Όσα "καταδικάζουν", κάνουν ότι δεν βλέπουν και διαψεύδουν οι ελληνικές αρχές -με πρώτον τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Ν. Δένδια- και την Ευρωπαϊκή Ένωση παρατηρητή - χρηματοδότη καταγράφει η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας με τίτλο «Σύνορα της Ευρώπης: Καταπατήσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία», που εξετάζει την επικίνδυνη χρήση από τις ελληνικές αρχές της πρακτικής των "απωθήσεων", όταν δηλαδή στέλνουν πίσω μέσω των συνόρων ομάδες μεταναστών, στερώντας τους το δικαίωμα να επεξηγήσουν την κατάστασή τους ή να προσβάλουν την απέλασή τους. Πρακτική που, όπως έχει επανειλημμένα τονίσει η οργάνωση παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο, ενώ θέτει σε κίνδυνο και τις ζωές εκατοντάδων προσφύγων και μεταναστών.
"Πήραν ό,τι είχαμε και δεν είχαμε, μας χτύπησαν και μας άφησαν στη μέση της θάλασσας"
"Φύγαμε το βράδυ, ήταν τέλη Φεβρουαρίου 2013. Ήμασταν επί 3,5 ώρες στη θάλασσα όταν μας βρήκε το Ελληνικό Λιμενικό. Μας πήραν στο σκάφος τους. Μας χτύπησαν πολύ άσχημα. Πήραν όλα μας τα χρήματα, τα κινητά, τα ρούχα μας. Χτύπησαν την αδελφή μου τόσο άσχημα που έχει μελανιές σε όλο της το σώμα. Γύρω στις 6 το πρωί μας πήγαν στα τουρκικά ύδατα. Μας έβαλαν ξανά στη βάρκα μας, έσκισαν τη μια πλευρά της με το μαχαίρι τους και μας άφησαν στη μέση της θάλασσας. Ήμασταν 42 άτομα συνολικά. Μαζί μου ήταν η ανιψιά μου και οι δύο ανιψιοί μου, ήταν και άλλα παιδιά στη βάρκα, αλλά μεγαλύτερα". Η μαρτυρία που μας μετέφερε η Λία Γώγου, ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ελλάδα και την Κύπρο, ανήκει σε 17χρονο Αφγανό που κρατούνταν σε κέντρο απομάκρυνσης στην Τουρκία μαζί με τις δύο αδελφές του 15 και 16 ετών, και τα παιδιά της νεκρής αδελφής του, δύο αγόρια 7 και 3 ετών, και είναι χαρακτηριστική των "απωθήσεων" αλλά και της συμπεριφοράς των ανδρών του Λιμενικού, της αστυνομίας ή των συνοριοφυλάκων που περιγράφονται στην έκθεση.
Από τον Μάρτιο, η Διεθνής Αμνηστία έχει μιλήσει με περίπου 30 ανθρώπους στην Ελλάδα και την Τουρκία, οι οποίοι δήλωσαν ότι, σε τουλάχιστον 39 χωριστές περιπτώσεις, ανακόπηκε η απόπειρά τους να διασχίσουν το Αιγαίο ή τα βόρεια χερσαία σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, όπως σημειώνεται στην έκθεση. Περισσότεροι από 100 άνθρωποι, περιλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, κυρίως Σύρων και Αφγανών, έχουν πνιγεί προσπαθώντας να φτάσουν στην Ελλάδα, υπογραμμίζουν.
«Αυτό που συμβαίνει κατά μήκος των ελληνικών συνόρων δεν ντροπιάζει απλώς την Ελλάδα. Ντροπιάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της. Είναι προφανώς προνόμιο της Ελλάδας να ελέγχει τα σύνορά της, αλλά όχι εις βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσων προσπαθούν να φτάσουν σε ασφαλές καταφύγιο ή ψάχνουν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη. Οι καιροί είναι δύσκολοι για την Ελλάδα και για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλη την Ευρώπη, αλλά δεν υπάρχει δικαιολογία για τον τρόπο μεταχείρισης των προσφύγων και των μεταναστών»», δήλωσε η Jezerca Tigani, αναπληρώτρια διευθύντρια του προγράμματος της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.
Η έκθεση, που παρουσιάστηκε χθες στην Αθήνα, αναφέρεται επίσης και στην κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι "τυχεροί" που θα καταφέρουν να φτάσουν στην χώρα ζωντανοί και καταλήγουν κρατούμενοι, ακόμα και ανήλικα ή μη απελάσιμοι, υπό άθλιες συνθήκες, που πόρω απέχουν από τα ευρωπαϊκά standards που ο Ν. Δένδιας υποστηρίζει πως τηρούν τα κέντρα κράτησης.
Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις ελληνικές αρχές να σταματήσουν αμέσως τις απωθήσεις να διερευνούν ισχυρισμούς συλλογικών απελάσεων και κακομεταχείρισης και να διώκουν τους εμπλεκόμενους καθώς και την Ε.Ε. να αναλάβει τις ευθύνες της. Ζητεί επίσης να σταματήσουν οι ελληνικές αρχές την αδιάκριτη και παρατεταμένη κράτηση παράτυπων μεταναστών και αιτούντων άσυλο, καθώς και να χρησιμοποιούν εναλλακτικές της κράτησης.
Σημειώνεται ότι ούτε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ούτε ο υπουργός Ναυτιλίας ούτε το Λιμενικό, παρά μόνο η ΕΛ.ΑΣ. -που φυσικά διέψευσε τις καταγγελίες ισχυριζόμενοι ότι δεν έχουν ούτε μία επώνυμη καταγγελία- ανταποκρίθηκε στο αίτημα συνάντησης της αντιπροσωπείας της Διεθνούς Αμνηστείας.