Live τώρα    
5 ΙΟΥΝΙΟΥ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ / "Το νερό δεν είναι εμπόρευμα, δημοψήφισμα για τη σωτηρία του"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

5 ΙΟΥΝΙΟΥ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ / "Το νερό δεν είναι εμπόρευμα, δημοψήφισμα για τη σωτηρία του"

Θεσσαλονίκη: Το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς και ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ θα τιμήσουν την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με μια ανοικτή εκδήλωση για το νερό ως κοινωνικό αγαθό, στηρίζοντας την εκστρατεία για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος αναφορικά με την προωθούμενη από την κυβέρνηση ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ. Την εκδήλωση θα χαιρετίσει μάλιστα ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Αλέξης Τσίπρας.

Το ιταλικό παράδειγμα

«Το νερό δεν είναι εμπόρευμα δημοψήφισμα για τη σωτηρία του» είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί στις 5 Ιουνίου, στο Θέατρο Κήπου, στις 7 το απόγευμα, με ομιλητές τον Γιώργο Αρχοντόπουλο (πρόεδρο σωματείου εργαζομένων της ΕΥΑΘ) και τον ιταλό ακτιβιστή Tommaso Fattori, ιδρυτικό μέλος της καμπάνιας που οδήγησε στο δημοψήφισμα για τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού στην Ιταλία. Ως γνωστόν, το τελευταίο διάστημα στη Θεσσαλονίκη αναπτύσσεται ένα δυναμικό κίνημα που στοχεύει στην ανατροπή των σχεδίων της τρικομματικής κυβέρνησης για το ξεπούλημα σε τιμή ευκαιρίας της ΕΥΑΘ. Οι εργαζόμενοι στην εταιρεία, πρωτοβουλίες πολιτών, δημοτικές κινήσεις και κόμματα της αριστεράς συντονίζουν τις προσπάθειές τους για την προστασία του νερού ως θεμελιώδους κοινωνικού αγαθού που πρέπει να βρίσκεται υπό δημόσιο έλεγχο και ήδη οι περισσότεροι δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης στηρίζουν την πρόταση για διεξαγωγή του δημοψηφίσματος με το ερώτημα «ναι ή όχι στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ», ενώ υποστηρίζουν ότι η διαχείριση της ΕΥΑΘ θα πρέπει να περιέλθει σε διαδημοτικό έλεγχο.

«Στην Ιταλία, το 2011, παρόμοια πρωτοβουλία πολιτών και οργανώσεων κατάφερε συλλέγοντας υπογραφές να οδηγήσει τη χώρα σε δημοψήφισμα για τη συνταγματική κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα του νερού και των δικτύων του, βάζοντας φρένο στα σχέδια της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι για ιδιωτικοποιήσεις (η πρόταση των κινημάτων απέσπασε το 95%)», τονίζεται στην σχετική πρόσκληση για την εκδήλωση. Ο Τομάζο Φατόρι ήταν ιδρυτικό μέλος της καμπάνιας και έκτοτε παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στον τομέα της ιδιωτικοποίησης του νερού σε όλον τον κόσμο, καθώς και τους αγώνες για την υπεράσπιση των κοινών αγαθών. Στη συζήτηση της Θεσσαλονίκης θα εστιάσει στην ιταλική περίπτωση και στον τρόπο με τον οποίο το «Φόρουμ των κινημάτων για το νερό» κατάφερε να καταστήσει το δημοψήφισμα νικηφόρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0