Live τώρα    
Ιταλια: Το ΔΝΤ, ο Αλ Καπόνε κι ο Καναλάρχης φοροφυγάς και νταβατζής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιταλια: Το ΔΝΤ, ο Αλ Καπόνε κι ο Καναλάρχης φοροφυγάς και νταβατζής

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Οι λογιστές της Κριστίν Λαγκάρντ μετατράπηκαν σε επιφανείς νομικούς και «αθώωσαν» στην πράξη τον κατάδικο φοροφυγά Σίλβιο Μπερλουσκόνι, εκτιμώντας πως η αποσταθεροποίηση της Ιταλίας θα έχει αρνητικές συνέπειες για την ιταλική, ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία!

Οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ που αξιολόγησαν την ιταλική οικονομία δεν έγραψαν  μόνο μια από τις γνωστές λογιστικές τους εκθέσεις, περί λιτότητας και (αντι)μεταρρυθμίσεων. Αντίθετα έγραψαν ένα πολιτικό μανιφέστο που καταστρατηγεί στην ουσία το ιταλικό σύνταγμα, το δικαστικό και ποινικό σύστημα της χώρας, τροφοδοτώντας το «λευκό πραξικόπημα» της δεξιάς που κρατά όμηρο την ιταλική πολιτική και κοινωνία.

Η κυβέρνηση Λέτα «διατηρεί τη στήριξη του κοινοβουλίου», αλλά «οι εντάσεις στο εσωτερικό του συνασπισμού είναι φανεροί και αντιπροσωπεύουν έναν κίνδυνο για τις οικονομικές προοπτικές», υπογραμμίζουν οι λογιστές του ΔΝΤ στην έκθεσή τους για την Ιταλία, εκτιμώντας πως «η κυβέρνηση συνεχίζει να προωθεί μια ατζέντα μεταρρυθμίσεων, αλλά βρίσκεται αντιμέτωπη με πολιτικούς περιορισμούς».

«Αναγνωρίζοντας τον κεντρικό ρόλο στις παγκόσμιες ανταλλαγές του χρηματοοικονομικού συστήματος ένα σημαντικό σοκ [στην Ιταλία] θα μπορούσε να τροφοδοτήσει περιφερειακές και παγκόσμιες συνέπειες μεγαλύτερες από αυτές που θα είχε μια άμεση έκθεση [της χώρας]», συνεχίζουν οι «τεχνικοί» του ΔΝΤ.

Στην έκθεσή τους οι ίδιοι «τεχνικοί» καταγράφουν μια μεγάλη λίστα με τις ανεπάρκειες του ιταλικού οικονομικού, χρηματοοικονομικού, βιομηχανικού, παραγωγικού και εμπορικού συστήματος για να καταλήξουν στις γνωστές «συμβουλές» τους, που αποτελούν ακόμη χειρότερα σοκ για την ιταλική κοινωνία από την υποτιθέμενη αποπομπή του Μπερλουσκόνι από την πολιτική ζωή της χώρας.

Το περίεργο είναι ότι όλα αυτά τα προβλήματα για την ιταλική οικονομία που περιγράφουν οι λογιστές του ΔΝΤ δημιουργήθηκαν και τροφοδοτήθηκαν από τον Μεγάλο Αδελφό που κυβέρνησε επί μια περίπου εικοσαετία την Ιταλία.

Ο άνθρωπος αυτός καταδικάστηκε τελεσίδικα για φοροδιαφυγή, Ένα έγκλημα για το οποίο σάπισε στη φυλακή ο Ιταλός Αλ Καπόνε. Κανείς δεν σκέφθηκε να κάνει ένα κίνημα συμπαράστασής υπέρ του Αλ Καπόνε, όπως αυτό που έγινε παγκοσμίως για να σωθούν οι Ιταλοί Φερντινάντο Νικόλα Σάκο και Μπαρτολομέο Βανζέτι από την ηλεκτρική καρέκλα, γιατί ήταν αναρχικοί και μετανάστες.

Το ΔΝΤ ξεκίνησε μια διεθνή εκστρατεία για την «αθώωση» του Μπερλουσκόνι στο όνομα της σταθερότητας και στο βωμό της θυσίας των μισθωτών, των συνταξιούχων και της στρατιάς των ανέργων, που διαπίστωσαν στην Ιταλία οι ίδιοι οι λογιστές του. Συνολικά το ΔΝΤ ζητά να καταστρέψει τις ζωές εκατό πενήντα περίπου εκατομμυρίων πολιτών του Ευρωπαϊκού Νότου και της Ιρλανδίας με σκληρές θυσίες που έχουν οδηγήσει ήδη ένα μεγάλο τμήμα των κοινωνιών του στην εξαθλίωση και την ουσιαστική διάλυση κάθε έννοιας κοινωνικού κράτους και να σώσει από τις συνέπειες των πράξεών του έναν και μόνο άνθρωπο, Ή μάλλον καλύτερα έναν από τους μεγαλύτερους βιομηχάνους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στον κόσμο.

Από τη διεύθυνση του ΔΝΤ πέρασε ο Ροντρίγκο Ράτο, ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Αθνάρ και υπόδικος σήμερα για την κατάρρευση της πρώην Caja Madrid και νυν Bankia, που γονάτισε το ισπανικό τραπεζικό σύστημα και την ίδια την χώρα.

Τον διαδέχθηκε ο Ντομινίκ Στρος-Καν, ο «σύμβουλος» δυστυχώς της κυβέρνησης του Βελιγραδίου και απόμαχος ενός ή περισσοτέρων σκανδάλων σεξουαλικής υφής. Το σίγουρο είναι ότι ο Στρος-Καν συμμετείχε στον ομαδικό βιασμό της Ελλάδας και ορισμένων άλλων χωρών.

Σήμερα οι «τεχνικοί» της Κριστίν Λαγκάρντ, ξεφεύγοντας από κάθε θεσμικό τους πλαίσιο. Όχι μόνο προσπαθούν να «αθωώσουν» έναν καταδικασμένο φοροφυγά, αλλά διαγράφουν ολόκληρο το νομικό και ποινικό σύστημα της Ιταλίας, αφού ο Μπερκλουσκόνι είναι υπόδικος για μια σειρά άλλες κατηγορίες, μεταξύ των οποίων και για μαστροπεία ανηλίκων. Με πιο λαϊκούς όρους οι δικαστές κατηγορούν τον Μπερλουσκόνι για νταβατζή ανηλίκων.

Η Ιταλία γνώρισε τον προηγούμενο αιώνα και έναν χειρότερο βιαστή της δημοκρατία, οι συμμορίες του οποίου αποτελούν πραγματικό σχολείο για κάθε μορφής χρυσαυγίτες. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι και ο Τζιάκομο Ματεότι δολοφονήθηκε από μαχαιροβγάλτες. Όπως δεν είναι τυχαίο ότι στο συνασπισμό του Μπερλουσκόνι συμμετέχουν και οι νεοφασίστες της "Φόρτσα Νουόβα" και άλλων εγκληματικών οργανώσεων. 

Οι βουλευτές και οι γερουσιαστές του Μπερλουσκόνι έχουν υπογράψει λέγεται τις παραιτήσεις τους και θα τις καταθέσουν εάν η Επιτροπή της Γερουσίας διαγράψει τον κατάδικο Μπερλουσκόνι από το σώμα της. Ο Ενρίκο Λέτα σκοπεύει να ζητήσει από την ιταλική βουλή μια «άχρηστη» ψήφο εμπιστοσύνης τη Δευτέρα ή την Τρίτη, δεδομένου ότι η Ιταλία θα οδηγηθεί αναπόφευκτα σε εκλογές εάν παραιτηθούν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της δεξιάς.

Κρίμα. Γιατί στο σημερινό ιταλικό κοινοβούλιο θα μπορούσαν να υπάρξουν και άλλες πλειοψηφίες.

Η ιταλική αριστερά θα διαδηλώσει σύσσωμη στη Ρώμη στις 12 Οκτωβρίου για την υπεράσπιση της συνταγματικής νομιμότητας και των δημοκρατικών θεσμών. Από την εποχή του Γκράμσι και του Τολιάτι ή ακόμη και του πιο κοντινού στις μέρες μας Μπερλιγκουέρ είχε και αυτή τη δική της «σχολή» για την αντιμετώπιση του φασισμού, του παρακράτους και της μαύρης τρομοκρατίας. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0