Live τώρα    
Επανέρχονται ρυθμίσεις που κατέπεσαν στα δικαστήρια / Αρνητικός ο ΣΥΡΙΖΑ για το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επανέρχονται ρυθμίσεις που κατέπεσαν στα δικαστήρια / Αρνητικός ο ΣΥΡΙΖΑ για το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα

Επιφυλάχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ για την τελική του στάση σχετικά με το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα, αν και ο εισηγητής του, Β. Αποστόλου, αποδόμησε τις βασικές διατάξεις του νομοθετήματος επικρίνοντας την εισπρακτική του λογική, όπως και την πρόθεση να επανέλθουν ρυθμίσεις παλαιότερου σχετικού νόμου που κατέπεσαν στα δικαστήρια. «Δεν υπάρχει προηγούμενο να ακυρώνεται νομολογία του ΣτΕ πριν καν τη δημοσίευσή της» σημείωσε ο Β. Αποστόλου κάνοντας αναφορά στις ρυθμίσεις του νόμου 4014/11 που ανατράπηκαν ως αντισυνταγματικές στα δικαστήρια.

Επίσης ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε την απροθυμία της κυβέρνησης να γκρεμίσει τα 3.300 αυθαίρετα που έχουν εντοπιστεί διερωτώμενος: «μήπως σας μπλόκαραν άλλες δυνάμεις;». Παράλληλα, ο Β. Αποστόλου περιέγραψε το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα των αυθαιρέτων ως κυβέρνηση υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να σταλεί μήνυμα στην κοινωνία με δύο βήματα, πρώτον την κατεδάφιση αυθαιρέτων και δεύτερον την απαγόρευση της εκτός σχεδίου δόμησης. «Και θα γκρεμίσουμε χωρίς να λογαριάσουμε το πολιτικό κόστος και θα νομιμοποιήσουμε εκεί που πρέπει χωρίς να υποτιμήσουμε τις κοινωνικές ανάγκες», τόνισε χαρακτηριστικά ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

Το νομοσχέδιο υπερψηφίζεται επί της αρχής από Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ και καταψηφίζεται από το ΚΚΕ, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα επιφυλάχθηκαν. Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Στ. Καλαφάτης, επιχείρησε να το εμφανίσει ως «συνολική ρύθμιση χωροταξικών ζητημάτων» και απέρριψε τις αιτιάσεις για τον φοροεισπρακτικό του χαρακτήρα υποστηρίζοντας ότι οι ρυθμίσεις υιοθετήθηκαν με «αίσθημα δικαιοσύνης», με μέριμνα για τις ευαίσθητες ομάδες και με διευκολύνσεις για τις δόσεις.

Ο Στ. Καλαφάτης προανήγγειλε και νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες από τον Σεπτέμβριο σχετικά με την πολεοδομική μεταρρύθμιση, την ελεγκτική λειτουργία του κράτους, αλλά και τις επιτρεπτές επεμβάσεις στο δάσος. Η προαναγγελία της επερχόμενης ρύθμισης για τα δάση προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ και ο αναπληρωτής υπουργός διευκρίνισε ότι θα αφορά μόνο τις χρήσεις στα δάση από τους αγρότες.

Κ.Π.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0