Live τώρα    
Η μηχανή της λάσπης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η μηχανή της λάσπης

Η εφημερίδα "Τα Νέα" έχει περισσότερο από 80 χρόνια ζωής πίσω της. Στα δύσκολα χρόνια μετά τη λήξη του Εμφυλίου, στη λαμπρή, ομολογουμένως, περίοδο της διευθύνσεως του Κώστα Νίτσου, αποτέλεσε και για πολλούς αριστερούς την εφημερίδα της δημοκρατικής παράταξης.

Παρά τις "αποκλίσεις" της, όπως το 1953 που "ψήφισε Παπάγο" και το 1965 που "ψήφισε αποστασία", διατήρησε την κατεύθυνσή της και ανέδειξε επιφανείς δημοσιογράφους, πεφωτισμένους φιλελεύθερους και διανοούμενους αριστερούς.

Μετά τη μεταπολίτευση "Τα Νέα" αναγκάστηκαν να προσαρμοστούν στο "ρεύμα της αλλαγής", παρά τις δύσκολες σχέσεις του ιδιοκτήτη της εφημερίδας με τον Ανδρ. Γ. Παπανδρέου. Υπήρξε η πρώτη σε κυκλοφορία εφημερίδα που εξέφραζε το ΠΑΣΟΚ. Όλα αυτά τα χρόνια το Σύστημα, και ειδικότερα το σύστημα ΠΑΣΟΚ, βοήθησε ποικιλοτρόπως τα "Νέα". Ωστόσο ο ΔΟΛ πρωτοστάτησε, μαζί με τους άλλους εκδότες, στην "κάθαρση" του σκανδάλου Κοσκωτά, γρήγορα, όμως, μεταμορφώθηκε σε εισαγγελέα κατά του "βρόμικου '89". Με την "κάθαρση", βεβαίως, κέρδισε, μαζί με τους άλλους εκδότες, τις δωρεάν τηλεοπτικές άδειες, τις οποίες έκτοτε διατηρούν και προσφάτως αναβάθμισαν, και πάλι δωρεάν, σε ψηφιακές.

Σήμερα, "Τα Νέα", διοικούμενα από ομάδα πολιτικά φανατισμένων, έχει απωλέσει ανεπιστρεπτί την κληρονομιά ενός αγωνιστικού Γ. Καψή και ενός διανοουμένου Λ. Καραπαναγιώτη. Η εφημερίδα μεταβάλλεται σε μια σκουπιδομηχανή στην υπηρεσία ενός καταρρέοντος συστήματος και μιας γελοιογραφίας του ΠΑΣΟΚ.

Η "Αυγή" δεν θα ακολουθήσει τους δήθεν αντιεξουσιαστές της χορωδίας στις ύβρεις τους: Είναι σόκιν ανέκδοτο να ομιλούν "Τα Νέα" περί διαπλοκής! Αν έχουν ονόματα, να τα δημοσιεύσουν. Είναι το συντομότερο ανέκδοτο να συκοφαντούν την "Αυγή" πως "τη βοήθησε παντοιοτρόπως το σύστημα"! Αντιλαμβανόμαστε ότι η επίθεση εναντίον της εφημερίδας της Αριστεράς είναι επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Να συνηθίσουν, όμως, με τη νέα πολιτική πραγματικότητα.

Οι Καβουτσάκηδες της δημοσιογραφίας και οι μπίζνεσμεν της πολιτικής ας αναζητήσουν άλλους τρόπους για να επιζήσουν, τώρα που δεν μπορούν να πλουτίσουν με παιχνίδια στο Χρηματιστήριο εις βάρος των ευπίστων αναγνωστών τους και με δανεικά και αγύριστα από τις τράπεζες. Και να θυμούνται πάντοτε ότι "το χυδαίον γλωσσικό ιδίωμα προδίδει έλλειμμα επιχειρημάτων και πανικό". Ή μήπως για την περίπτωσή τους ισχύει η αυθεντική ρήση του Λορέντζου Μαβίλη ότι "δεν υπάρχει χυδαία γλώσσα, αλλά χυδαίοι άνθρωποι";

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0