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Η αποστολή της τρόικας μπήκε στο υπουργείο Οικονομικών από την πίσω πόρτα και υπό τις έντονες αποδοκιμασίες των απολυμένων καθαριστριών, που για ακόμη μία φορά είχαν συγκεντρωθεί έξω από το υπουργείο Οικονομικών.

Η συνάντηση κράτησε περίπου τρεις ώρες ενώ αυτήν την ώρα οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη.

Στα ανοιχτά μέτωπα περιλαμβάνονται η μείωση κατά 3,9% στις ασφαλιστικές εισφορές, η κατάργηση ορισμένων φόρων υπέρ τρίτων, οι οποίοι αναμένεται να προκαλέσουν "αιμορραγία" σε ασφαλιστικά ταμεία και Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και το μεγαλύτερο μέρος της "εργαλειοθήκης" του ΟΟΣΑ.

Τα ταμεία τα οποία ενδέχεται να υποστούν "ζημιές" από τις καταργήσεις είναι το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ, ο ΟΓΑ, το ΝΑΤ, το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, τα ταμεία των δικηγόρων, των λιμενικών καθώς και πολλά άλλα, απώλειες οι οποίες μεταφράζονται σε κάποια δισ. ευρώ. Η "εργαλειοθήκη" αφορά μεγάλο εύρος αλλαγών, όπως η πώληση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων από σημεία πώλησης πλην των φαρμακείων ή η επέκταση της διατηρησιμότητας του φρέσκου γάλακτος, οι προσμείξεις στο ελαιόλαδο, που θα το καταστήσουν πιο... ανταγωνιστικό.

Ανοιχτό παραμένει το "καυτό" ζήτημα των απολύσεων σε ό,τι αφορά το αίτημα της τρόικας για ομαδικές απολύσεις, καθώς, όπως έχει σημειώσει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Απασχόλησης Γιάννης Βρούτσης έχει αποστείλει στην τρόικα σχέδιο συμβατό προς τους σχετικούς κοινοτικούς κανονισμούς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0