Ο Μπέπε Γκρίλο κατήγγειλε ότι η κεντροδεξιά, η κεντροαριστερά και ο Μόιντι έκαναν "πραξικόπημα" και δεν ψηφίζουν τις διαρκείς Επιτροπές του κοινοβουλίου, γεγονός που θα εξαναγκάσει τους βουλευτές και γερουσιαστές του "Κινήματος 5 Αστέρων" να περάσουν σε διάφορες μορφές διαμαρτυρίας, φθάνοντας ακόμη και σε καταλήψεις τμημάτων των κτιρίων της Βουλής και της Γερουσίας.
Ο Γκρίλο και το "Κίνημα 5 Αστέρων" προσπάθησαν να εκβιάσουν τα υπόλοιπα μεγάλα κόμματα να αποδεχθούν τη ψήφιση των Επιτροπών, γιατί τότε το κοινοβούλιο θα μπορούσε να προχωρήσει στο νομοθετικό του έργο ακόμη και ελλείψει κυβέρνησης.
Οι εκπρόσωποι του Λαού της Ελευθερίας του Μπερλουσκόνι, η κεντροαριστερά του Μπερσάνι και ο συνασπισμός του Μόντι αποφάσισαν να μην ψηφίσουν τις Επιτροπές έως ότου ψηφιστεί από το κοινοβούλιο μια νέα κυβέρνηση.
Ο Γκρίλο υποστηρίζει ότι εδώ και σαράντα ημέρες τα παγιωμένα κόμματα έχουν κάνει ένα ...πραξικόπημα.
"Το πραξικόπημα ξεκίνησε πριν από χρόνια. Ένα πραξικόπημα κάτω από το φως του ηλίου για να απονομιμοποιήσει και αδειάσει το κοινοβούλιο", έγραψε ο Γκρίλο στο blog του, συμπληρώνοντας ότι "η Ιταλία δεν είναι πια μια κοινοβουλευτική δημοκρατία, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, αλλά μια κοματικοποιημένη δημοκρατία. τα κόμματα έχουν αντικαταστήσει τη δημοκρατία. Η λαϊκή θέληση μετατράπηκε σε ανέκδοτο".
Ο επικεφαλής της κεντροδεξιάς στη βουλή, Ρενάτο Μπρουνέτα,τόνισε ότι "το "Κίνημα 5 Αστ'έρων" κάνει λάθος το στόχο. Θα έπρεπε να καταλάβει το Δημοκρατικό Κόμμα του Πιέρ Λουίτζι Μπερσάνι, γιατί αυτός απορρίπτει το σχηματισμό της κυβέρνησης", αναφερόμενος στην άρνηση του ηγέτη της κεντροαριστεράς να αποδεχθεί μια οικουμενική κυβέρνηση ή μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
Η Ιταλία αντιμετωπίζει ένα τεράστιο θεσμικό πρόβλημα, με το κοινοβούλιο να κινδυνεύει να παραμείνει παράλυτο έως τις αναμενόμενες εκλογές του Ιουνίου, ενώ αμέσως μετά θα πρέπει να κλείσει για 40 ημέρες για τις καλοκαιρινές διακοπές!