Τα τελευταία λεπτά πριν το μαύρο στην δημόσια ραδιοτηλεόραση της Βαλένθια
Αργύρης Παναγόπουλος, Κατερίνα Μπρέγιαννη
Μαύρισαν οι οθόνες της δημόσιας τηλεόρασης στη Βαλένθια. Ξεπερνώντας και τον πρώτο διδάξαντα Σίμο Κεδίκογλου η δεξιά τοπική κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος αποφάσισε να κατεβάσει τους διακόπτες του ηλεκτρικού ρεύματος στο δημόσιο τοπικό κανάλι NOU, το πρώην Canal 9, ενώ μέσα από κτίριο της Radio Televisión Valenciana (RTVV) ακούστηκε ένα και μόνο σύνθημα: «Φασίστες».
Με τη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος πολλοί εργαζόμενοι βγήκαν στην είσοδο του κτιρίου φωνάζοντας συνθήματα: «Φασίστες», «Που είναι τα λεφτά των Βαλενθιάνων», «Κλέφτες».
Η οθόνη της NOU «μαύρισε» στις 12.19 της Παρασκευής. Λίγα λεπτά προηγούμενα, στις 12.11, οι εργαζόμενοι στη δημόσια ραδιοτηλεόραση της Βαλένθια είχαν δει στους διαδρόμους να τριγυρίζουν αστυνομικοί για να εφαρμόσουν την απόφαση του δικαστηρίου για να βγάλουν έξω τους εργαζόμενους.
Η τελευταία εικόνα του NOU θα μείνει και αυτή στην παγκόσμια ιστορία της δημοσιογραφίας και των αγώνων για την ελευθερία της έκφρασης: ένας παρουσιαστής – δημοσιογράφος, περικυκλωμένος από αστυνομικούς, ζητούσε από τους συναδέλφους του να εξηγήσουν για την εισβολή της αστυνομίας.
Η οθόνη μαύρισε και μέσα στην αίθουσα του τηλεοπτικού στούντιο ακούστηκε ένα σύνθημα: «Όχι στο πραξικόπημα». Οι εργαζόμενοι από το πλατό είχαν προειδοποιήσει τους υπόλοιπους εργαζόμενους στο στούντιο και τους ακροατές ότι η αστυνομία ήταν έτοιμη να εισβάλλει σε λίγα λεπτά.
«Περιμένουμε εδώ και ώρες το μαύρο στην οθόνη. Δεν το θέλουμε», τόνισε ο παρουσιαστής Χουάν Βινσέντ, ενώ την ίδια στιγμή έφθαναν τα πρώτα πλάνα με τους αστυνομικούς στους διαδρόμους. Παράλληλα το εξωτερικό συνεργείο του σταθμού μετέδιδε ότι ήδη 30 αστυνομικοί είχαν εισβάλλει στο κτίριο, δείχνοντας δεκάδες εργαζόμενους να έχουν βγει και αυτοί στους διαδρόμους.
«Φάμπρα παραιτήσου» και «Η RTVV θα επιστρέψει», φώναζαν οι εργαζόμενοι στους διαδρόμους και τα πλατό, μαζί με τους πολιτικούς που ήταν εκεί για να συμπαρασταθούν στις τελευταίες στιγμές της «ελεύθερης RTVV». Στην οθόνη άρχισε να κυλάει το μήνυμα: «Παρακολουθείτε σε απευθείας μετάδοση το κλείσιμο της RTVV».
Ο πρόεδρος της διεφθαρμένης τοπικής κυβέρνησης της Βαλένθια Αλμπέρτο Φάμπρα υπογράμμισε ότι το κλείσιμο της ραδιοτηλεόρασης είναι νόμιμο, αφού είχε φροντίσει να δημοσιευτεί έκτακτη έκδοση της σημερινής εφημερίδας της τοπικής κυβέρνησης που δημοσίευε την απόφαση κλεισίματος της RTVV. Η κυβέρνηση του Φάμπρα ξεκίνησε τις πρώτες ώρες της Παρασκευής με τη διακοπή των μεταδόσεων του ραδιοφώνου Nou Radio καθιστώντας σαφές ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας θα έφθανε και το μαύρο στις οθόνες. Για τον Φάμπρα η κυβέρνηση απλώς εκτέλεσε τις αποφάσεις της τοπικής βουλής, που την Τετάρτη είχε αποφασίσει το κλείσιμο της RTVV, μετά από πρόταση του ιδίου! Χθες είχε πραγματοποιηθεί σύσκεψη στην έδρα τα τοπικής κυβέρνησης για να διοριστούν τρεις διαχειριστές της εκκαθάρισης της δημόσιας RTVV, για να μπορέσουν να προχωρήσουν στη διακοπή των προγραμμάτων μετά από 24 χρόνια.
Η Ενωμένη Αριστερά της Βαλένθια βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για την υπεράσπιση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, όπως φαίνεται και από το βίντεο που κυκλοφόρησε άμεσα με τις δηλώσεις της συντονίστριας Μάργκα Σανθ και των τοπικών βουλευτών του κόμματος Ιγκνάθιο Μπλάνκο, Εστέρ Λόπεθ και Μαρίνα Αλμπριόλ.
Ο ευρωβουλευτής της Ενωμένης Αριστεράς Βίλι Μέγιερ κατήγγειλε το κλείσιμο της RTVV και υπογράμμισε ότι θα εξαντληθεί κάθε πολιτική και κοινωνική πίεσης για την επαναλειτουργία της, διεθνοποιώντας παράλληλα την αντιπαράθεση με την τοπική κυβέρνηση.
Το Σάββατο το πρωί θα πραγματοποιηθούν στη Βαλένθια και το Αλικάντε δύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας από τα συνδικάτα των εργαζομένων στην RTVV, ενώ αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται τρεις μεγάλες συγκεντρώσεις στη Βαλένθια, το Αλικάντε και το Καστιγιόν.